– Sender flyktninger tilbake til borgerkrigens Syria

– Jordan bryter sine internasjonale forpliktelser i måten landet behandler palestinske flyktninger fra Syria på, mener Human Rights Watch (HRW).

Syriske flyktningebarn

Syriske flyktningbarn fotografert under lek i flykningleiren Mrajeeb Al Fhood i Jordan i sommer.

Foto: Muhammad Hamed / Reuters

«Ikke velkommen» er tittelen på en rapport fra menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch om Jordans behandling av palestinske flyktninger fra Syria som ble offentliggjort i dag.

HRW anklager Jordan for å nekte adgang til landet for palestinere som flykter fra borgerkrigen i Syria.

Jordanske myndigheter anklages også for å kaste ut palestinere fra Syria som allerede har vært i landet i mange år.

Den 44 siders rapporten baserer seg på intervjuer med over 30 personer som er blitt berørt av jordanske myndigheters opptreden.

En syrisk nødhjelpsarbeider deler ut mat til flykninger i Mrajeeb Al Fhood

En syrisk nødhjelpsarbeider deler ut mat til iftar under fastemåneden ramadan i sommer.

Foto: MUHAMMAD HAMED / Reuters

– Kastet ut svigersønnen

Sana, en eldre palestinsk kvinne, forteller i rapporten hvordan jordanske myndigheter kastet ut hennes svigersønn Mohammed og broren hans i slutten av 2013.

De ble kastet ut på kort varsel, etter å ha blitt tatt mens de jobbet uten arbeidstillatelse. Jobben var å selge grønnsaker fra en kjerre i byen Irbid.

Sana forteller at de to palestinske brødrene hadde tatt seg ulovlig inn i Jordan sammen med sine syriske koner, og registrert seg hos FNs høykommissær for flyktninger UNHCR under falske navn.

Den eldre kvinnen, som selv er jordansk statsborger, gikk til politiet da hun to dager senere fikk vite om arrestasjonen av svigersønnen.

– De ba meg komme tilbake dagen etter. De sa de skulle finne en løsning for oss, forteller Sana.

Noen løsning kom ikke. I stedet fikk hun en telefon fra svigersønnen som allerede var kastet ut av Jordan og sendt tilbake til borgerkrigen i Syria.

– Mohammed ringte meg en dag senere fra Syria, forteller hun.

Syriske barn leker før iftar under Ramadan i flykningleiren Mrajeeb Al Fhood, 1.juli.2014

Syriske barn leker før iftar under ramadan i flykningleiren Mrajeeb Al Fhood, 1.juli 2014

Foto: MUHAMMAD HAMED / Reuters

Tatt imot over 600.000

Skjebnen til Mohammed og broren hans er ifølge HRW langt fra unik når det gjelder palestinere.

Jordan har tatt imot minst 607.000 flyktninger fra Syria siden borgerkrigen brøt ut i mars 2011. Bare Libanon og Tyrkia har tatt imot flere flyktninger.

Før borgerkrigen startet bodde det minst 520.000 palestinske flyktninger i Syria, og av dem har minst 14.000 søkt tilflukt i Jordan.

Mens Jordan har tatt imot de andre flyktningene og opprettet store leire, blir palestinere nektet adgang til landet. Mange blir også kastet ut når de allerede er kommet til Jordan.

– Skjebnen til palestinerne er elefanten i rommet som ingen vil snakke om fordi alle er allerede under så mye press for å møte behovene til flyktningene fra Syria, sier HRWs nestleder for Midtøsten og Nord-Afrika, Nadim Houry.

FNs høykommissær for flyktninger UNHCR sier at de kan dokumentere en rekke saker der palestinere er blitt tvangssendt tilbake til Syria. Også kvinner og barn skal være sendt tilbake til borgerkrigen.

– Ingen flyktninger fra volden i Syria, enten de syrere eller palestinere, bør nektes innreise og sendes tilbake mot sin vilje, sier Nadim Houry i HRW.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Palestinere i Jordan

Palestinere i flyktningleiren Al-Baqaa utenfor Jordans hovedstad Amman ber under høytiden id i slutten av juli. Snaut 370.000 palestinere bor i flyktningleirer i Jordan.

Foto: Muhammad Hamed / Reuters

Stor palestinsk befolkning

Jordan har allerede en stor palestinsk befolkning som er resultat av at mange flyktet da staten Israel ble opprettet i 1948.

Landet fører ingen offisiell statistikk over hvor stor del av landets befolkning som er palestinere, men anslag går ut på at over halvparten av de snaut åtte millioner innbyggerne i Jordan er palestinere.

FNs flyktningorganisasjon UNRWA har registrert over to millioner palestinske flyktninger i Jordan som kom etter opprettelsen av Israel i 1948. Snaut 370.000 av dem bor i flyktningleirer rundt om i landet.

Den store mengden palestinere i Jordan har ført til konflikter med landets tradisjonelle befolkning. Det er bakgrunnen for at myndighetene er redde for å slippe inn enda flere palestinere, denne gang fra Syria.

Nå ber Human Rights Watch andre land om å hjelpe den nye strømmen av palestinske flyktninger.

- Internasjonale givere bør øke støtten til alle land som tar inn syriske flyktninger og oppfordre dem til å stoppe innreiserestriksjonene for palestinere, sier HRWs nestleder for Midtøsten og Nord-Afrika, Nadim Houry.

SISTE NYTT

Siste nytt