– Nato bomber Bani Walid

Nato gjennomførte minst fem flyangrep mot den libyske byen Bani Walid lørdag, opplyser øyenvitner.

Video Opprørerne rykker fram mot Bani Walid

NETT-TV: Opprørerne rykker fram mot Bani Walid.

Det skal ha blitt utført minst fem angrep fra luften, melder Reuters. Byen er fortsatt kontrollert av Gaddafi-lojale styrker, og omtales som en av Libya-dikatorens aller siste skanser.

Nato bekrefter lørdag kveld at de fløy over Bani Walid.

– Vi har flydd over sør-Libya og Bani Walid i dag, men vi kan ikke si noe pågående operasjonell aktivitet, sier en talsperson for Nato.

NETT-TV: NRK-team i skuddlinjen
Video 3b48178d-3a93-4173-9105-d51bc1fb7282.jpg

NETT-TV: NRKs reportasjeteam havnet midt i skuddlinjen i Libya.

Opprørere trakk seg ut av byen

Før bombeangrepene trakk opprørsstyrker seg ut av byen. Nyhetsbyråer meldte at NATO skulle ha gitt opprørerne beskjed om å trekke seg tilbake fordi flyangrepene var nært forestående, men dette ble avvist av NATO.

LIBYA/ Smoke rises after a Grad rocket exploded near the frontline in the north of the besieged city of Bani Walid

Pro-Gaddafi-styrker skjøt raketter mot opprørsstyrkene.

Foto: ZOHRA BENSEMRA / Reuters

Dette skjer etter at lederen for Libyas overgangsråd, Mustafa Abdel Jalil, tidligere i dag erklærte at veien nå igjen ligger åpen for militær inngripen, ifølge AFP. Dette begrunner han med at Gaddafis støttespillere ikke har imøtekommet fristen for våpenhvile, og hevdet at forsøk på dialog for å hindre ytterligere voldeligheter ikke har lykkes.

– Vi har allerede utvidet fristen en gang for å legge til rette for en fredelig løsning. Nå ligger situasjonen i hendene på revolusjonssoldatene, sier Jalil.

Allerede fredag kveld brøt kampene ut i og ved byene Bani Walid og Sirte. Det til tross for at overgangsrådet ikke hadde gitt ordre. Ifølge CNN hevder opprørerne at Gaddafis soldater gikk til angrep først, og at opprørskjemperne besvarte angrepene.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Siste bastioner

Også i Gaddafis fødeby Sirte meldes det om harde kamper, og soldater som støtter Gaddafi, skal være drevet ut fra flere landsbyer i nærheten.

Bani Walid og Sirte utgjør to av Gaddafis siste bastioner, og det spekuleres på om Gaddafi selv oppholder seg i en av dem.

Omar al-Hariri er overgangsrådets militære talsmann. Lørdag sier han at opprørerne trolig vil bruke en uke på å nedkjempe Gaddafis tilhengere som befinner seg i såkalte lommer i Bani Walid og Sirte.

Samtidig fortsetter jakten på Muammar Gaddafi, som ifølge etterretningskilder fortsatt skal befinne seg i Libya. Kun tre libyske byer er fortsatt lojale overfor den styrtede lederen. Foruten Bani Walid og Sirte, er også byen Sabha sørvest i landet kontrollert av Gaddafis soldater.

SISTE NYTT

Siste nytt