Røde Kors-sjef: Gjenoppbyggingen av Haiti har feilet

Haiti et fortsatt mer preget av katastrofe enn av gjenoppbygging på grunn av mangel på ledelse og ansvar, mener Røde Kors-sjef.

HAITI-QUAKE Thousands of demonstrators march on the streets while carrying signs and shouting slogans in Port-au-Prince

Haitiere demonstrerer to år etter jordskjelvet og krever at bygninger blir gjenoppbygd.

Foto: SWOAN PARKER / Reuters

Mange bur framleis i teltleirar i Haiti.

Mange bor fremdeles i teltleirer.

Foto: THONY BELIZAIRE / Afp
Gjenoppbygging i jordskjelvramma Haiti.

Gjenoppbyggingen er i gang – men tar tid.

Foto: FNDP
Etter jordskjelv på Haiti

Store deler av Port-au-Prince lå i ruiner etter jordskjelvet.

Foto: Thony Belizaire / Scanpix/AFP

Det skriver generalsekretær i Røde Kors, danske Anders Ladekarl, i et debattinnlegg den danske avisa Berlingske torsdag.

LES OGSÅ: Røde Kors: – Steng bistandskrana – få på plass en Haiti-plan

Det er i dag to år siden Haiti ble rammet av et kraftig jordskjelv som gjorde 1,5 millioner mennesker hjemløse i det fra før av fattige landet.

– To år etter skjelvet som tok opp mot 220.000 menneskeliv, er den tidligere franske kolonien fortsatt preget mer av katastrofe enn av gjenoppbygging, skriver Røde Kors-sjefen i anledning toårsmarkeringen.

En halv million fortsatt i teltleirer

– To år etter er 7000 døde av kolera, en halv million bor fortsatt i teltleirer, arbeidsløsheten er enorm, kriminaliteten florerer, veier skoler og offentlige institusjoner er ikke gjenoppbygget, og tilgangen til rent drikkevann, kloakksystemer og elektrisitet er fortsatt begrenset, skriver han videre.

Det amerikanske senteret for sykdomskontroll (CDC) anbefalte en rask, internasjonal innsats for å få bukt med den hurtig voksende koleraepidemien.

Daglig rapporteres det fortsatt om rundt 200 nye tilfeller av sykdommen daglig, og ifølge CDC dør smittede innen to timer etter at de ble smittet i noen tilfeller.

LES OGSÅ: Åtte av ti fortsatt fattige i Haiti

Manglene ledelse og ansvar

Samtidig går gjenoppbyggingen av landet langsomt, og ifølge Ladekarl er det på grunn av manglende ledelse og ansvar i fattige land.

Det tok for eksempel ett år å bestemme hvor alle mursteinsblokkene etter raset skulle fraktes. Det finnes fortsatt ingen overordnet plan for gjenhusing av de hjemløse, og ingen tar det fulle ansvaret for vannforsyning og kloakksystemer, skriver Ladekarl.

Ikke hjelpeorganisasjonenes ansvar

Han mener at det ikke er hjelpeorganisasjonenes ansvar å få det katastroferammede landet på fote igjen.

– Vi var gode til å få nødhjelpen frem i tide og redde liv i nødhjelpsfasen. Men ansvaret for gjenoppbyggingen må ligge hos landets befolkning og deres valgte representanter. Hvis de ikke får det til må verdenssamfunnet hjelpe til. Men verken Haitis regjering, eller verdenssamfunnet har hatt den nødvendige handlekraften, skriver Ladekarl.

– Følte vi løp etter et tog

Heller ikke Leger uten grenser ser positivt på utviklingen i Haiti.

– Det internasjonale samfunnet og lokale myndigheter må gjøre mer for at flere skal få rent vann og bedre leveforhold. Mer enn 80 prosent av haitierne lever under uholdbare sanitære forhold, sier feltkoordinator Lindis Hurum i Leger Uten Grenser.

Hun har flere oppdrag bak seg i Haiti. Fortsatt bor mer enn 500.000 mennesker i teltleirer i hovedstaden Port-au-Prince, og gjenoppbyggingen av byen går sent.

– Arbeidet i etterkant av jordskjelvet var enormt krevende, og hjelpeinnsatsen var den største i Leger Uten Grensers historie. Jeg følte den gangen at vi løp etter et tog som gikk altfor fort, at det ikke ble gjort nok. I dag, to år etter, har jeg dessverre den samme følelsen, sier Hurum.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt