Hopp til innhold

Sør-Korea stenger 1900 skoler i frykt for Mers-viruset

Sørkoreanske helsemyndigheter meldte mandag om 23 nye tilfeller av Mers-viruset. Nå skal smitteveien spores via mobiltelefoner.

Elever sjekkes utenfor Sungshin grunnskole i Seoul 8. juni 2015

Elever sjekkes med øretermometer utenfor Sungshin grunnskole i den sørkoreanske hovedstaden Seoul mandag morgen.

Foto: ED JONES / Afp

Mandagens tall kommer på toppen av de 18 nye tilfellene som myndighetene registrerte søndag.

Totalt er det påvist 87 tilfeller av Mers (Middle East Respiratory Syndrom – se faktaramme) i Sør-Korea, og seks er døde. Utbruddet er det største utenfor Midtøsten, der over 400 mennesker har dødd av viruset siden 2012.

Smittet på sykehus

Sykehusansatte sjekker en pasient for SARS i Daejeon i Sør-Korea

Sykehusansatte i smittevernutstyr sjekker en pasient for SARS i Daejeon i Sør-Korea mandag.

Foto: YONHAP / Reuters

Mandag morgen døde en 80 år gammel mann på et sykehus i byen Daejeon, 140 km sør for hovedstaden Seoul. Han var allerede innlagt med lungebetennelse, og ble trolig smittet på sykehuset.

Søndag døde en 75 år gammel mann på Samsung Medical Center i Seoul, som er landets største sykehus. Der er 17 personer, inkludert to fra det medisinske personalet, smittet. Sykehuset har plassert 900 pasienter og ansatte på en observasjonsliste som følges tett.

Alle personene som har fått påvist Mers er innlagt på sykehus, opplyser Sør-Koreas helsedepartement. Alle smittetilfellene skal ha skjedd mellom ansatte, pasienter og deres familier på sykehus, opplyser helsemyndighetene.

Sporer mobiler til 2300 i karantene

Smitteutbruddet har vakt stor oppsikt i Sør-Korea, og 2300 mennesker er plassert i karantene. De som er satt på karantenelisten er ikke internert, men har fått beskjed om å holde seg hjemme. Myndighetene opplyser at deres mobiltelefoner blir sporet slik at eventuelle nye smittede kan bli funnet.

T-banepassasjerer med ansiktsmasker i Seoul

T-banepassasjerer med og uten ansiktsmasker i Seoul.

Foto: Ahn Young-joon / Ap

Over 1900 skoler er stengt, de fleste i Seoul og den nærliggende Gyeonggi-provinsen.

Mandag morgen var det igangsatt ekstra helsekontroll på de skolene som var åpne. Elevene ble møtt av helsepersonell som sjekket om de hadde feber med elektroniske øretermometre ved skoleinngangene. Elever med forhøyet temperatur ble sendt hjem.

Lee Hyun-Shil, mor til en sjuåring, sier til nyhetsbyrået AFP at hun er frustrert over det hun mener er regjeringens sendrektighet i å takle utbruddet.

– Jeg er sjokkert. Jeg kan ikke tro at dette skjer i Sør-Korea. Dette bekymrer meg, jeg vet ikke engang om det er trygt å ta T-banen, sier hun mens hun følger sønnen til barnehagen.

T-banevogner desinfiseres i Seoul for Mers-virus

T-banevogner desinfiseres i Seoul.

Foto: Jo Jung-ho / Ap

Handler online i redsel for smitte

Mange holder seg hjemme på grunn av redsel for smitte. I mange butikker er de ansatte mer påpasselige med hygienen enn til vanlig, og handlevogner blir desinfisert før og etter bruk mange steder.

De største supermarkedskjedene i Sør-Korea, E-Mart og Lotte Mart, melder om en nedgang i salget på 12 prosent den første uken i juni. Samtidig har nettsalget økt med 50 prosent.

Salget av ansiktsmasker går strykende. På bryllupsbildet under poserer samtlige gjester med masker.

Laster Twitter-innhold

Mers forårsakes av coronaviruset og kan minne om Sars, viruset som krevde rundt 800 menneskeliv verden over i 2002 og 2003. Men mers har en mye høyere dødelighet, 38 prosent, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Viruset er nå registrert i over 20 land.

SISTE NYTT

Siste nytt