Hopp til innhold

Mener Kongo bryter menneskerettighetene

KINSHASA/OSLO (NRK): Kongo bryter menneskerettighetene og sin egen grunnlov når de fremstiller Joshua French for en militær domstol, mener organisasjonen Reprieve.

Kari Hilde French

Kari Hilde French ankom Ndolo-fengselet i Kinshasa i morges, og delte ut en rapport fra organisasjonen The Death Penalty Project til norske journalister.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Det var moren til den tiltalte Joshua French, Kari Hilde French, som delte ut rapporten til norske journalister som ventet i regnet utenfor Ndolo-fengselet i Kinshasa.

I dokumentet skriver organisasjonen Reprieve, som bistår mennesker som står i fare for å bli dømt til døden i utviklingsland, at Kongo ifølge sin egen grunnlov ikke har rett til å fremstille French for en militær domsstol med den begrunnelse at det påståtte drapet på Tjostolv Moland skjedde i et militært fengsel.

DPP mener også dette bryter med Kongos forpliktelser under internasjonal rett og menneskerettighetene.

Brev

Første side av rapporten som hevder at Kongo bryter både menneskerettighetene og sin egen grunnlov i saken mot Joshua French.

SISTE NYTT

Siste nytt

Her har det russiske private selskapet Wagner sitt eget område der de begraver leiesoldater som har mistet livet i krigen i Ukraina. Video: Reuters.

Reuters: En russisk gravplass avslører Wagners hær av fanger

En gravplass i Sør-Russland begynner å fylles opp. Her er det leiesoldater fra den private Wagner-gruppen som gravlegges. Ifølge Reuters er mange av de døde tidligere fanger.