Hopp til innhold

– Nå kan Diana endelig få hvile i fred

I butikkhyllene i London er tallerkener med bilder av avdøde Lady Diana fortsatt en bestselger. Men kongeekspert tror fredagens bryllup vil bli et vendepunkt.

Diana, prins William og Kate Middleton

Kongelige eksperter i Storbritannia tror det vil bli mindre interesse for den avdøde Lady Diana etter bryllupet mellom prins William og Kate Middleton.

Foto: Scanpix

– Da Diana døde sa journalistene her i Storbritannia at hun nok ikke kom til å fronte flere forsider fra da av, men de tok feil. Hun har fortsatt å ta mye oppmerksomhet lenge etter sin død, forteller hoffreporter Stephen Bates i The Guardian.

– Det er et stort øyeblikk

Det er nærmere 14 år siden Diana døde i en bilulykke i Paris. Medias ekstreme interesse etter bruddet mellom henne og prins Charles har av mange blitt beskyldt for indirekte å ha forårsaket ulykken.

Interessen for de kongelige, både blant britiske og utenlandske medier, ser ikke ut til å ha dabbet av etter Dianas død.

Foran fredagens bryllup har flere tusen reportere og fotografer funnet veien til London for å rapportere hjem om den kongelige begivenheten. De vil stå utplassert langs hele kortesjeruten til de kongelige, fra Buckingham Palace til Westminster Abbey.

Les mer: Prinsebryllup omgitt av mediehysteri

– Jeg tror mange har store forventninger til fredag, for det er et stort øyeblikk. Folk over hele verden er fascinert av denne kongelige prinsen som skal gifte seg med en fremtidig prinsesse. Kanskje viktigere så er det bryllupet til en mann som skal bli konge i dette landet, og han gifter seg med en kvinne som en dag skal bli landets dronning, sier BBCs hoffreporter Peter Hunt til NRK.no.

– Kongefamilien har lært

Til tross for at medias interesse ikke har blitt mindre, mener Bates i The Guardian at kongefamilien selv har lært nok av historien til å kunne skåne den fremtidige prinsesse Kate fra det samme presset.

Stephen Bates, The Guardian

Stephen Bates i The Guardian tror kongefamilien har lært.

Foto: Kristin Granbo / NRK

– Jeg tror at den kongelige familien i dag er mer hjelpsomme overfor de som kommer inn i familien og blir kastet ut i kjendistilværelsen. De har helt klart lært av Dianas skjebne, sier han til NRK.no.

Han mener familien til prins William i mye større grad har beskyttet Kate Middleton fra mediene enn hva de gjorde med den unge prinsesse Diana.

Les også: Slik har de kongelige giftet seg

Blir fortsatt sammenlignet

Prins William og Kate Middleton

Prins William og Kate Middleton er begge et yndet objekt i media.

Foto: Niall Carson / Ap

Men Kate må fortsatt finne seg i å bli sammenlignet med sin ektemanns avdøde mor.

– Det er fortsatt endel sårhet knyttet til hennes død. Men når man tenker på at William nå er sju år yngre enn det moren hans var da hun døde, så får man en indikasjon på hvor lenge det er siden, sier Bates.

Tror du Kate må fortsette å leve i skyggen av Diana?

– Jeg tror minnet begynner å svinne litt hen, og kanskje nå når William gifter seg, så kan Diana endelig få hvile i fred.

– Folket vil hungre etter å se mer av dem

Peter Hunt i BBC forteller at prins William er svært opptatt av å ha kontroll over enhver situasjon han er i, noe som vil føre til mindre tilgang for media.

Video Se hele intervjuet med hoffreporter Peter Hunt i BBC

Se hele intervjuet med hoffreporter Peter Hunt i BBC

– Denne kontrollen tror jeg vi vil se mye av i løpet av de neste årene. Jeg tror folket vil hungre etter å få se mer av William, og ikke minst av hans hustru.

Se også: – Folk handler bryllupssuvenirer med en god dose ironi

Men Hunt mener prinsen er ganske bestemt på å ta det med ro, også i fremtiden.

– Han så hva presset gjorde med Diana, og han vil helt klart ikke ha en gjentakelse av det.

SISTE NYTT

Siste nytt