Hopp til innhold

– Jeg kommer aldri til å kunne pensjonere meg så lenge vi er medlem av EU

ATEN (NRK): For noen år siden ville 53 år gamle Suleiman snart vært gammel nok til å førtidspensjonere seg. Nå er han i tvil om han noensinne vil kunne bli pensjonist.

53 år gamle Suleiman

– Vi hadde det bedre før vi ble med i euroen, sier 53 år gamle Suleiman til NRK.

Foto: Kristian Elster / NRK

– Jeg er bygningsarbeider, men det er ikke så mye arbeid nå. Jeg tjener litt og så får jeg barnetrygd fordi jeg har tre barn, sier Suleiman.

NRK treffer ham i bydelen Kypseli i Athen, et arbeiderklassestrøk der Syriza står sterkt.

Som bygningsarbeider tilhører han et av de yrkene som hadde mulighet til å pensjonere seg tidlig, men den muligheten kommer til å forsvinne med innsparingene som grekerne skal gjøre i forbindelse med den nye krisepakken.

Hellas er det EU-landet som bruker mest penger på pensjoner (se faktaboks) og når landet nå må spare er tidligpensjonene et av stedene som skal kuttes.

«Alle» har kunnet førtidspensjonere seg

Før pensjonsreformene som ble innført etter den første krisepakken i 2010 var det 580 yrker på listen over dem som kunne pensjonere seg tidlig.

I tillegg til yrker som bygnings- og fabrikkarbeidere, var yrker som frisør, operasanger og nyhetsanker på TV blant de privilegerte.

I praksis var forklaringen at greske politikere gjennom en årrekke har prøvd å tilfredsstille forskjellige grupper, men begrunnelsene har vært mer fantasirike. Blant annet ble nyhetsanker på TV forklart som farlig fordi de var utsatt for smittefare fra mikrofoner.

Nikos Chatzopoulos

Lederen for Endisy, en frivillig organisasjon som arbeider for å hjelpe enslige pensjonister i Hellas, Nikos Chatzopoulos.

Foto: Kristian Elster / NRK

Etter en avtale med kreditorlandene i november 2012 ble listen kuttet kraftig ned, til rundt 100 yrker.

Måten kuttene skjedde på viser imidlertid en av grunnene til at eurogruppen insisterer på at EU-byråkrater skal være i Aten og overvåke at den greske regjeringen faktisk gjør det man er blitt enige om.

Da de skulle innføre reformene ga den daværende greske regjeringen unntak for alle som hadde arbeidet i ti år i et av yrkene som ble fjernet fra listen.

I praksis betydde det at først etter 20 til 25 år ville reformene begynt å virke; frem til det ville de aller fleste innen de privilegerte yrkene kunnet ta tidligpensjon som før.

Bare for funksjonshemmede og de med syke barn

Nå har EU forlangt hardere virkemidler og at reformene innføres uten smutthull.

– Bare folk innen noen få yrker, funksjonshemmede og de med alvorlig syke barn, vil kunne ta tidligpensjon, sier lederen for Endisy, en frivillig organisasjon som arbeider for å hjelpe enslige pensjonister i Hellas, Nikos Chatzopoulos til NRK.

Suleiman har i hvert fall mistet troen på at han noen gang vil kunne pensjonere seg.

– Jeg kommer aldri til å kunne pensjonere meg så lenge vi er medlem av EU, sier han til NRK.

Han føler seg motløs, og ser mørkt på å skulle måtte jobbe til han er 67 år gammel.

SISTE NYTT

Siste nytt