Hopp til innhold

Strauss-Kahn anklages for flere overgrep

Dominique Strauss-Kahn vil i løpet av mandagen møte i en rettssal i New York i forbindelse med overgrepsanklagene mot han. Nå kan tidligere overfallsanklager også komme for retten.

Strauss-Kahn fraktes vekk av politiet

Dominique Strauss-Kahns fortid lurres nå opp i franske og amerikanske medier.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

Strauss-Kahan, som var en av favorittene til å overta presidentembetet i Frankrike etter Nicolas Sarkozy, må trolig møte i retten i dag og forklare seg i saken der han er siktet for seksuelt overgrep, voldtektsforsøk og frihetsberøvelse av en kvinnelig hotellansatt i New York.

Den tidligere franske finansministeren og nå toppsjef i Det internasjonale pengefondet (IMF) skal først ha dratt kvinnen inn på soverommet og låst døren. 32-åringen har forklart at hun klarte å kjempe seg fri, men skal ha blitt innhentet og tvunget inn på badet, ifølge flere amerikanske medier.

Amerikansk politi forsøker nå å sikre seg DNA-spor, og leter etter kloremerker på den franske superdiplomaten.

– Han var som en «brunstig sjimpanse»

Tristane Banon

Den franske journalisten, Tristane Banon, skal ha blitt overfalt av Strauss-Kahn i 2002.

Foto: DANIEL JANIN / Afp

I Frankrike står en ny kvinne frem og anklager Strauss-Kahn for sexovergrep.

Den franske journalisten Tristane Banon var i begynnelsen av 20-årene da hun i 2002 intervjuet Strauss-Kahn i forbindelse med et bokprosjekt.

I et intervju med fransk tv i 2007 beskrev journalisten Strauss-Khan som en «brunstig sjimpanse», og fortalte hvordan hun måtte slåss for å bli kvitt mannen.

Den gangen var han anonymisert, men nå avslører Banons mor, den franske politikeren Anne Mansouret, at det var Strauss-Kahn som forgrep seg på datteren, ifølge den engelske avisen The Guardian.

– Jeg sparket ham. Mens vi sloss nevnte jeg ordet «voldtekt» for å skremme ham vekk, men det hadde ingen effekt. Til slutt klarte jeg å komme meg ut, forteller Banon.

Banon kontaktet advokat, men valgte å ikke anmeldte overgrepet.

– Jeg ønsket ikke å ende mine dager som jenta som hadde problemer med en politiker, sier hun.

Ifølge hennes advokat ser Banon nå på mulighetene å gå til sak mot Strauss-Kahn.

– Vi ser vurderer nå sende inn en anmeldelse, sier David Koubbi, som representerer Banon, til nyhetsbyrået Reuters.

To svakheter, kvinner og penger

I politiske sirkler i Frankrike har det i flere år vært allment kjent at Strauss-Khan har to store svakheter, kvinner og penger.

Han har blant annet den siste uka fått mye oppmerksomhet for sine eiendomsspekulasjoner i Marokko, sitt forbruk og sine omgangsvenner. Nå handler det altså om kvinner.

Hans forhold til kvinner har nemlig gitt ham kallenavnet «den store forføreren», og selv ikke et tidligere forhold til en kvinnelig underordnet i IMF rokket ved hans posisjon i organisasjonen, skriver den amerikanske nyhetskanalen NBC i dag.

I 2008 måtte Strauss-Kahn offentlig beklage sin dårlige dømmekraft, da det ble avslørt at han hadde et sidesprang med IMF-kollegean Piroska Nagy. Forholdet ble gransket, og Strauss-Kahn ble til slutt renvasket for å ha misbrukt sin posisjon.

Ngay forlot sin stilling, og har hele tiden ment hennes tidligere sjef brukte sin posisjon til å forføre henne.

Strauss-Kahn har ridd av flere stormer før, men søndagens anklager kan bety slutten på den franske superdiplomatens politiske karriere og hans presidentambisjoner.

Den 28. juni er det nemlig frist for partiene i Frankrike for å registrere sine presidentkandidaturer.

Det var ventet at Strauss-Kahn ville levert sitt kandidatur ganske snart, noe han fortsatt kan gjøre om ikke saken drar ut i langdrag. Men mannen som var tippet som Sosialispartiets neste president vil få problemer å vaske av seg helgens anklager.

Politisk felle?

Flere franske politikere advarer i franske medier i dag mot forhåndsdømming, og påstander om at det hele er en politisk felle er også blitt nevnt.

– Vi kan ikke utelukke tanken om en felle, sier Henri de Raincourt, minister for utenrikssamarbeid, i et intervju i dag.

Han legger samtidig til at han ikke ønsker å ta stilling til spørsmålet selv, men understreker at ingenting kan utelukkes.

Tidligere talsmann for regjeringspartiet, Dominique Paillé, frykter at Strauss-Kahn kan «ha sklidd på et bananskall som noen la under skoen hans», mens kristendemokrat Christine Boutin synes «det som har skjedd er så enormt at de må være en felle».

SISTE NYTT

Siste nytt