Hopp til innhold

– Naiv strategi for å stanse Kinas børsstup

Eksperter frykter at forsøket på å stanse børsstupet med å stanse en stor del av aksjehandelen kan gjøre vondt verre. I tillegg til at myndighetene nekter storaksjonærer å selge på et halvt år, skal flere selskaper ha frosset sine aksjer frivillig.

En investor i Shanghai følger spent med på børsutviklingen

Kinesiske investorer har fremdeles god grunn til å bite negler. Eksperter mener myndighetenes grep for å stanse børsstupet kan

Foto: ALY SONG / Reuters

Minst halvparten av de 2.800 av aksjene på det kinesiske markedet er frosset, etter at børsen stupte med rundt 30 prosent siden 12. juni.

Mens de største aksjonærene må sitte på sine aksjer i et halvt år, før de får lov å selge, skal mindre selskaper frivillig ha satt sine aksjer på hold.

Dette har ført til en oppgang på de kinesiske børsene både torsdag og fredag, men eksperter mener de drastiske grepene kan gjøre vondt verre.

Olav Chen, senior porteføljeforvalter i Storebrand

Senior porteføljeforvalter i Storebrand, Olav Chen, mener at alle må forvente større svingninger i det kinesiske aksjemarkedet fremover.

Foto: Storebrand

– Jeg tror de har gjort det for å unngå panikk og ytterligere fall på kort sikt, men på lang sikt er ikke dette noen bærekraftig løsning, sier senior porteføljemaker i Storebrand, Olav Chen, til NRK.

– Et umodent marked

Jackson Wong, som er underdirektør i United Simsen Securities, i Hong Kong, mener at å låse aksjene er en naiv strategi.

– Det viser hvor umodent det kinesiske markedet er, sier Wong til AP.

Eksperter mener nemlig at Kinas desperate forsøk på å få aksjemarkedet til å stabilisere seg i stedet kan føre til at det blir et større salgspress på aksjer som fremdeles er aktive.

En kineser tar en pause i finansdistriktet i Beijing

En kineser tar seg en pause i finansdistriktet i Beijing. Myndighetene har klart å stanse børsstupet, men det kan gjøre situasjonen verre på sikt.

Foto: KIM KYUNG-HOON / Reuters

– Dersom du har andre aksjer så vil du ønske å selge dem raskt, før også de blir frosset, sier Michael Every, som leder finansmarkedsundersøkelser for Asia i Rabobank.

Folk selger da unna for å unngå at aksjene deres blir frosset på et urealistisk nivå, og i frykt for at man da ikke kommer seg ut.

– Det finnes ikke noen enkel løsning, men Kina synes å tro at det er en kommando-økonomi-måte å kontrollere noe så kaotisk som aksjemarkedet på, og det er det jo virkelig ikke, sier Every.

Frykt og lettelse

– Jeg er urolig og glad på samme tid, sier Ella Hong fra Shanghai til AP, etter at myndighetene grep inn og stanset nedgangen.

Hun kjøpte aksjer til en verdi av rundt 300.000 kroner i seks ulike selskaper i begynnelsen av mai. Det var like før de begynte å stupe.

En kokk sjekker telefonen utenfor en restaurant i Beijing

En kokk sjekker telefonen utenfor en restaurant i Beijing. Mange helt vanlige kinesere har investert i aksjer og frykter nå for at sparepengene renner ut i sand.

Foto: GREG BAKER / Afp

Halvparten av disse aksjene er nå frosset, og aksjeverdien er halvert i to av selskapene hun har investert i.

– Jeg er glad for at de ikke kommer til å synke mer i verdi de neste dagene. Men jeg er redd for det jeg har hørt, om at når aksjene kommer tilbake på markedet, så kommer de til å falle uansett, sier Hong.

Før det dramatiske fallet hadde Shanghai-indeksen steget med oppsiktsvekkende 150 prosent på ett år – noe som stod i sterk kontrast til at verdens nest største økonomi opplevde at veksten gikk saktere. Likevel oppfordret myndighetene folk flest til å handle aksjer.

Det er derfor mange vanlige kinesere som nå risikerer å tape sparepengene sine.

– Jeg tror alle må forvente større svingninger i det kinesiske aksjemarkedet fremover, og det blir vanskeligere å tjene lette penger, sier Olav Chen.

SISTE NYTT

Siste nytt