Hopp til innhold

Israel truer medier som vil dekke Gaza-konvoien

Israel advarte utenlandske journalister mot å bli med i båtene som om få dager seiler mot Gazastripen med humanitær hjelp, og truet med 10 års adgangsnekt. Mandag ettermiddag sier visestatsministeren at trusselen vil bli revurdert.

Gaza-konvoi

OPPGRADERES: Cruiseskipet Mavi Marmara, som ble brukt under aksjonen i fjor, er avbildet under en oppgradering i mai. Denne uken er det planlagt en ny hjelpekonvoi til Gaza.

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

Journalister som blir pågrepet i båtene av israelske militære, risikerer å bli nektet adgang til Israel i opp til ti år, i tillegg til at utstyret deres blir konfiskert, heter det i et brev som direktøren for det statlige pressekontoret, Orel Helman, har sendt til utenlandske medier, ifølge NTB.

«Denne flotiljen vil med hensikt bryte blokaden som er erklært lovlig og i overensstemmelse med alle traktater og folkeretten,» heter det i brevet der det blir gjort klart at deltakelse er brudd på israelsk lov.

Les også: Norge fraråder ny Gaza-konvoi

Fordømmer forbudet

Organisasjonen som representerer de utenlandske mediene i Israel og de palestinske områdene, fordømmer advarselen og gjør det klart at den «sender et illevarslende budskap og skaper tvil om Israels holdning til pressefriheten».

«Journalister som dekker en legitim nyhet må ha lov til å gjøre sin jobb uten å bli truet eller trakassert. Vi ber regjeringen omgjøre sin beslutning straks,» heter det i svaret fra Foreign Press Association.

Rundt ti båter skal delta i flotiljen som følger etter flotiljen som ble stanset og bordet av israelske soldater i mai i fjor, der ni tyrkiske aktivister ble drept.

Tidligere denne uka sa Israels FN-ambassadør Ron Prosor at Israel er fast bestemt på å stanse flotiljen, som han kaller en provokasjon, skriver NTB.

Overfor NRK har de israelske væpnede styrkene gjort det klart at flotiljen er å anse som et militært mål.

Les også: – Ni drept ved bording av Gaza-konvoi

Netanyahu overrasket

Mandag ettermiddag melder nyhetsbyrået Reuters om at trusselbrevet kom som en overraskelse på statsminister Benjamin Netanyahu, og at forbudet vil bli revurdert.

— Statsminister Netanyahu hørte om det på nyhetene, og ba om å få revurdert dette temaet, fordi det er problematisk, sier visestatsminister Moshe Yaalon, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

— Jeg vet at statsminister Netanyahu var like overrasket som meg over å høre om dette. Det er ingen måte å stoppe media på i disse dager, og hvis de er ombord uansett, er det bedre å ikke komme i konflikt med dem, sier Yaloon, uten å nevne hvem det var som kom med trusselen i utgangspunktet, ifølge Reuters.

Norske deltagere

Ship to Gaza

FRA NORGE: Stine R. Håheim, Bjørn O. Olsen, Mina Boldermo Eriksen, Grete Soleng, Torstein Dahle, Aksel Hagen og Tove Henny Lehre før avreise til Athen fredag.

Foto: Holm Morten/Scanpix

30 nasjoner står bak konvoien og 22 land har gått sammen om tolv skip,
Flere norske stortingsrepresentanter deltar i konvoien gjennom organisasjonen «Ship to Gaza Norway».

Målet med båtferden er todelt. Gruppen ønsker å vise at Israels blokade et brudd på folkeretten. Rent politisk er målet å formidle situasjonen slik den faktisk er. gruppen reiste fredag til Athen for å forberede seg på aksjonen. Avreisen fra Athen har blitt forsinket en rekke ganger, og det er fortsatt uklart når konvoien kan seile mot Gaza.

På sine hjemmesider skriver «Ship to Gaza» at den norske gruppen har vært gjennom et omfattende trenings- og opplæringsprogram.

– Skulle Israel ramme oss, vil deres anseelse bli rammet. Den internasjonale oppmerksomheten dette gir, er med på å gi oss sikkerhet, sier gruppens leder, Torstein Dahle, tidligere leder for Rødt og nå partiets førstekandidat i Bergen ved kommunevalget til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt