Hopp til innhold

– Mers-utbruddet viser hvor lett sykdommer spres

Mers-utbruddet i Sør-Korea er en vekker for Verdens helseorganisasjon WHO, men det er foreløpig ingen grunn til å slå krisealarm.

Reisende på flyplassen i Seoul går med ansiktsmasker i frykt for Mers-viruset

Reisende på flyplassen i Seoul går med ansiktsmasker i frykt for Mers-viruset.

Foto: KIM HONG-JI / Reuters

– Det siste utbruddet av den dødelige luftveissykdommen er en vekker og viser at alle land alltid må være forberedt på uventede utbrudd av denne og andre typer alvorlig, smittsomme sykdommer, heter det fra WHO etter et krisemøte om situasjonen.

Vilkårene for å advare mot en global folkehelsekrise som følge av utbruddet i Sør-Korea, er imidlertid ikke til stede, fastslår organisasjonen.

Frykt

20 mennesker er nå bekreftet døde som følge av Middle East Respiratory Syndrom (Mers) i Sør-Korea, noe som har skapt frykt i hele Asia og fått mange til å avlyse planlagte reiser til landet.

Til sammen er 162 personer smittet av Mers-viruset i Sør-Korea, mens det største antallet smittede er i Saudi-Arabia. Der har flere enn 1000 mennesker blitt smittet siden 2012, og rundt 450 mennesker er bekreftet døde.

– Ikke behov for globale tiltak

WHO påpeker at utbruddet viser hvor lett sykdommer kan spres i en globalisert verden, men at det foreløpig ikke er alvorlig nok til at man trenger å innføre reise- eller handelsrestriksjoner eller andre globale tiltak.

Mers-viruset overføres ved dråpesmitte og forårsaker lungebetennelse og akutt lungesviktsyndrom. Om lag 38 prosent av dem som smittes, omkommer, skriver Reuters.

Viruset ble første gang påvist i 2012.

SISTE NYTT

Siste nytt