Hopp til innhold

– Vi startet med ett minutts stillhet

Norske Bjørg Sandkjær er i Melbourne på aidskonferanse. Over 100 av de døde på flyet som gikk ned i Ukraina var også på vei hit. – Folk er preget og det er ennå mye usikkerhet, sier Sandkjær til NRK.

NRK oppdaterer artikkelen.

Seniorrådgiver i Norad Bjørg Sandkjær skal delta på en aidskonferanse i Australia. Over 100 av de omkomne i flytragedien i Ukraina var på vei hit.

Bjørg Sandkjær, seniorrådgiver i Norad

I AUSTRALIA: – Folk er preget, sier Bjørg Sandkjær, seniorrådgiver i Norad. Hun er på aidskonferansen i Melbourne hvor mange av de døde på flyet også var på vei. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Foto: PRIVAT

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

– Det går inn på alle som er her. Jeg visste ingenting før jeg våknet og så det på nyhetene. Konferansen jeg skal på starter ikke før søndag, men i dag har jeg vært på to forkonferanser. Folk som er her er preget av det som er skjedd
og snakker mye om det, og vi har begynt med ett minutts stillhet, sier Sandkjær på telefon fra Australia.

– Usikkerhet

Deltagere på aidskonferansen i Melbourne.

PREGET: Mange av deltagerne på aidskonferansen i Melbourne er preget av flytragedien i Ukraina. Mange av passasjerene var på vei til denne konferansen.

Foto: STR / Afp

– Mange har kollegaer og folk de kjenner som har gått bort. Det er ennå mye usikkerhet, for det er mye vi ikke vet hvem som var på flyet av folk vi kjenner.

– Det har vært noen diskusjoner og arrangøren har vurdert om konferansen skal holdes som planlagt. Men de har kommet frem til at det vil være i ånden til mange av dem som nå er gått bort og som har jobbet lenge mot hiv og aids at den skal gå som planlagt.

I går bekreftet Australias utenriksminister Julie Bishop disse opplysningene.

– Mange av passasjerene om bord var på vei til Melbourne på den 20. internasjonale aids-konferansen som starter søndag, sa han til ABC News.

Én av passasjerene var den nederlandske aids-forskeren Joep Lange. Han har også tidligere vært president for det internasjonale aidsforbundet (IAS).

Mange nasjonaliteter

Både i går og i dag har det vært spekulert i om flyet er blitt skutt ned av russiske separatister. En annen forsker, som nå er på vei til aidskonferansen, sa til NRK tidligere i dag at hendelsen kommer til å prege konferansen.

Totalt er 298 mennesker bekreftet døde. 15 av de omkomne var besetningsmedlemmer. Malaysian Airlines-flyet var på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur da det gikk ned i nærheten av landsbyen Grabovo i Donetsk-regionen.

Flyet gikk ned bare 50 kilometer fra den russiske grensen. De fleste av passasjerene, 154 personer, var nederlendere. 45 var fra Malaysia, 27 fra Australia, 12 fra Indonesia, ni fra Storbritannia, fire fra Tyskland, fire fra Belgia og gre fra Filippinene. Én person var fra Canada.

Ifølge flyselskapet skal 23 av passasjerene skal være amerikanere, men dette er ennå ikke bekreftet. Det er ennå usikkert hvor rundt 20 av passasjerene er fra.

SISTE NYTT

Siste nytt