– Ikke nå kjære, jeg er på nettet

LONDON (NRK.no): Britiske par har langt mindre sex nå enn noe annet år siden 1990, ifølge en ny stor studie. En av årsakene er avhengighet av internett, og bruken av teknologiske duppedingser på soverommet.

CHINA/ Ms. Zhuang, a Hotel Test Sleeper, uses her laptop on the bed at a boutique hotel, in central Beijing

Stadig flere holder fingrene sine borte fra partneren når de er i senga, og bruker dem heller til å surfe på nettet, hevder britiske forskere som har vært på leiting etter forklaringer på hvorfor briter har mindre sex i dag enn for ti år siden. (Illustrasjonsbilde)

Foto: JASON LEE / Reuters

Med den puritanske Victoriatiden fra 1800-tallet i bakhodet, hvor selv piano-ben ble ansett som obskønt og måtte tildekkes, har britene måttet tåle å høre mye om sitt forhold til sex.

Men, i den største studien av britenes sexliv på over 10 år, presentert i tidsskriftet Lancet i dag, kommer det frem at både eventyrlysten og antallet partnere stiger til tross for sjeldnere trefninger under dynen.

Kvinner som liker kvinner

En av de større overraskelsene i studien er andelen kvinner som forteller at de har hatt forhold til en annen kvinne. Økningen er på to prosentpoeng siden 1990, til en andel på 8 prosent.

Herrene på sin side, har vært noe mer tilbakeholdne. 4,8 prosent av mennene hadde hatt forhold til en av samme kjønn, mot 3,6 prosent tilbake i 1990.

Undersøkelsen omfatter 15.000 personer i alderen 16–44 år, og heter «Britisk undersøkelse av seksuell adferd og livsførsel». Undersøkelsen foretas hvert tiende år.

Begge kjønn har mindre sex nå enn i de tidligere undersøkelsene. 15 prosent av mennene og 30 prosent av kvinnene sier de mangler interesse for sex. Forfatterne av rapporten sier deler av årsaken er at færre folk er gift eller samboere nå enn før, og det virker inn frekvensen.

Seksuelle livsstiler i endring

Selv partnere som bor sammen, har sex sjeldnere enn ved årtusenskiftet.
Hovedforfatteren av rapporten, Kaye Wellings ved London School of Hygiene and Tropical Medicine, sier til avisen The Times at finanskrise og økt hjemmearbeid har mye av skylden for at britene har sjeldnere sex.

– I en resesjon (økonomisk tilbakegang) finner vi sammenheng mellom arbeidsledighet og lavere antall seksualpartnere, kanskje på grunn av dårlig selvtillit.

Anne Johnson ved University College i London sier til samme avis at selv om mange nok tenker at vi lever i et langt mer seksuelt frigjort samfunn nå enn før, er sannheten langt mer sammensatt:

– Konstellasjonene vi har av sex-partnere, samt de forskjellige seksuelle livsstilene forandrer seg hele tiden. Vi har flere eksplisitte TV-programmer, filmer og sosiale nettverk. Men, som nasjon har vi faktisk mindre sex nå enn for ti år siden.

Pad-potente

Forfatterne av studien peker også tydelig på «det moderne liv» som en årsak i seg selv til at det skjer mindre under teppet når enn før, og at lysten ser ut til å ha minket.

– Folk er engstelig for om de beholder jobben, om de har penger nok. De er ikke i humør til sex, sier doktor Cath Mercer ved University College London til BBC.

– I tillegg tror vi at moderne teknologi er en årsak. Folk har håndholdte datamaskiner og smarttelefoner med seg inn på soverommet, og bruker tiden på Twitter, Facebook og å svare på e-post.

Dobling av partnere

Men selv om britene altså har sex sjeldnere, så har de det med flere. Særlig kvinner. Mens en kvinne i 1990 hadde i snitt 3,7 partnere gjennom livet, viser de nyeste tallene mer enn en dobling, til 7,7 partnere. Menn har flere partnere, men det er i ferd med å jevne seg ut. En britisk mann har i snitt 11,7 seksualpartnere nå, mens han i 1990 i snitt hadde 8,6.

Selv om det kan indikere mer løssluppenhet enn tidligere, er britene likevel mer konservative når det kommer til sidesprang. Studien viser at over 60 prosent av britiske menn og kvinner mener det «alltid er galt» å være utro. For ti år siden var snittet under 60 prosent, for tjue år siden var snittet under 50 prosent.

Kanskje slår noe av det viktorianske fortsatt inn.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt