NRK Meny
Normal

Spekulasjoner om Libyas utenriksminister har hoppet av

Libyas utenriksminister Musa Kusa skal ha reist til Tunisia på et privat besøk, og det spekuleres i om han har hoppet av fra Gaddafis regjering.

Libyas utenriksminister Musa Kusa

Ifølge FN-sanksjoner har ikke Kusa rett til å reise ut av landet.

Foto: MAHMUD TURKIA / Afp

Libyske opprørere på vei mot Sirte

Libyske opprørere på vei mot Sirte.

Foto: ARIS MESSINIS / Afp
Mustafa Abdel Jalil

Tidligere justisminister, nå opprører, Mustafa Abdel Jalil.

Foto: GIANLUIGI GUERCIA / Afp
Abdel Fattah Yunis

Abdel Fattah Yunis var innenriksminister, nå leder han opprørerne.

Foto: GIANLUIGI GUERCIA / Afp

Ifølge den arabiske TV-kanalen Al Jazeera befinner Kusa seg i Tunisia hvor han skal være på et privat besøk.

LES: Krever slutt på «barbariske angrep»
LES: Obama: Massakre avverget i Libya

Den libyske utenriksministeren har hele tiden stått ved Libyas leder Muammar al-Gaddafis side, men nå spekuleres det i om han har forlatt landet i eksil. Ifølge FN-sanksjoner har ikke Kusa rett til å reise ut av landet.

Al Jazeeras reporter i Tunisia sier Kusa kan være på vei til Italia. Samtidig sier en kilde i det tunisiske utenriksdepartementet at Kusa fortsatt befinner seg i landet.

– En person Vesten kan forhandle med

TV-kanalen har snakket med vakter på grensa til Tunisia som sier at Kusa krysset grensen ved Ras Ajdir i går ettermiddag. Det skal ha vært tre biler i følget hans.

– Dette er betydningsfullt. Kusa sto for litt siden ved Gaddafis side og snakket om våpenhvile. Men på pressekonferansen var det tydelig at han ikke likte hva han selv sa, sier Al Jazeeras reporter på grensen mellom Tunisia og Libya.

Den libyske dissidenten og professoren Mansour el-Kikhia sier at dersom Musa har hoppet av i eksil kan han være en person Vesten kan forhandle med. Men ifølge el-Kikhia er han ikke en spiselig person for libyere.

Ikke den første som hopper av

Dersom Kusa har hoppet av vil han ikke være den første i Gaddafis regjering som snur ryggen til diktatoren.

Libyas tidligere justisminister, Mustafa Abdel Jalil, hoppet av kort tid etter at uroen startet i landet, og ble leder for opprørernes nasjonalråd i Benghazi. Gaddafi svarte med å utlove 2,3 millioner kroner i dusør for Jalil .

Også tidligere innenriksminister general Abdel Fattah Yunis sa opp stillingen og ble kommandør for opprørerne da uroen i landet startet.

Erklærte våpenhvile

Myndighetene, med Musa i spissen erklærte våpenhvile , etter at FNs sikkerhetsråd vedtok en resolusjon om Libya som åpnet for bruk av alle nødvendige midler for å beskytte sivile og sivilbefolkningen i området mot vold.

– Vi overholder FNs resolusjon, sa Kusa og gikk med på å stanse alle militære operasjoner umiddelbart for å beskytte sivilbefolkningen.

Han sa også at myndighetene i landet er forpliktet til å akseptere sikkerhetsrådets resolusjoner.

Kort tid etter kom det likevel meldinger om at regimets styrker hadde bombet flere byer i Libya.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt