– Hjernen bak terrorcelle i Belgia fortsatt på frifot

Belgias justisminister bekrefter at den antatte hjernen bak terrorcellen i Belgia fortsatt er på frifot. Landet krever nå å få utlevert en terrormistenkt mann som er pågrepet i Hellas.

BELGIUM ANTI TERORIST ACTION Rio Police block there street of Colline in Vervier
Foto: OLIVIER HOSLET / Epa

På spørsmål om den mistenkte hjernen bak terrorcellen i Belgia fortsatt er på flukt, etter politiaksjonen på torsdag denne uken, svarte Belgias justisminister Koens Geens bekreftende:

– Det er absolutt tilfelle, sa han til den belgiske fjernsynsstasjonen VRT.

Det belgiske forsvaret utplasserer i helgen flere hundre soldater som patruljerer gatene og vokter mulige terrormål etter den omfattende antiterroraksjon før helgen.

Justisminister Geens bekrefter også at den antatte personen er 27 år gammel og av marokkansk opprinnelse.

Krever utlevering

Etter torsdagens skyteepisode i Belgia har fem personer blitt siktet for terrorisme.

I tillegg har minst fire personer blitt pågrepet i Hellas, mistenkt for å være tilknyttet terrorcellen som er blitt avdekket i Belgia.

Kort tid etter ble de fire personene sjekket ut av saken, men nå krever likevel Belgia å få utlevert én terrormistenkt i Hellas, opplyser belgiske påtalemyndigheter.

– En av dem kan være tilknyttet gruppen, sier talsmann for påtalemyndigheten, Thierry Werts, til TV-stasjonen RTL søndag kveld.

Nå kan det altså virke som om noen av dem likevel kan ha noe med saken å gjøre.

Skjøt to mistenkte

To terrormistenkte menn ble torsdag kveld skutt da belgisk politi gikk til aksjon mot ti boliger i Brussel, Verviers, Molenbeek og Vilvoorde.

Politiet mistenkte at en gruppe hjemvendte Syria-farere planla å bombe belgiske politistasjoner i løpet av de nærmeste dagene, melder Ap.

Politiet mente at de med denne aksjonen avverget et belgisk Charlie Hebdo.

15 personer ble pågrepet av politiet og det ble beslaglagt flere våpen, sambandsutstyr, falske dokumenter og politiuniformer.

– De mistenkte tok umiddelbart til våpen, og holdt på med å skyte på spesialenheten i flere minutter med tunge våpen før de ble nøytralisert, sa talsmann for politiet, Eric Van Der Sypt.

Nå bekrefter altså landets justisminister at terrorsjefen fortsatt ikke er tatt.

SISTE NYTT

Siste nytt