Hopp til innhold

– Børsfallet i Kina påvirker Norge

Børsfallet i det kinesiske aksjemarkedet er det største på 20 år. Sjeføkonom i Eika Gruppen mener aksjefallet vil ramme oljebransjen i Norge.

Personer følger med på en tavle over bevegelser i aksjemarkedet i Asia og bilde av Jan Andreassen

NEDTUR: Investorer sitter foran en stor skjerm som viser bevegelser i aksjemarkedet i Hangzhou i den østlige provinsen Zhejiang i Kina 8. juli. Onsdag falt aksjene kraftig.

Foto: Afp/NRK

Onsdag morgen var nærmere halvparten av selskapene på det kinesiske aksjemarkedet suspendert fra børsen.

Mens Shanghai falt nesten 7 prosent ved åpningen gikk Hongkong-børsen ned 4,74 prosent. Også i Tokyo, Taipei og Sydney falt børsene onsdag.

Sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Andreassen, mener at børsnedturen vil merkes utenfor Asia, og at den allerede påvirker Norge.

– Det er ganske åpenbart at Kina har havnet i ganske store økonomiske problemer, og det påvirker alle råvarepriser negativt. Jeg tror det først og fremst vil ramme investeringsviljen i oljebransjen og i alle beslektede næringer, sier Andreassen til NRK.

Børsfallet i det kinesiske aksjemarkedet blir betegnet som det største siden 1992.

Spår rentekutt hos Norges Bank

Sjeføkonomen mener børsfallet vil forsterke nedturen i norsk økonomi og presse fram et rentekutt på kommende rentemøte hos Norges Bank i slutten av september.

– Det skal mye til at Norges Bank ikke vil kutte rentene i september, men med denne informasjonen er det klart at de gjør det. Mange vil nok også spørre seg om det ikke er behov for ytterligere rentekutt, sier Andreassen og legger til:

– Selv spår jeg rentekutt i årene som kommer helt til vi nærmer oss null i Norges Bank signalrenter.

Ifølge Andreassen vil smitten av svekkede børsen vare en stund framover, og blant annet påvirke USA.

– Smitten vil trolig hindre amerikanerne i å sette opp rentene i september, som sentralbanken der varslet. Da blir det kanskje ikke renteøkning i USA i år. Alle internasjonale uromomenter bidrar også til at vestlige land får lavere renter enn de ellers ville hatt.

– Må tilbake på reformstigen

Kinesiske myndigheter har i flere omganger forsøkt å få stopp på de panikkaktige tilstandene i aksjemarkedet, hvor investorer selger store mengder aksjer. Myndighetene har blant annet gjort pengeinnsprøytninger og senket renten.

Andreassen mener børsfallet er en konsekvens av at omstillingene i Kina ikke går så fort som landet skulle ønske. Han mener nye markedsreformer må til for å rette opp fallet.

– Det er kontrasten av hva de klarer å få til politisk og økonomisk og verdipapirkursene som nå utlignes ved et kraftig børsfall. Men kommer Kina tilbake på reformstigen og jobber hardt frem nye markedsreformer, så kommer nok børsen også tilbake igjen.

AKTUELT NÅ