– Netanyahu i Kongressen er et sirkus

WASHINGTON/OSLO (NRK): – Om Netanyahu virkelig vil gjøre noe med terror i Israel, så må han stoppe Israels okkupasjon. Ikke komme med tomme ord om Iran, sier den prisbelønte, israelske journalisten Gideon Levy.

Journalist Gideon Levy er kritisk til Netanyahu

Om Benjamin Netanyahu mener alvor når han sier at han vil stoppe terror, så bør han heller stoppe Israels okkupasjon i de palestinske områdene. Det er ti ganger mer effektfullt enn å stanse Iran, sier den omstridte israelske journalisten Gideon Levy til NRK Urix.

Levy er i Norge for å være med på Saladindagene på Litteraturhuset i Oslo, og fikk se hele Benjamin Netanyahu sin tale til den amerikanske kongressen da han besøkte NRK i dag.

I talen langte Netanyahu ut mot Iran, og var veldig kritisk til USA sine atomprogramsamtaler med landet. Netanyahu mener Iran ønsker å utslette Israel.

  • SE MER I URIX PÅ NRK 2 KLOKKA 22.30

– Israel okkupasjon er største grunnen for terror

Og det var en oppgitt journalist som var vitne til at den amerikanske kongressen gang på gang reiste seg opp i ekstase for å applaudere den israelske statsministeren.

– Dette er et sirkus, sier Levy og rister på hodet.

Han mener det er Israels okkupasjon i de palestinske områdene som burde være hovedfokuset til Israel om de ønsker å stoppe terror i landet.

– Om han virkelig vil beskytte Israel mot terror, så må han gjøre noe med Israels okkupasjon, som er den største grunnen for terror i Israel. Om han i det minste prøvde å oppnå litt rettferdighet så ville det vært ti ganger mer effektivt enn disse tomme ordene og tvangstenkingen om Iran, sier Levy til Urix.

– Han snakker til amerikanernes hjerter

Han mener statsministeren like gjerne kunne flytte til USA, fordi han er mer populær der enn hjemme.

– Netanyahu er en god taler, og jeg tror han bør vurdere å flytte til USA. Han snakker bedre til amerikanerne sine hjerter og hjerner. For meg som israeler, så snakker han ikke om de viktige og ordentlige temaene, sier Levy

  • Se Levy fortelle om hvordan det er å være Israels mest omstridte journalist i Urix på NRK2 i kveld klokken 22.30.

Og Levy har rett i at Benjamin Netanyahu var en populær mann i den amerikanske kongressen i dag. Utenfor stod det flere støttespillere enn motstandere, og inne i salen var det stort sett applaus og jubelrop han møtte.

Rob Schenck

Rob Schenck er leder for en kristen organisasjon i USA, stor tilhenger av Israel, og synes Netanyahu sin tale var kraftfull. Nå vil han høre fra Iran også.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

– Kraftfull tale

En høytstående kristen leder som NRK møtte utenfor kongressalen tror Netanyahus tale vil kunne føre til endringer i atomsamtalene mellom USA og Iran.

– Denne talen kan føre til at det blir satt spørsmålstegn ved presidenten og den prosessen som USA nå går gjennom. Jeg tror vi kommer til å se en tydelig respons på denne talen, sier presten Rob Schenck.

Han legger ikke skjul på at han er en stor tilhenger av staten Israel, men vil likevel høre mer fra Irans ledere.

– Det var en kraftfull tale. Netanyahu er leder av et land i stor fare, og vår kongress skal lytte nøye. Kanskje også en representant fra Iran kan komme nå og fortelle deres side av historien. Jeg tour det vil kunne gjøre ting bedre.

SISTE NYTT

Siste nytt