Hopp til innhold

Norske båtpassasjerer på vei til Gaza

Det er ikke frykt som preger de sju norske båtpassasjerene som fredag satte kursen mot Gaza. De er alle forankret i troen på at Israel tar til fornuften.

På vei til Gaza

Deltakere i Ship to Gaza: Stine R. Håheim, Bjørn O. Olsen, Mina Boldermo Eriksen, Grete Soleng, Torstein Dahle, Aksel Hagen og Tove Henny Lehre før avreise til Athen fredag.

Foto: Holm Morten / Scanpix

Ikke vold, ingen våpen, ingen konfrontasjon. De norske deltakerne i Ship to Gaza er trent på forhånd i å opptre strukturert. Målet er ikke skape konfrontasjon, men å få en slutt på Israels blokade av Gaza.

At Israel har varslet aksjoner også denne gang, skremmer ikke de sju norske deltakerne, inkludert to stortingsrepresentanter:

– Skulle Israel ramme oss, vil deres anseelse bli rammet. Den internasjonale oppmerksomhet dette gir, er med på å gi oss sikkerhet, sier gruppens leder, Torstein Dahle, tidligere leder for Rødt og nå partiets førstekandidat i Bergen ved kommunevalget.

Deltagerlisten til sju personer

Det er en høyst internasjonal båtferd de legger ut på. 30 nasjoner står bak og 22 land har gått sammen om tolv skip, skriver NTB.

Fredag tok nordmennene fly til Aten der de møter resten av passasjerene, 350 totalt. To stortingsrepresentanter er med, Stine Renate Håheim (Ap) og Aksel Hagen (SV), begge fra Oppland.

Opprinnelig skulle de vært 20, men etter at det tyrkiske skipet Mavi Marmara falt fra, er de nå sju som reiser.

Torstein Dahle

Skulle Israel ramme oss, vil deres anseelse bli rammet, sier leder og talsmann for deltakererne i Ship to Gaza, Torstein Dahle.

Foto: Holm Morten / Scanpix

Tajik og Chaudry har trukket seg

Stortingspolitikerne Hadia Tajik (Ap) og Akthar Chaudry (SV) har tidligere varslet at de vil delta i aksjonen, men begge har trukket seg.

NRK har vært i kontakt med Akthar Chadry (SV), som er en av visepresidentene på Stortinget. Han ønsker ikke å kommentere om det er press fra Israel som gjør at han har trukket seg fra deltagerlisten.

Utenriksminister Støre har frarådet norske politikere mot å delta i den omstridte hjelpekonvoien.

– Israel har øvet et press

Torstein Dahle er den mest profilerte politikeren som blir med i konvoien. Han forteller til NRK at spesielt politikere har vært utsatt for press om å bli hjemme.

– Det er helt opplagt at Israel har øvet et press både på ulike lands regjeringer og på enkeltpersoner, sier Dahle.

Han tror egentlig at Israels press har hatt veldig mye å si for de som har trukket seg, men at den enkelte må svare for det.

Norske båtpassasjerer til Gaza

Deltakere i Ship to Gaza Mina Boldermo Eriksen, Aksel Hagen og Stine R. Håheim gjør seg klar for avreise på Gardermoen fredag.

Foto: Holm Morten / Scanpix

Trosser advarslene

Stortingsrepresentantene Aksel Hagen og Stine Renate Håheim trosser advarslene:

– Det er klart at vi har tatt med oss alle argumentene Utenriksdepartementet har kommet med i vurderingen. Det er ikke ingen enkel vurdering jeg har gjort på om jeg skal bli med. Men når alle argumentene er oppsummert, mener jeg det er riktig at også stortingspolitikere er med, sier Håheim.

I mai i fjor endte tilsvarende konvoi i et blodbad. 9 tyrkiske aktivister ble drept da israelske soldater tok kontroll over aksjonistskipet Mavi Marmara.

Sju israelske soldater ble såret da de møtte uventet voldelig motstand fra en hard kjerne tyrkiske aktivister.

Mavi Marmara

Israelske spesialstyrker bordet en konvoi bestående av seks sivile skip i internasjonalt farvann i Middelhavet den 31. mai 2010. Ni aktivister ble skutt og drept da israelske marinesoldater bordet dette fartøyet, Mavi Marmara.

Foto: MAARIV / Reuters

Todelt mål

Målet med båtferden er todelt. Gruppen ønsker å vise at Israels blokade et brudd på folkeretten. Rent politisk er målet å formidle situasjonen slik den faktisk er.

– Vi snakker i praksis om et fengsel der 1,5 millioner mennesker holdes innesperret, sier Dahle.

Pensjonisten Tove Henny Lehre har engasjert seg i dette siden 1967.

– Når et folk ikke har hus, barna ikke får gå på skole og når en kvinne
må vente med å føde til en soldat finner det for godt, da er det en humanitær katastrofe, sier hun.

AKTUELT NÅ