Hopp til innhold

– Kan bevise at Strauss-Kahn var i restauranten sammen med datteren

Forsvarene til Dominique Strauss-Kahn hevder de kan bevise at han satt på en restaurant sammen med sin datter, på det tidspunktet han er beskyldt for å overfalt en stuepike i New York.

Dominique Strauss-Kahn i det han blir kjørt ut av en politistasjon i New York

Dominique Strauss-Kahn i det han blir kjørt ut av en politistasjon i New York i går.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

Det melder den franske radiokanalen RMC i dag.

Den tidligere franske finansministeren og nå toppsjef i Det internasjonale pengefondet (IMF) er siktet for seksuelt overgrep, voldtektsforsøk og frihetsberøvelse av en kvinnelig hotellansatt i New York. Nå slår forsvarene tilbake.

Ifølge dem forlot Strauss-Kahn hotellet en time før stuepiken mener overgrepet skjedde. Han skal deretter ha reist til en New York-restaurant sammen med sin datter, før han ble kjørt til JFK-flyplassen.

Ifølge RMC vil forsvarene legge frem bevis for dette i dagens fengslingsmøte klokken 1630 norsk tid, og Strauss-Kahn vil erklære seg ikke skyldig.

Les: Leter etter DNA-bevis på IMF-sjefen

Franskmenn i sjokk

I Frankrike er politikerne i sjokk og beskyldningene har haglet og mistankene om svertekampanje har heller ikke latt vente på seg, etter at arrestasjonen ble kjent i går kveld.

– Den politiske situasjonen i Frankrike kan oppsummeres i ett ord: Lamslått, sier historiker og Frankrike-ekspert Frank Orban til NTB.

Han mener effektene av anklagene mot Dominique Strauss-Kahn kan sammenfattes som både globale, internasjonale, nasjonale og partipolitiske.

Flere franske politikere er sjokket, men ber om ro før politiet har fått lagt frem sine bevis og hovedpersonen selv har fått uttalt seg.

– Vi må nå være veldig forsiktig i våre analyser og kommentarer. Den franske regjeringen respekterer to prinsipper; det amerikanske rettsystemet og prinsippet om at ingen er skyldig før det motsatte er bevist, sier Francois Baroin, talsmann for den franske regjeringen.

Uroen er stor i det franske sosialistpartiet som IMF-sjef Strauss-Kahn er et framtredende medlem av. Selv om partiet ikke hadde gjennomført en formell nominasjon av kandidat til presidentvalget i 2012, pekte Strauss-Kahn seg ut. På de aller fleste målinger har han framstått som den suverene vinner og venstrekandidaten som kunne slå sittende president Nicolas Sarkozy.

– Gårsdagens nyhet fra New York slo ned som en bombe, jeg ber nå om at sosialistpartiet står samlet og ber om litt tålmodighet til vi vet hva som har skjedd, sier Strauss-Kahn sin partifelle, leder for sosialistparitet PS, Martine Aubry.

– På dette tidspunktet verken vil eller kan jeg trekke noen konkusjoner, sier en av Strauss-Kahn sine samarbeidspartnere i partiet, Jean-Chrisophe Cambadelis.

Fransk presse foran partikontoret til det franske sosialistparitet

Fransk og internasjonal presse hadde møtt opp i hopetall for å høre hva den franske sosialistpartiet hadde å si til anklagene mot Strauss-Kahn.

Foto: JOEL SAGET / Afp

– Vi må både respektere mannen og hans familie. Jeg ønsker derfor ikke å spekulere i hva som har skjedd, sier Segolene Royal, som representerte PS ved forrige presidentvalg.

– Han er ferdig

Franske medier var mandag samstemte i at den arresterte IMF-sjefen er ferdig i fransk politikk.

– En ting er sikkert: Dominique Strauss-Kahn vil ikke bli den franske republikks neste president, skrev den konservative avisen Le Figaro på lederplass.

Den venstreorienterte Libération hadde overskriften «DSK ute». DSK er franskmennenes kallenavn på den profilerte politikeren og byråkraten.

– Sosialistene har mistet kandidaten som ledet i meningsmålingene og var best plassert til å slå president Nicolas Sarkozy, skrev avisen.

Også enkelte politiker var raskt ute med å fordømme den franske superdiplomaten.

– Saken og anklagepunktene vil sette en stopper for Strauss-Kahn politiske planer, og vil mest sannsynlig føre til at IMF ber han fratre sin stilling, sier leder for Nasjonal Front, Marine Le Pen.

– Alt dette er helt forferdelig og skader hele Frankrike, sier tidligere presidentkandidat for sentrumspartiet UDF og MD, Francois Bayrou.

– Dette er helt utrolig. Hvis det er sant vil dette bli et historisk øyeblikk med negativt fortegn for fransk politikk, sier tidligere talsmann for regjeringsparitet, Dominique Paille

– Hykleri

I løpet av dagen har det dukket opp flere kvinnehistorier, og det skal ha vært kjent i politiske sirkler i Frankrike at Strauss-Kahn var glad i kvinner, og at dette kunne bli problematisk for ham.

Strauss-Kahn fraktes vekk av politiet

Strauss-Kahn i det han blir fraktet vekk av politiet søndag.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

– All denne forbauselsen er rent og skjært hykleri. Alle i Paris har visst i årevis at han har et problem. Det er ikke mange kvinnelige journalister som vil intervjue ham alene, sier Thierry Saussez, en av president Nicolas Sarkozys rådgivere til den engelske avisen The Guardian.

2008 ble han tvunget til å beklage en affære han hadde med en underordnet, ungarsk økonom i IMF. Anklagene om misbruk av stillingen ble lagt bort da forholdet ble tolket som å være gjensidig, og han beholdt jobben.

Piroska Nagy selv sa senere at hun ikke visste hva hun skulle gjøre da sjefen la på henne mot hennes vilje og at hun ikke turde gjøre annet. Hun sluttet kort tid etter i jobben.

Svertekampanje?

Det tok heller ikke lang tid før rykter og påstander om en svertekampanje dukket opp i franske og europeiske medier.

Blant annet publiserte den franske avisen Le Monde en twitter-melding som ble lagt ut av Jonathan Pinet, medlem av partiet til Frankrikes president Nicolas Sarkozy UMP.

Klokka 22.59 lørdag kveld skrev Pinet: «En venn av meg i USA sier at DSK skal ha blitt arrestert på et hotell i New York for en time siden».

Tre minutter senere presiserte Pinet ifølge Le Monde sin melding: vennen skal ha fått sin informasjon fra en tredjeperson. Denne er angivelig en ansatt på en restaurant på Hotel Sofitel, der Straus-Kahn bodde, og der det påståtte voldtektsforsøket av en hotellansatt skal ha funnet sted.

Mange har i ettertid kommentert at Pinet var både tidlig og feil informert. For først halvannen time senere ble saken rapportert i amerikanske medier, først i New York Post og deretter i New York Times. Først rundt halv to natt til søndag ble saken kjent via de store internasjonale nyhetsbyråene.

I disse og senere meldinger går det fram at Strauss-Kahn ikke ble pågrepet på Sofitel, men om bord i Paris-flyet på Kennedy-flyplassen. Tidspunktet for pågripelsen ble av politiet oppgitt til 16.45 (22.45 europeisk tid).

Rykter og påstander om en svertekampanje har sin naturlige forklaring i at Dominique Strauss-Kahn inntil lørdag var regnet for å være den største utfordreren til Nicolas Sarkozy i neste års presidentvalg i Frankrike. Flere mener derfor at mange vil ha interesse av å stille Strauss-Kahn i et dårlig lys.

SISTE NYTT

Siste nytt