NRK Meny
Normal

– Nær Toska-venn forsvunnet

En mann med nære bånd til Nokas-dømte David Toska er som sunket i jorden. Han skal være bakmannen i smuglersaken som endte med en blodig skuddveksling i danske Ålbæk søndag kveld.

Biler på kaia i Ålbæk

En av de tre norske bilene som politiet fant på kaia i Ålbæk, som de setter i sammenheng med smuglerforsøket av 250 kilo hasj til Norge.

Foto: EVN

Det opplyser en kilde med nært kjennskap til det organiserte kriminelle miljøet på Østlandet overfor NRK.

Mannen som skal være på rømmen, er i 30-årene og skal ha samarbeidet tett med den pågrepne 36-åringen, som allerede har tilstått forsøk på å smugle 45 kilo hasj.

Mannen skal ha vært som sunket i jorden siden dansk politi slo til mot smuglerne søndag kveld.

– Hvis det er varmt rundt øra, kaster han mobilen og går under jorden. Han er vant til det, og det ser ut til at han har gjort det nå, sier kilden.

David Toska

Mannen som kilder i det kriminelle miljøet mener sto bak smuglingsforsøket fra Danmark skal være Nokas-dømte David Toskas høyre hånd.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Mannen blir beskrevet som en av Nokas-dømte David Toskas nærmeste venner, og skal være en av personene som har hatt kontroll med utbyttet etter Nokas-ranet i 2004.

Han forteller at mannen han mener er den fjerde personen på kaia i Ålbæk pleier å gjøre forarbeidet sammen med 36-åringen.

– De pleier å booke hotell, skaffe biler, slike ting. Det er ikke vanlig at de deltar på selve frakten, forteller kilden til NRK.

De to er påpasselige med å bytte biler og mobiltelefoner ofte.

– Det er dette de kan, uttaler NRKs kilde.

Politiet leter etter fjerdemann

Politiet har uttalt at de mistenker en fjerde gjerningsmann var innblandet i smuglerdramaet på Ålbæk havn.

– Jeg kan bekrefte at det tilsynelatende mangler en sjåfør til den ene av de tre bilene. Vi har anholdt to menn, og den tredje gjerningsmannen var jo fører av båten, så ja – det mangler en mann, sa Verner Holm, politiinspektør ved politiet i Nordjylland til Ekstra Bladet tirsdag.

Kilder NRK har snakket med sier den pågrepne 36-åringen og mannen som skal være på rømmen har samarbeidet over lengre tid. En kilde forteller til NRK at det er uvanlig i dette miljøet å frakte narkotika i båter.

– De pleier å kjøre. Det vanlige er en lastebil med flere følgebiler bak.

Ifølge NRKs kilder skal den siktede 36-åringen sammen med David Toskas nære venn ha vært sentral i en liga som gjennom flere år har smuglet narkotika til Norge via Spania. Til tross for dette har 36-åringen bare mindre dommer på rullebladet.

– Jeg har ingen kommentar til NRKs opplysninger, sier etterforskningsleder Leif Vagle i Agder politidistrikt.

Skutt og drept

Søndag kveld ble tre nordmenn overrasket av dansk politi ved havnen i Ålbæk i Danmark, mens de etter alt å dømme var i ferd med å smugle 250 kilo hasj til Norge.

Ifølge NRKs kilder skulle hasjen skulle fraktes til Sørlandet og videre til Oslo-området.

En 49 år gammel mann fra Arendal ble skutt og drept. Ifølge danskenes svar på Spesialenheten for politisaker skal arendalsmannen først ha skutt en politimann to ganger i låret.

I tillegg ble en 27-åring fra Vestfold skutt i brystet, før han ble pågrepet sammen med tredjemann, en 36-åring fra Aurskog i Akershus, som kom uskadd fra dramaet.

27-åringen og 36-åringen ble mandag varetektsfengslet i fire uker, siktet for grov narkotikasmugling. 36-åringen erkjenner besittelse av 45 kilo hasj, 27-åringen har foreløpig ikke forklart hvordan han stiller seg til siktelsen.

I tillegg mistenker politiet at en fjerde gjerningsmann var innblandet. Grunnen er at det stod igjen tre biler med norske skilter ved Ålbæk havn etter at dramaet var over.

Det er er én for mye, ettersom den drepte 49-åringen ankom med båt.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Båt og buss til 49-åring

HJEM: En båt under oppussing og en buss med den avdøde 49-åringens eiendeler står igjen på havna øst for Arendal. Dette var hjemmet til Arendals-mannen.

