– Har tatt 20 landsbyer på 48 timer

Regjeringsstyrker skal i løpet av de siste 48 timene ha inntatt 20 landsbyer i Syria. Det syriske regimet har nå kontroll over alle byer i kystprovinsen Latakia etter at opprørere ble drevet ut av byen Rabiya. 167 sivile skal være drept i løpet av de siste 72 timene.

Mideast Syria Peace Talks

HARDE KAMPER I LATAKIA: Syriske regjeringsstyrker og alliert milits marsjerer inn i byen Salma i Latakia-provinsen i Syria etter harde kamper med opprørere.

Foto: Uncredited / Ap

Ifølge den syriske statskanalen har offensiven i provinsen skjedd med støtte fra det russiske flyvåpenet. Angrepene skal delvis ha vært ledet av russiske offiserer, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

De siste erobringene skal være blant Assad-regimets mest betydelige militære gevinster etter at Russland grep inn i krigen i september i fjor, melder Reuters.

– Omringet byen fra tre sider

Regimets siste framgang betyr at regjeringsvennlige styrker nå kan rykke helt fram til den tyrkiske grensen.

– Regjeringsstyrker har i løpet av de siste 48 timene inntatt 20 landsbyer og har dermed omringet byen fra tre sider, sier SOHRs leder Rami Abdulrahman.

For mindre enn to uker siden inntok regjeringsstyrker den strategisk viktige byen Salma. Operasjonene har vart i flere måneder.

Laster Twitter-innhold

– 164 drepte på 72 timer

Ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), som overvåker krigen gjennom et kildenettverk på bakken, skal russiske og syriske krigsfly i løpet av de siste 72 timene ha drept 164 sivile i det som SOHR omtaler som hevnmassakre.

Blant de 164 drepte skal det være 43 barn og 25 kvinner. Luftangrepene skal ha funnet sted i Tibia, Jazeera, Chesham og al-Bolel.

Minst 3.000 mennesker, deriblant over 1.000 sivile, er drept i russiske luftangrep i Syria. 200 av de sivile tapene skal være barn. Minst 2.000 stridende er drept av russiske bomber i samme periode.

250.000 mennesker er drept og elleve millioner mennesker er drevet på flukt i den snart seks år lange borgerkrigen.

Laster Twitter-innhold

Sikrer alawitt-dominerte områder

Rabiya har siden 2012 vært kontrollert av ulike opprørsgrupper som er i opposisjon til president Bashar al-Assad, blant dem syriske turkmenere og Nusrafronten, som er knyttet til Al Qaida.

De russiske flyangrepene har vært spesielt rettet mot vestlige områder av Syria, der målet har vært å sikre at president Bashar al-Assad og regjeringshæren gjenvinner kontroll over områder dominert av alawittene, folkegruppen som Assad selv tilhører.

Russland har en stor flåtebase i byen Latakia, som har samme navn som provinsen.

Turkmenere støttes av Tyrkia

Mens Russland støtter Assad-regimet i Damaskus, har Tyrkia sagt at landet vil fortsette å støtte moderate opprørere i Syria, samt turkmenske krigere som kjemper mot regjeringsvennlige militser.

Det har ført til et anspent forhold mellom Russland og Tyrkia. Før jul ble et russisk fly skutt ned av tyrkiske styrker etter at det skal ha vært inne i tyrkisk luftrom en kort periode.

Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt