NRK Meny
Normal

– Gleder meg til å mene noe igjen

BRUSSEL (NRK.no): – Jeg er veldig klar, og jeg gleder meg til å begynne å mene ting igjen. Det sier Jens Stoltenberg som i morgen inntar sitt nye kontor i Brussel, som øverste leder i Nato.

Jens Stoltenberg

Nå gleder Stoltenberg seg til å mene ting igjen, etter flere måneder hvor han ikke har kunnet si det han mener om sikkerhetspolitikk.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Jens og journalister

Et samlet norsk pressekorps møtte Jens Stoltenberg dagen før dagen. I morgen tar han over som øverste leder for forsvarsalliansen Nato.

Foto: Åse Marit Befring / NRK
Jens Stoltenberg i Brussel

Stoltenberg var i godt humør i sin nye hjemby, Brussel.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

Jens Stoltenberg var i godt humør da han i dag møtte et samlet norsk pressekorps i Brussel. Han og kona Ingrid Schulerud kom i går til sin nye bolig i det såkalte «milliardærstrøket» i Belgias hovedstad.

Forbereder seg sammen med staben

Stoltenberg vil fremdeles ikke si så mye om IS, Ukraina og andre tema som folk flest vil ha svar på, før han i morgen overtar som Natos generalsekretær.

– Jeg ser veldig frem til å svare mer på politiske og sikkerhetspolitiske spørsmål. Jeg har vel aldri sagt så lite om sikkerhetspolitikk som jeg har gjort de siste månedene, sier Stoltenberg.

Han vil i morgen sparke i gang sin karriere som generalsekretær ved å lede et møte i det nordatlantiske rådet, som er Natos øverste beslutningsorgan. Der er alle 28 medlemsland representert, og Stoltenberg bruker dagen før dagen til å forberede seg til møtet.

– Jeg sitter med staben min og går gjennom dagene som kommer. Sånn som jeg ser det ligner det på en regjeringskonferanse, det er sakspapirer og ulike fagansvarlige som legger frem de ulike temaene.

Forberedt på kriser og overraskelser

Verden er dessverre et komplisert sted å leve, og det kommer jeg sikkert til å erfare i årene som kommer.

Jens Stoltenberg, påtroppende generalsekretær i Nato

Stoltenberg er klar på at han overtar stafettpinnen i en krevende tid for forsvarsalliansen og Vesten, og han er forberedt på at han må ta ting på sparket.

– Det er ikke et spesielt område jeg er ekstra bekymret for, men jeg vet at som i politiske jobber i Norge, så vil det komme overraskelser i denne typen jobber. Man må være forberedt på store og små kriser. Å ha beredskap til å håndtere det uforutsette er en del av jobben som generalsekretær, mener Stoltenberg.

Han mener det er en komplisert verden Nato må håndtere, og tror han står foran store utfordringer.

– Om man kunne si på forhånd hvilke kriser som kommer og hvordan verden vil utvikle seg, så hadde alt vært enklere. Men verden er dessverre et komplisert sted å leve, og det kommer jeg helt sikkert til å erfare i årene som kommer.

Den tidligere statsministeren sier han vil ta sin egen lederstil med seg til Brussel, og han ser for seg et tett samarbeid med sine kollegaer.

– Jeg er opptatt av å være en leder i Nato som er til stede for alle de ansatte, og bygge lag med dem. De er dyktige og gjør en kjempejobb. Jeg er også opptatt av å ha kontakt med alle medlemsland, og å ha en nær kontakt med dem.

Spente i hovedkvarteret

Knut Hauge

Knut Hauge er Norges nye Nato-ambassadør. Han kommer fra jobben som ambassadør i Russland.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Ved Natos hovedkvarter rett utenfor Brussel er det naturlig nok mange som er spente på hvordan Stoltenberg vil bli som leder. Blant dem er Norges ambassadør til Nato, Knut Hauge.

– Det er en stor og spent forventning til Jens Stoltenberg. Folk er veldig positive til at han kommer. Det er hyggelig å være norsk i Natos hovedkvarter nå. Jeg møter mange smilende fjes i korridorene, sier Hauge til NRK.

Det har vært ulike meninger meninger om Stoltenbergs forgjenger, Anders Fogh Rasmussen, sin lederstil. Han var kjent for å uttale seg uten å ha ryggdekning innad i NATO. Han egenrådige stil har blitt kritisert i NATO-hovedkvarteret.

LES OGSÅ: Da Stoltenberg ble NATO-sjef

Ambassadøren er klar på at Stoltenberg tar over ansvaret i Nato i en utfordrende periode for Europa, med krigen i Ukraina

– Dette er en vanskelig situasjon. Det er klart at Russland utgjør en utfordring i dag for stabiliteten i Europa. Vi har våre interesser og prinsipper, men samtidig må vi finne en form for kontakt og sameksistens med Russland. Vi kan ikke late som at landet ikke er der, sier den tidligere norske ambassadøren til Russland.

– Det at Russland investerer så mye i forsvaret nå, på bekostning av andre samfunnsoppgaver. Det er selvfølgelig et signal som vi ikke kan overse, sier Hauge.

Nato viktigere enn før

Han mener Stoltenberg har en stor jobb framfor seg med å overbevise medlemslandene om å holde trykket oppe, og øke sine forsvarsbudsjettene.

– Der møter Nato en utfordring Russland ikke har. Vi kan ikke operere som om ikke folkemeningen ikke fantes. Det er helt klart en ambisjon om at vi skal komme opp to prosent av brutto nasjonalproduktet, men det må skje på en demokratisk måte, mener den norske ambassadøren.

– Var Nato ansett som like viktig for bare ett år siden?

– Nei, jeg tror ikke det. Den følelsen av ustabilitet som er nå har gjort at sikkerhetsutfordringene i Europa har rykket lenger fram enn for noen år siden.

Besøk fra far

I morgen vil Stoltenberg starte dagen med møter, og deretter en pressekonferanse, hvor han for første gang vil snakke om temaene folk egentlig vil høre om.

Enn så lenge kan han bruke tiden på å forberede seg, og flytte ordentlig inn i sitt nye hus, der han blant annet forventer besøk fra sin far Thorvald Stoltenberg, som han tok farvel med i går. Faren har til og med fått sitt eget rom.

– Det var veldig vemodig å reise fra ham. Jeg og Thorvald er veldig nær hverandre, men han lovet å komme på besøk, og jeg har lovet han et eget, fast rom. Han er travel og har mye å gjøre, men jeg er sikker på at han kommer ned på besøk, sier Stoltenberg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt