Hopp til innhold

– Jeg kan ikke tilgi amerikanerne

Toshiki Fujimori var ett år gammel da atombomben rammet Hiroshima. 71-åringen klarer ikke å tilgi amerikanerne for den dødelige ildkulen.

Toshiki Fujimori var ett år da atombomben ble sluppet over Hiroshima. Han overlevde og har hele tiden kjempet mot atomvåpen.

I dag er det 70 år siden dagen som for alltid er risset inn i verdenshistorien: 6. august 1945.

– Jeg er veldig sint. Jeg kan ikke tilgi amerikanerne. Men jeg kan heller ikke tilgi japanske myndigheter. Fordi de startet krigen, er også de ansvarlige, sier Toshiki Fujimori.

– En intens, råtten lukt

Da det amerikanske bombeflyet Enola Gay slapp uranbomben Little Boy over Hiroshima, var Toshiki Fujimoris mor på vei gjennom byen med sønnen på ryggen.

– Det var mange ting som skjedde den dagen. I dag tenker jeg at jeg har vært heldig, sier Toshiki Fujimori til NRK.

Toshiki Fujimori peker i helseboka overlevende fra Hiroshima har

HELSEBOK: Toshiki Fujimori peker i helseboka som alle overlevende fra Hiroshima-bomben, har. Der står det skrevet at han befant seg 2,3 kilometer unna treffpunktet.

Foto: Odd Iversen / NRK

Det var mandag morgen, og det var mange folk ute i gatene på vei til jobb i sentrum. De så mot himmelen, og det kom et lys, et lys langt kraftigere enn solen. Så kom vinden. Den kom raskere enn lyden, og både bygninger og mennesker forsvant.

I det som blir omtalt som helvete på jord, var moren og ett år gamle Toshiki kun to kilometer unna bombenedslaget.

– Hun prøvde å beskytte meg. Da kom et kraftig lys, større enn sola. Så kom lyden. Etter det kom bombevinden med en enorm kraft. Heldigvis var det et høyt hus mellom oss og treffpunktet. Derfor unngikk vi den verste varmestrålingen, forteller han.

– Lukta kom etterpå. En intens, råtten lukt. Denne lukten har alle overlevende kjent – lukten av skadde mennesker, døde mennesker og råtten hud.

Samlet barna hvert år

Han har fått gjenfortalt historien av moren gang etter gang, fordi han selv var så liten at han ikke husker.

Bilde av familien til Toshiki Fujimori

FAMILIEN: – Det lille barnet på armen til moren min, er meg, sier Toshiki Fujimori om bildet av familien.

Foto: Privat

Hvert år gjennom oppveksten samlet moren flere av barna for å gjenfortelle opplevelsene.

– 6. august samlet moren min barna. Hun fortalte historien med tårer i øynene. Det skjedde hvert år. Hvert år.

Etter hvert som han ble eldre, begynte Toshiki Fujimori å studere bilder av eksplosjonens ødeleggelser og snakke med overlevende fra både Hiroshima og Nagasaki. Sakte, men sikkert skjønte han hvorfor moren ikke ville at historien skulle glemmes.

Rundt 200.000 mennesker i Hiroshima døde som følge av den amerikanske atombomben. Blant dem var flere av Toshiki Fujimoris søsken. En av søstrene døde umiddelbart den dagen. Seks av søsknene døde av stråling på ulike tidspunkt senere.

Kjemper mot atomvåpen

Denne uken er 71-åringen i Oslo.

I dag finnes det rundt 16.000 atomvåpen i verden, fordelt på sju land. Toshiki Fujimori har gjort det til et livsverk å kjempe mot atomvåpen og å fortelle om det han har opplevd.

– Erfaringen min tilsier at jeg må kjempe for et forbud mot atomvåpen, sier han.

Toshiki Fujimori sitter på en benk i Oslo

KJEMPER FOR NEDRUSTNING: Toshiki Fujimori har viet livet sitt til kampen mot atomvåpen. Denne uken er han i Oslo, og torsdag skal han tale mot atomvåpen.

Foto: Odd Iversen / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt