NRK Meny
Normal

Folk i Tripoli er livredde for snikskyttere

Tripoli: Folk her er livredde for sniskyttere som har gjemt seg i de mange folketomme bygningene i sentrum av Tripoli. I formiddag ble et titalls svarte afrikanere arrestert like ved der vi bor.

Video Folk i Tripoli frykter snikskyttere

VIDEO: Folk i Tripoli frykter snikskyttere

Kristian Aanensen i Libya
Foto: NRK

Vi bor på et hotell i sentrum av Tripoli, et hotell som tidligere ble eid av en av Gaddafis støttespillere. Da opprørerne tok kontroll over hotellet kort tid før vi kom, var det harde kamper inne i bygningen.

Området er ikke kontrollert av noen opprørshær, men av den lokale militsen. Folk er veldig nervøse og alle biler blir nøye kontrollert og sjekket.

LES OGSÅ: Harde kamper utenfor Tripoli

LES OGSÅ: - Vi vant over mannen med det rare håret

Lette på avtrekkeren

Akkurat nå virker det som om det er disse ungdommene, som til dels er svært lette på avtrekkeren, som er den største sikkerhetsrisikoen for oss. Frykten er at guttene, ofte ikke mer enn 15-16 år gamle, skal skyte på noen i stedet for å skyte i luften.

Det er åpenbart at de ikke er våpenkyndige.

Disse plakatene hengder mange steder i Tripoli.

Disse plakatene henger mange steder rundt om i Tripoli.

Foto: - / Afp

De svarte afrikanerne som ble arrestert tidligere i dag, nektet for å være Gaddafis leiesoldater. De sa at de var gjestearbeidere, men de ble ikke trodd. Ungdommene som pågrep dem har fortalt til oss at de tok dem med til en skole, som fungerer som et interneringssted før de overleverer dem til andre.

Før vi kom ble flere mennsker drept av snikskyttere som opererte fra forlatte bygninger i nærområdet.

Det er tydelig at afrikanere fra sør for Sahara ikke står høyt i kurs her, og det virker på oss som at det er nok å være afrikaner for å bli arrestert av opprørerne.

LES OGSÅ: - Helt umulig for Gaddafi å flykte i fly

LES OGSÅ: Vil gi fryste Libya-midler til overgangsrådet

Ikke til å stole på

Informasjonen vi får om situasjonen i Tripoli utenfor gaten der vi bor, får vi stort sett fra CNN og Al Jazzeera på hotellet. Opprørerne er ikke til å stole på, de sier bare at de har full kontroll over hele byen.

Situasjonen her er rolig, men spent. Men det er kamper et stykke unna, vi hører drønn fra granatkastere og kan se stige opp fra bygninger. Men det virker som om kamphandlingene foregår i begrensede områder.

Det er ikke store skader på bygningene i området her vi bor, men det er mange kulehull å se. Det er også en del biler som står hulter til bulter i gatene, trolig er de forlatt i full fart.

LES OGSÅ: Journalister holdt fanget på hotell i Tripoli

LES OGSÅ: Jubler over Gaddafis fall

Gaddafis palass

Gatene er folketomme, og alle butikkene er stengt. De eneste som er ute i gatene er de våpenglade ungdommene som fungerer som en vaktstyrke. Vi holder oss foreløpig i nærheten av hotellet, men håper at vi i løpet av dagen kan komme oss av gårde til ett av Gaddafis palasser ikke langt herfra.

I dag la et skip fra FN til kai i Tripoli, i håp om å kunne hente utlendinger ut av krigssonen.

Samtidig er det klart at Den arabiske liga har anerkjent de libyske opprørerne, og at de inviterer dem til å bli medlemmer av ligaen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt