Hopp til innhold

Ukraina: – Nato-land har startet våpenleveranser

Ukrainas forsvarsminister sier at Nato-land har startet våpenleveranser til landet for å bidra til kampen mot de prorussiske opprørerne.

Kvinner poserer med prorussiske opprørere i Luhansk i Øst-Ukraina søndag

Unge jenter poserer med prorussiske opprørere i Luhansk søndag under en parade i den opprørskontrollerte byen i Øst-Ukraina. På samme dag annonserte forsvarsministeren at regjeringen nå får våpenhjelp fra Nato for å slå ned opprøret øst i landet.

Foto: MARKO DJURICA / Reuters

Valerij Heleteij

Forsvarsminister Valerij Heleteij sier Ukraina nå får våpenhjelp fra Nato-land.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters
Porosjenko og Fogh Rasmussen

Under Nato-toppmøtet forsikret Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen Ukrainas president Petro Porosjenko om at Nato står ved Ukrainas side i konflikten med Russland.

Foto: LEON NEAL / Afp
Utbrent militært kjøretøy i Lutugine ved Luhansk i Ukraina

Den ukrainske hæren mangler utstyr etter mange års ned prioritering av forsvarsbudsjettene. Her passerer en mann med sykkel et utbrent militært kjøretøy fra regjeringsstyrkene i Lutugine ved Luhansk i Ukraina.

Foto: MARKO DJURICA / Reuters

Ifølge nyhetsbyrået Reuters sa forsvarsminister Valerij Heleteij i samtale med flere journalister at Ukraina får våpen fra Nato-land for å «kjempe mot prorussiske opprørere og for å stoppe Russlands president Vladimir Putin».

Heleteij sier våpenleveranser ble diskutert i bilaterale møter med forsvarsministre i Nato-landene under Nato-toppmøtet i Wales i begynnelsen av september.

Nato har selv sagt at alliansen vil bidra med forsyningshjelp til Ukraina, men ikke våpen. Medlemsland kan imidlertid velge å gjøre dette.

Tidligere i september uttalte en ukrainsk talsmann at landet hadde kommet til enighet med en rekke Nato-land om militærrådgivere og våpenleveranser.

Fire av de fem landene som ble nevnt benektet imidlertid dette, blant dem USA.

I starten av september sa en av rådgiverne til Ukrainas president at Norge er blant fem NATO-land som har inngått en avtale om å levere militærutstyr og sende militærrådgivere til Ukraina.

Kilden var Jurij Lutsenko som er tidligere innenriksminister. På sin Facebook-siden oppga han at hjelpen var lovet fra fem land: USA, Frankrike, Italia, Polen og Norge. men dette ble avvist av det norske Forsvarsdepartementet.

Nye sammenstøt ved Donetsk

Søndag ble det meldt om kraftige sammenstøt ved industribyen Donetsk i Øst-Ukraina. Kampene skal ha vært konsentrert omkring byens flyplass.

Svart røyk over Donetsk

Store mengder svart røyk steg søndag opp fra et område ved flyplassen i Donetsk.

Foto: PHILIPPE DESMAZES / Afp

Ifølge øyenvitner som nyhetsbyrået AFP siterer, skal det ha steget tykk, svart røyk opp over byen. Byrådet rapporterer at flere sivile mistet livet, og situasjonen i byen ble beskrevet som «kritisk», uten at flere detaljer er kjent.

Regjeringen i Kiev beskylder separatistene for å sette den skjøre ni dager lange våpenhvilen i fare ved å intensivere sine angrep mot regjeringsstyrkenes posisjoner, fem måneder ut i den voldelige borgerkrigen.

President Petro Porosjenko har lovet den viktige industriregionen i Øst-Ukraina økt indre selvstyre, men dette er avvist av de prorussiske separatistene som krever full løsrivelse.

Har kostet 2700 liv

Søndag utvekslet de to partene i borgerkrigen flere dusin krigsfanger. Konflikten i Ukraina har hittil kostet minst 2700 liv.

Ifølge Nato står minst 1000 russiske soldater på ukrainsk jord, men dette benekter Moskva.

Unge jenter i den Sør-Ukrainske byen Mariupol deltar i en demonstrasjon til støtte for regjeringen

Unge jenter i den Sør-Ukrainske byen Mariupol deltar i en demonstrasjon til støtte for regjeringen

Foto: Alexander KHUDOTEPLY / Afp

Lørdag anklaget statsminister Arsenij Jatsenjuk president Putin for å ville eliminere Ukraina som et uavhengig land og gjenreise Sovjetunionen.

President Porosjenko reiser til Washington senere i høst for å møte USAs president Barack Obama i håp om økt amerikansk hjelp til å komme seg løs fra Russlands innflytelsessfære.

Obama har avvist et direkte militært engasjement, men har lovet tøffere økonomiske sanksjoner mot Russland.

Vil boikotte valget

På lørdag sendte Russland en ny kolonne med 220 lastebiler med nødhjelp til Lugansk hvor folk har vært uten vann og strøm i flere uker. Det vakte sterke reaksjoner da en kolonne på over 250 lastebiler tok seg inn i Ukraina uten tillatelse fra myndighetene i landet 22. august. Den ukrainske regjeringen frykter at det skal gjemme seg mer enn nødhjelp i kolonnene.

26. oktober er det parlamentsvalg i Ukraina, men det prorussiske regionpartiet til den avsatte presidentene Viktor Janukovitsj varslet søndag at det ville boikotte valget, og danne en opposisjonsregjering som skal kjempe mot regjeringens tilnærming til EU og Vesten.

Prorussiske separatister ved Olenivka på veien mellom Donetsk og Mariupol.

Bevæpnede prorussiske separatister ved Olenivka på veien mellom Donetsk og Mariupol.

Foto: PHILIPPE DESMAZES / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt