Hopp til innhold

– Noen som har lyst på sjampanje?

PARIS (NRK): Klima- og miljøminister Tine Sundtoft sprettet sjampanjen etter at klimaavtalen kom i havn i Paris. Miljøpartiet De Grønne sier avtalen er helt urealistisk, men nødvendig.

Tine Sundtoft

Lørdag kveld ble 195 land enige om en ny global klimaavtale i Paris. Klima- og miljøminister Tine Sundtoft sprettet sjampanjen lørdag kveld.

Foto: Eivind Molde / NRK

CO₂ i atmosfæren
426,9 ppm
1,5-gradersmålet
+1,14 °C
Les mer  om klima

En time etter at den nye klimaavtalen ble vedtatt i Paris, møtte en glad Sundtoft den norske pressen i Paris og spratt sjampanjen.

– Den langspurten Norge har hatt, så mange timer som er lagt ned i dette arbeidet, det er klart vi føler at vi er med på å skrive historie nå. Det er stort, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft.

Hun mener avtalen vil endre måten verden arbeider på i klimapolitikken.

– Vi setter verden på et nytt spor, sier Sundtoft.

Tine Sundtoft

En fornøyd Tine Sundtoft forlater forhandlingssenteret på Le Bourget etter at Parisavtalen er i boks lørdag kveld.

Foto: Eivind Molde / NRK

Norges forhandlingsleder Aslak Brun sier gleden var til å ta og føle på da klimaavtalen ble vedtatt.

– Det var veldig rørende. Jeg fikk tårer i øynene. Vi følte det kom til å gå bra allerede da vi kom inn i rommet, sier Brun.

Lørdag kveld ble 195 land enige om en ny global klimaavtale i Paris. Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius var rørt da han sa at han ikke så noen som hadde motforestillinger mot teksten, og slo klubben i bordet kl. 19.27.

Laster Twitter-innhold

Solberg: – Jeg er kjempeglad

Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg like etter at klimaavtalen ble vedtatt i Paris.

Foto: NRK

Statsminister Erna Solberg sier hun er kjempeglad for at avtalen er i havn.

– Dette er en bra avtale og viser en vei framover. Den er ikke perfekt, men den lager en god plattform for det videre arbeidet med ambisiøse mål og med en prosess som skal skjerpes etter hvert, sier Erna Solberg til NRK.

Landene på toppmøtet har satt som mål at den globale oppvarmingen skal begrenses til mellom 1,5 og 2 grader over førindustrielt nivå.

Solberg sier dette blir krevende.

– Vårt opplegg med 40 prosents reduksjon tar høyde for at vi skal kunne bidra til det i Norge. Det kommer til å være å være krevende for Norge fram mot 2030. Målet vårt om klimanøytralitet fra klimaforliket i 2050 er også sterkt og krevende, men det er nødvendig og viktig for at ikke store endringer skjer automatisk etter hvert fordi vi har mistet kontrollen, sier Solberg.

Artikkelen fortsetter under klippet.

Parisavtalen vedtatt på klimatoppmøtet

Det var en dypt rørt Laurant Fabius som kunne fastslå at han ikke så noen som hadde motforestillinger mot teksten.

– Urealistisk, men nødvendig avtale

– Gratulerer, verden. Vi har nå fått en helt urealistisk, men helt nødvendig avtale, skriver Rasmus Hansson, talsperson i Miljøpartiet De Grønne på Twitter.

– En klimaavtale med kurs mot maksimalt 1,5 grader oppvarming er riktig og viktig. Men nå må Norge gjøre mye, mye mer. Og det fort. Norge må nå fase nasjonale utslippskutt inn, og oljenæringen og kvotekjøp ut, sier Hansson til NTB.

På alle måter er dette en historisk dag, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

– Jeg har deltatt på alle toppmøtene siden Rio i 1992, og dette er det største som har skjedd siden da, sier Hauge til NTB.

SISTE NYTT

Siste nytt