Hopp til innhold

Gaddafi tilbyr dusør for denne mannen

Mustafa Abdel Jalil var justisminister i Muammar al-Gaddafis regjering. Nå leder han opprøret mot sin tidligere sjef - og Gaddafi-regimet utlover nå en dusør på nær 2,3 millioner kroner til dem som fanger Jalil.

Mustafa Abdel Jalil

Mustafa Abdel Jalil har et godt rykte som jurist og har fått ros for å tale Gaddafi imot.

Foto: Ap

Det opplyser statlig, libysk TV onsdag.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters tilbyr regimet 500.000 libyske dinarer, eller nesten 2,3 millioner kroner til den eller dem som tar Mustafa Abdel Jalil og overleverer ham til regimet.

Til dem som har informasjon som kan føre til at Jalil blir tatt til fange, utlover regimet en dusør på 200.000 dinarer, som tilsvarer i overkant av 900.000 kroner.

Gaddafi-regimet kaller Jalil en spion.

Hoppet av i protest mot voldsbruken

Muammar al-Gaddafi

Muammar al-Gaddafi har vært Libyas leder i over 40 år.

Foto: MAHMUD TURKIA / Afp
Mustafa Abdel Jalil

Mustafa Abdel Jalil annonserer at han danner en ny regjering i Benghazi under en pressekonferanse 5. mars.

Foto: GIANLUIGI GUERCIA / Afp

Mustafa Abdel Jalil er leder for Libyas nasjonale nasjonalråd i Benghazi, også kalt ”Libyas midlertidige regjering”.

LES: Gaddafi - en falmet afrikansk helt
LES: Styrt etter Gaddafis grønne

Jalil var justisminister i Muammar al-Gaddafis regjering før han hoppet av 21. februar i år i protest mot voldsbruken mot demonstrantene i Libya. Han var den første som hoppet av Gaddafis regjering da opprøret startet.

Opprøret i landet brøt ut 15. februar i år. Siden har det vært harde kamper mellom Gaddafi-lojale styrker og opprørere som ønsker å ende Gaddafis 40 år lange regime.

I enkelte byer, og særlig i Benghazi, har opprørerne vunnet kontrollen. I hovedstaden Tripoli er det fortsatt Gaddafi som har makten.

Se grafikk over situasjonen i Libya her

Var tidligere dommer

Jalil er en trofast muslim, og det sies at han har et merke i pannen etter regelmessige bønner. Han studerte arabisk og islam ved Det libyske universitet i før han gikk ut i 1975.

I 1978 ble han utnevnt som dommer i Al Baida, og i 2002 ble han president for domstolen i byen, før han i 2007 ble justisminister. Ifølge Huffington Post har Jalil et godt rykte som jurist. Mange mener det er grunnen til at han har tiltro som leder, til tross for at han tidligere var en av Gaddafis medspillere.

Deserterte soldater og stammeledere

Jalil dannet nasjonalrådet i Benghazi, opprørets hovedby, etter at han hoppet av.

Rådet hevder å være det eneste lovlige politiske organet som representerer landet, og de har fått støtte fra både Frankrike og Italia.

Representantene er ikke valgt og består av rundt 30 personer. Blant de 30 er en blanding av deserterte soldater, stammeledere, tidligere regjeringsmedlemmer og avhoppede lokale ledere fra byer rundt om i Libya.

Mange av medlemmene er ikke navngitt på grunn av deres sikkerhet. Flere av medlemmene kommer fra hovedstaden Tripoli og andre byer hvor Gaddafi fortsatt har kontrollen.

En gruppe med unge revolusjonære som bruker sosiale medier for å spre sitt budskap er også en del av "den nye regjeringen."

(Saken fortsetter under videoen).

Video Demonstrasjon i Benghazi

Hundrevis demonstrerer mot Gaddafi i Benghazi i dag.

– Skal styre i tre måneder

Ali Aujuli, Libyas USA-ambassadør, har sagt at han støtter Jalils midlertidige regjering i Benghazi.

– Vi vil støtte at denne regjeringen skal være gjeldende frem til Libyas frigjøring som jeg håper kommer snart, sa Aujuli til Al Jazeera .

– Regjeringen kommer ikke til å styre landet lenger enn i tre måneder. Det vil være frie valg og folket skal velge sin leder, sa Jalil til TV-kanalen.

Han la til at den nye regjeringen ville bestå av både sivile og militære personligheter.

– Gaddafi beordret Lockerbie-bombingen

Deler av Pan-Am-flyet som styrtet i Lockerbie i 1988.

Deler av Pan-Am-flyet som styrtet i Lockerbie i 1988.

Foto: AP

Tre dager etter at Jalil hoppet av sa han til Expressen at Gaddafi beordret den mye omtalte Lockerbie-bombingen .

– Jag har bevis på at Gaddafi ga ordre om Lockerbie, sa Jalil til den svenske avisen.

Totalt 270 personer mistet livet i attentatet. Det var 259 mennesker om bord i Pan Ams flight 103, som eksploderte i luften over den skotske byen Lockerbie 21. desember 1988. I tillegg omkom 11 personer på bakken.

LES OGSÅ: 20 år sidan Lockerbie

Etter omfattende politietterforskning kom det frem at en bombe hadde blitt plassert på flyet av to libyske statsborgere på oppdrag fra den libyske sikkerhetstjenesten.

Fikk ros av Amnesty

I forkant av protestene i Libya har Jalil fått ros av menneskerettighetsorganisasjonene Human Rights Watch og Amnesty International for at han offentlig har kritisert Gaddafis regime.

Jalil har blant annet tatt sterk avstand fra vilkårlige pågripelser og forlengede soninger uten rettssak.

Ifølge Amnesty International har minst 200 mennesker sittet fengslet i Libya uten å ha fått en rettferdig rettssak. Jalil skal ha bedt om at de ble løslatt, men sikkerhetsstyrkene i landet nektet.

Ifølge Jalil hadde han ikke mulighet til å etterforske saken ettersom sikkerhetsstyrkene i landet har immunitet. Det er kun landets innenriksminister som kan fjerne immuniteten, men dette skal han ha nektet å gjøre.

For nær Gaddafi

Jalil var en av de første profilerte libyere som gikk imot Gaddafis regime. Dagen etter det ble klart at Jalil hadde hoppet av kom nyheten om at også Libyas innenriksminister, Abdul Fatah Younis, valgte å forlate Gaddafis regjering.

Jalil har blitt kritisert for å være for nær Gaddafi og om han egner seg som en leder for den libyske revolusjonen er fortsatt et åpent spørsmål.

En gutt deltar i en demonstrasjon mot Gaddafi i Benghazi.
Foto: SUHAIB SALEM / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt