NRK Meny
Normal

– Netanyahu avviser at sønnen har norsk kjæreste

Israels statsminister Benjamin Netanyahu benekter at hans sønn er kjæreste med en ikke-jødisk, norsk kvinne, ifølge en talsmann for statsministeren. Opplysningene om den angivelige kjæresten har vakt sinne, deriblant hos flere israelske folkevalgte.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu

Etter voldsomme reaksjoner skal den israelske statsministerens kontor nå ha sett seg nødt til å avkrefte opplysningene om at statsministersønnen Yair Netanyahu har en norsk, ikke-jødisk kjæreste.

Foto: JACK GUEZ / Afp

Saken har fått stor oppmerksomhet i både israelske og internasjonale medier etter at den norske avisen Dagen meldte at den israelske statsministerens sønn Yair Netanyahu (23) hadde en norsk kjæreste.

Årsaken var at den norske kvinnen ifølge opplysningene ikke er jøde.

Nå melder israelske medier, som siterer kanalen Channel 10, at Netanyahus kontor avviser at statsministersønnen er kjæreste med den norske kvinnen, og at de bare er studiekamerater.

Statsministerens kontor tok grep

De første meldingene gikk ut på at Benjamin Netanyahu skulle ha orientert sin norske kollega Erna Solberg om den angivelige norske «svigerdatteren» da de møttes i Davos.

Det var under en uformell samtale med pressefolk at Netanyahu, før møtet med Solberg, fortalte at sønnen hadde vært på ferie i Norge med den norske kvinnen. I samtalen omtalte han henne som sønnens «girlfriend», ifølge NTB, som var til stede.

Grunnen til at den israelske statsministerens kontor nå ser seg nødt til å ta grep, er de kraftige reaksjonene og den voldsomme harmen opplysningene om den ikke-jødiske kjæresten har vakt.

Mente det undergraver den israelske staten

– Saken er av nasjonal betydning, mente Aryeh Deri, leder for det ultraortodokse partiet Shas.

– Jeg forsøker ikke å rette personkritikk mot Netanyahu, men hvis – Gud forby! – dette er sant, er det ikke lenger et personlig anliggende. Dette er et symbol for det jødiske folk, sa han, ifølge det israelske nyhetsbyrået JTA.

Deri legger til at han har venner som investerer titalls millioner for å bekjempe assimilering verden over.

«Bibis sønn har funnet en hedning. Hans far er stolt av ham og gir dermed støtte til ødeleggelsen av den jødiske staten,» heter det på nettsidene til Lehava, en gruppe som arbeider mot ekteskap mellom jøder og ikke-jøder.

«Bibi» er Netanyahus kallenavn.

Lederen av organisasjonen, Betzi Gopshtain, har advart statsministeren om at hans barnebarn ikke kommer til å være jødiske dersom Yair skulle få barn med den norske kvinnen, og han oppfordrer Netanyahu til å «forhindre dette forholdet».

For ortodokse jøder er det blitt et problem at jøder gifter seg med ikke-jøder, særlig i USA, der de fleste jøder er sekulære.

Andre har påpekt at det ikke er samsvar mellom Benjamin Netanyahus liv og lære, og at en ikke-jødisk svigerdatter undergraver den jødiske staten.

– Statsministeren har vært klar i sitt krav om at palestinerne skal anerkjenne staten Israel som en jødisk stat. Det henger dårlig sammen med at den samme statsministeren skryter av sin sønns forhold til en ikke-jøde, mener Benjamin Lipkin, redaktør i avisen Hamevaser.

– Spytter på forfedrenes grav

Selv statsministerens svoger, Hagai Ben-Artzi, har kastet seg på kritikken og refset nevøens angivelige romanse.

– Yair burde vite at dersom han gjør noe slikt, dersom han ikke avslutter dette forholdet, spytter han på sine forfedres grav, de som elsket ham så høyt og oppdro ham, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Benjamin Netanyahu og sønnene Yair og Avner

Benjamin Netanyahu ber her sammen med sine sønner Yair (bak) og Avner. Bildet er tatt i januar i fjor.

Foto: Uriel Sinai / Ap

Slik forklares de voldsomme reaksjonene

Hvor kommer de kraftige reaksjonene fra?

– Dette går rett til kjernen i diskusjonen om Israels identitet, hva Israel skal være og for hvem, og om Israels fremtid, sier forsker og historiker Hanne Røislien til NRK.no.

Den jødiske identiteten er et viktig tema i det israelske samfunnet når det gjelder forholdet til palestinerne.

– En av de interne debattene går på hva slags karakter Israel skal ha hvis man kommer dit at man finner en endelig løsning med palestinerne. På ytre høyreside i Israel er man provosert over at det skal være et Palestina for palestinere, men at Israel skal være for både palestinere og jøder. Spørsmålet om Israels grunnleggende identitet er også noe av det fredsforhandlingene dreier seg om for Israel, det er ikke bare et territorielt spørsmål, sier Røislien.

Netanyahu kan også ha stilt seg lagelig til for kritikken gjennom den politikken regjeringen hans har ført.

– Netanyahu leder en høyreregjering som har som fanesak og har brukt mye tid under sin regjeringsperiode, på å poengtere Israels jødiske identitet. Han leder en regjering som står for at Israel skal ha en utpreget jødisk karakter. Det har vært en viktig rød trå i deres politikk, sier Røislien.

Den norske kvinnen har ikke besvart NRKs henvendelser.

Mideast Israel Benjamin Netanyahu

Flere israelske medier melder at Netanyahu tilbakeviser opplysningene om at sønnen hans skal ha en norsk, ikke-jødisk kjæreste.

Foto: Ronen Zvulun / Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt