– Gjerningspersonen forlot julefesten etter krangel

Politiet i San Bernardino mistenker Syed Rizwan Farook (28) og Tashfeen Malik (27) for å stå bak skytemassakren på en julefest i byen. Begge ble drept i politiaksjonen.

Skyting i San Bernardino

AKSJON: Amerikansk politi aksjonerte i natt mot boligen til en av de mistenkte etter skytemassakren.

Foto: DAVID MCNEW / Afp

Politiet gikk ut med navnene på en pressekonferanse klokka 7 norsk tid.

Politisjef Jarrod Burguan sier de to enten var gift eller i et forhold.

Krangel på julefest

28 år gamle Syed Farook deltok på en julefest i lokalene sammen med kollegene sine i mattilsynet i byen hvor han hadde jobbet i fem år.

Farook forlot festen tidlig etter en krangel, og skal senere ha returnert og tatt livet av til sammen 14 mennesker.

Ifølge politiet utelukker de ikke at det kan være snakk om en terrorhandling. Det skal bare være snakk om to gjerningspersoner, og politiet tror massakren var planlagt.

NRKs Tove Bjørgaas rapporterer fra San Bernardino.

VIDEO: Det er stort oppbud av presse og politi utenfor åstedet, forteller USA-korrespondent Tove Bjørgaas.

Farook var amerikansk statsborger, men det er ikke kjent hva slags bakgrunn kvinnen har.

Ifølge Los Angeles Times har kolleger av ham fortalt at Farook fant kjæresten på nettet, og reiste til Saudi-Arabia hvor han giftet seg. Paret etterlater seg ett barn.

Ifølge Reuters skal paret ha overlatt det seks måneder gamle barnet til foreldrene onsdag morgen og forklart at det skulle til legen.

Skuddveksling

Politiet aksjonerte sent i natt mot et hus i nabobyen Redlands hvor det som skal ha vært gjerningspersonenes fluktbil ble observert.

Da gjerningspersonene dro fra huset, tok politiet opp jakten. Personene kjørte tilbake til San Bernardino og det endte i en skuddveksling med politiet i et boligområde.

Det var her de to gjerningspersonene ble drept. En tredje person skal være pågrepet, men det er uklart om vedkommende er knyttet til saken.

Tar avstand

Flere trossamfunn holdt en felles pressekonferanse ved 6-tiden norsk tid i morges.

De sier de tar avstand fra skytingen og at de står sammen som amerikanere, uavhengig av religion.

En person som omtaler seg selv som svogeren til Farook, sa på pressekonferansen at han ikke har anelse om hva motivet for skytingen kan være.

I San Bernardino i California ble 14 drept da tungt væpnede personer begynte å skyte inne i en kontorbygning i går kveld, norsk tid. I tillegg ble minst 17 såret i skytingen på det som skal ha vært julefesten til helseetaten i byen. Etter en omfattende politijakt, ble en mann og en kvinne skutt og drept, de to er mistenkt for å stå bak angrepet.

VIDEO: Minst 20 politifolk var involvert i skuddvekslingen med det mistenkte paret.

– Jeg snakket med ham i forrige uke. Jeg forstår ikke hvorfor han kunne gjort noe sånt, og er like sjokkert som dere, sier Farhan Khan.

Khan sier han vil uttrykke medfølelse overfor ofrene på vegne av seg selv og familien til den angivelige gjerningspersonen.

Lederen for Rådet for amerikanske og islamske forhold Hussam Ayloush, sier ifølge CNN at ingen har hatt kontakt med mannen eller hans kone siden onsdag morgen.

ARTIKKELEN OPPDATERES

SISTE NYTT

Siste nytt