Russerne fortsetter bombetoktene i Syria

LATAKIA (NRK): Mens USAs utenriksminister John Kerry møter kollega Sergej Lavrov om de kommende fredssamtalene mellom partene i Syria, slipper russiske kampfly bomber over landet.

På Hmeimimbasen i Latakia

Russernes militære aktivitet i Syria har stoppet fremmarsjen for opprørsgrupper i Syria.

Foto: Jurij Linkevitsj / NRK

Morten Jentoft i Syria

Flyene har lettet fra basen med jevne mellomrom i hele dag. NRKs reporter er i landet sammen med det russiske forsvaret.

Foto: Jurij Linkevitsj / NRK

På bakken i Syria fortsetter krigshandlingene. Med jevne mellomrom lette flyene fra Hmeimimbasen i Latakia, nordvest i Syria, der russiske styrker er på plass med 50 fly og helikoptre. I snart fire måneder har de operert ut fra denne basen.

Russland fortsetter sin militære kampanje i Syria til støtte for Assad. Selv om man jobber intenst for å få gang en fredsprosess i det krigsherjede landet, er aktiviteten ved basen stor når NRK er på stedet.

Kraftig tilstedeværelse

Basen er bygd opp litt etter litt. Det er noen bakkestyrker der, og russerne sier de først og fremst er på plass for å forsvare flyplassen.

Russerne mener det er nødvendig med en militær tilstedeværelse i Syria for å hindre at regimet bryter helt sammen og at islamske terroristen får kontroll over situasjonen.

Den russiske presidenten har hevdet at det kun er Bashar al-Assad som sloss mot islamsk ekstremisme i Syria.

Onsdag møttes USAs utenriksminister John Kerry og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i den sveitsiske byen Zürich. De diskuterte de planlagte samtalene mellom syriske myndigheter og opposisjonen, som etter planen skal finne sted i januar.

Hvem skal delta i samtaler?

Lavrov sier at arbeidet med møtene fortsetter og at man foreløpig venter at partene skal sette seg ned sammen den 25. januar i Genève.

Men hvem det er som skal delta i samtalene, er ikke gitt. Stridsspørsmålet har vært hvem som skal være med fra opposisjonens side. Hvem som skal defineres som terrorister og holdes utenfor og hvem som skal slippes inn.

Ifølge Lavrov er dette i hovedsak et spørsmål for FNs spesialutsending Staffan de Mistura.

Utsendingen på sin side sier til CNN at han ikke kommer til å vite før på søndag om samtalene vil finne sted som planlagt.

– Jeg tror vi skal få samtalt, men kanskje ikke den 25, sier de Mistura.

Møte melom John Kerry og Sergej Lavrov

Utenriksministrene John Kerry og Sergej Lavrov møttes i Zürich i dag.

Foto: POOL / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt