Hopp til innhold

– Nato mangler evne til å forstå Russland

NUPI-forsker Julie Wilhelmsen mener det er bekymringsfullt at verken Nato eller Russland klarer å se hvor aggressive deres handlinger ser ut fra den andre siden.

Stoltenberg og Putin

RUSTER OPP: Nato-leder Jens Stoltenberg og Russlands president Vladimir Putin.

Foto: Alexei Nikolsky / AP

Seniorforsker Julie Wilhelmsen

BEKYMRET: Julie Wilhelmsen mener retorikken må endre seg både hos Nato og Russland.

Foto: NUPI

– Vi er langt inne i en farlig spiral med ord, handlingsmønstre og opprustning. Så kan vi krangle om hvem som begynte, sier seniorforsker i NUPI, Julie Wilhelmsen, i Dagsnytt atten.

Norges forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide har bedt Nato om mer tilstedeværelse i nord og bedt alliansen om å vie nordområdene større militær oppmerksomhet på grunn av Russlands opprustning.

– Vi opplever økt aktivitet fra Russland i nordområdene, både i lufta og til havs. Russland har med sine handlinger skapt mer usikkerhet og uro. Russland gjennomfører en storstilt militær opprustning og har nå en mye tydeligere stormaktsretorikk. mener Eriksen.

– Tolkes som en provokasjon

Ine Eriksen Søreide

NORDOVER: Ine Marie Eriksen Søreide har bedt Nato trekke mot nord.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Forsvarsministeren presiserer at Norge ikke opplever grensekrenkelser og at Norge ikke oppfatter Russland som en militær trussel. Men Nato-henvendelsen fra Eriksen kan bygge opp under det russerne opplever som aggressive handlinger fra Vesten. Det forteller NUPI-forsker Wilhelmsen.

– Det er forså vidt ikke noe nytt at Norge vil at Nato skal rette blikket mer mot nord, men problemet er konteksten det faller inn i nå, så paranoide russerne er for Nato. Et hvert tydelig Nato-nærvær i nord vil tolkes som en provokasjon, mener Wilemsen.

Hun mener det er foruroligende at både Nato og Russland viser manglende evne til å forsøke å forstå hvordan situasjonen ser ut fra den andre siden.

– Russland klarer ikke å oppfatte hvor aggressive deres handlinger ser ut fra Vestlig side. Samtidig tolker de absolutt alt Nato foretar seg som offensivt, sier Wilhelmsen.

– Det samme vil jeg si om Nato når vi ser på deres uttalelser og handlinger. De klarer ikke se at handlingene oppfattes som offensive og truende for Russlands interesser, noe som henger igjen fra Nato-utvidelsene på begynnelsen av 90-tallet.

Avskrekking og beroligelse

Her er noe av de siste handlingene fra Nato og Norge som Russland kan oppfatte som offensive:

  • I mars 2015 øvde i overkant av 5000 norske soldater i Finnmark, fylket som grenser til Russland. Det var første gang siden 1967 at større landstyrker øvde i Finnmark, skrev Aftenposten.
  • Nato planlegger en mye større øvelse med 25.000 soldater i 2018.
  • Forsvarssjef Håkon Bruun-Hansen åpner for utenlandske styrker i Norge. Det skrev han i det graderte dokumentet «Forsvarssjefens fagmilitære råd 2015»
  • Nato-sjef Jens Stoltenberg har uttalt at alliansen skal styrke forsvaret i øst.
  • Tidligere i februar uttalte Pentagons sjef Ashton Carter at de vil gi 3,4 milliarder i militære investeringer til østflanken i Europa. Det er en firedobling av tidligere støtte.

Nå mener Wilhelmsen at det bør handle om avskrekking og beroligelse fra begge sider. Begge parter må berolige den andre siden om at man ikke har offensive intensjoner.

– Det handler om ord og handlinger. Det er ikke noe problem for russerne at Norge vil styrke sitt forsvar, men å legge til rette for amerikanske soldater på grensa vil være provoserende, sier forskeren.

Nordområdene diskuteres i Dagsnytt atten

OM RUSSLAND: Julie Wilhelmsen, Ina Marie Eriksen Søreide og SV-leder Audun Lysbakken debatterte Nato og Russland Dagsnytt atten. Programleder er Sigrid Sollund.

SISTE NYTT

Siste nytt