Krever slutt på «barbariske angrep»

Muammar al-Gaddafi krever en slutt på den barbariske offensiven i Libya og sammenligner de vestlige styrkene med Hitlers nazi-styrker.

Gaddafi

Muammar al-Gaddafi har vært i hardt vær siden 10 av 15 medlemsland i FNs sikkerhetsråd stemte for å gripe inn i Libya.

Foto: MAHMUD TURKIA / Afp

- Stopp deres barbariske og urettferdige offensiv angrep mot Libya, raser Gaddafi i et brev adressert til de landene som skal delta på den internasjonale konferansen om militæraksjonen som holdes i London tirsdag.

I brevet sammenligner Gaddafi angrepene i Libya med Hitlers invasjon av Europa og bombingen av Storbritannia.

– La Libya være i fred. Dere bedriver folkemord mot et fredelig folk og et land i utvikling, tordner Gaddafi.

Selv om Gaddafi kommer med krass kritikk av vestlige styrker, skriver han i brevet at han er villig til «å godta enhver avgjørelse tatt av Den afrikanske union,» melder nyhetsbyrået AFP.

Samtidig sender den libyske diktatoren flere soldater til Sirte for å stoppe opprørernes frammarsj.

Sirte er Gaddafis fødeby og er viktig i kampen om kontrollen i det nordafrikanske landet.

Video Jan Espen Kruse i Libya

Video: NRKs Jan Espen Kruse om den siste utviklingen i Libya.

– Historien er ikke på Gaddafis side

I en tale natt til tirsdag norsk tid sa USAs president Barack Obama at mange sivile liv har blitt spart i Libya og at koalisjonsstyrkene trolig avverget en massakre i byen Benghazi.

– I dag kan jeg rapportere at vi har stanset Gaddafis dødelige fremrykking, sa Obama i en direktesendt tale fra National Defense University i Washington DC.

Vestlige angrep på flere byer

Siden 19.mars har koalisjonen bombet mål en rekke steder i Libya, deriblant Tripoli, Sirte, Benghazi, Zuwarah og Misrata.

De internasjonale styrkenes bombing har vært helt avgjørende for at opprørerne har vunnet terreng i kampen mot Gaddafis styrker.

Rundt 40 delegasjoner, fra koalisjonen, FN, NATO, Den afrikanske union og Den arabiske liga skal møtes i London tirsdag for å diskutere planene for Libyas framtid, melder BBC.

SISTE NYTT

Siste nytt

Bilder fra stormingen - politimann forklarer seg

Dramatiske vitnesbyrd om stormingen av kongressen – Fryktet å bli lynsjet

Politimenn som jobbet for å beskytte den amerikanske kongressen under stormingen 6. januar fryktet for livet og ble utsatt for grov rasisme. Det kom fram i den første høringa i ei gransking som skal finne ut hvem som hadde ansvaret.