Foto: Peter von Tangen-Jordan / NRK

Dette er smuglernordmennene:

Mann (49) fra Arendal, Aust-Agder – avdød

Den drepte 49-åringen kom til havnen i Ålbæk i en båt, en såkalt rib, med to motorer à 250 hester.

49-åringen skal ifølge Brønnøysund-registeret ha vært deleier i et firma registrert i Haugesund, men bodde i en buss og båt i en havn øst for Arendal. Dette skal ha vært hans siste bosted.

Mannen hadde registrert adresse i Uddevala Sverige, men denne skal ha vært falsk, Ifølge VG.

I Arendal var han mer eller mindre åpen på at miljøet han tilhørte drev med spritsmugling, sier kilder til NRK. Smuglingen skal ha pågått over 20 år.

Kilder i nærheten av hjemmet til 49-åringen beskriver ham som en hyggelig og hjelpsom fyr.

49-åringen er tidligere straffet. I 2011 ble han dømt til 60 dager i fengsel for trusler og innbrudd. Ifølge dommen truet han en annen person etter anklager om at vedkommende skal ha voldtatt hans daværende kjæreste.

Mann (36) fra Aurskog, Akershus – siktet

36-åringens siste bosted skal ifølge folkeregisteret ha vært Aurskog, i Akershus.

Han erkjenner å ha forsøkt å smugle hasj til Norge, men bare 45 av de 250 kiloene som dansk politi fant etterlatt på kaia i Ålbæk.

Han hevder via sin forsvarer Axel Pallesen at han ikke så hva som skjedde, men hørte skuddene.

Mannen, som i mai 2012 endret etternavn, ble i 2004 dømt til åtte måneders fengsel (tre av månedene betinget) for oppbevaring og bruk av amfetamin samt besittelse av ulovlige skytevåpen.

Ifølge dommen, som NRK har fått tilgang til, oppbevarte mannen 55 gram amfetamin. Han forklarte også at han hadde kjøpt en rifle av en narkoman person, og at han var klar over at vedkommende ikke hadde skaffet seg denne på lovlig måte.

Mannen fikk redusert straff fordi han umiddelbart tilsto da han ble pågrepet.

Narkotikasaken stammer fra en tid da mannen var aktiv i et housemiljø.

NRK får opplyst fra kilder i det kriminelle miljøet at den siktede 36-åringen har et tett forhold til flere av personene i kretsen rundt Nokas-dømte David Toska.

36-åringen er også registrert med et mindre forhold fra 1995 knyttet til veitrafikkloven og tyveri. Han ble dømt til betinget fengsel i 45 dager for å ha stjålet sigaretter, og for ikke å ha stanset på rødt lys og for en politikontroll.

Mann (27) fra Revetal, Vestfold – siktet

Den yngste av de tre ble skutt i brystet under politiaksjonen, men overlevde. Tirsdag gjennomgikk han en mindre operasjon ved Ålborg sykehus, og lå onsdag til oppvåkning.

Mann har ikke har vært straffet tidligere, men er imidlertid tiltalt i en mindre narkotikasak på hjemstedet. Denne skal opp for retten i april.

Dette dreier seg om salg av mindre mengder amfetamin og et brudd på Veitrafikkloven, opplyser hans norske forsvarer Einar Grape. Ifølge VG er mannen også tiltalt for grovt heleri av to biler i samme sak.

Ifølge Folkeregisteret har 27-åringen bodd på flere adresser i Vestfold de siste årene. Rundt midten av 2000-tallet tjenestegjorde han i Forsvaret.

En av dem 27-åringen tjenestegjorde beskriver ham som hyggelig og samarbeidsvillig, men sier til NRK at det var ting som tydet på at ikke alt 27-åringen drev med var lovlig.

Det siste halvannet året har mannen drevet et eget transportfirma. I tillegg har han også jobbet som transportsjåfør i et annet firma i Vestfold.

På grunn av skadene, har 27-åringen hittil verken kunnet snakke med sine forsvarere eller politiet. De vet derfor ikke hvordan han stiller seg til siktelsen i Danmark.

Mulig fjerdeperson

Politiet i Danmark sier at en mulig fjerdeperson kan være på rømmen. Dette fordi det etter dramaet i Ålbæk havn stod igjen tre norskregistrerte biler. En av disse er registrert på et utleieselskap i Drammen.

Kilder i det kriminelle miljøet peker ut en mann i 30-årene som har jobbet tett med 36-åringen. Mannen skal ha vært som sunket i jorden siden dansk politi slo til mot smuglerne søndag kveld.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt