Hopp til innhold

Militærkuppet i Myanmar: Aung San Suu Kyi varslet angrep i brev

En brevkorrespondanse mellom den folkevalgte lederen i Myanmar Aung San Suu Kyi og hærsjef Min Aung Hlaing, antyder at regjeringen ventet militærkuppet.

Myanmar - militærtilhengere

FEIRER: Tilhengere av militæret i Myanmar har tatt til gatene i byen Yangoon. Hæren begikk mandag et statskupp fordi de mente valget i november ikke var rettferdig.

Foto: Str / AFP

Militærkuppet i Myanmar skaper uro blant befolkning. Flere regjeringsmedlemmer, inkludert landets folkevalgte leder Aung San Suu Kyi er pågrepet, og flyplassene skal være avsperret.

Hæren har tatt kontroll over landet. General og hærsjef Min Aung Hlaing skal være fungerende president, erklærer hæren, som innfører unntakstilstand i ett år.

Hæren sier de vil gi fra seg makten igjen, etter et nytt valg, melder Reuters.

De skal ikke ha sagt noe om når et nytt valg vil bli holdt.

Myanmar's Aung San Suu Kyi and military chief Senior General Min Aung Hlaing

ARKIVFOTO: Myanmars sivile leder Aung San Suu Kyi og hærsjef Min Aung Hlaing i 2016. Mandag begikk militæret i landet et statskupp. Min Aung Hlaing har erklært seg president.

Foto: Ye Aung Thu / AFP

Anerkjenner ikke valget

I et brev sendt til Aung San Suu Kyi skriver generalen at militæret ikke anerkjenner valget som ble avholdt i november i fjor.

Han mener det er blitt gjort valgfusk, og at militæret derfor vil opprette en ny valgkommisjon.

Aung San Suu Kyi og partiet NDL skal ha nektet å møte kravet fra hæren. I et offentlig brev skal varslet hun om at et militærkupp kunne komme.

Brev fra Aung San Suu Kyi til media og offentligheten.

I et offentlig brev skal Myanmars sivile leder Aung San Suu Kyi ha varslet et mulig militærkupp.

Testamente

Begge brevene er udaterte, men er sannsynligvis skrevet i forrige uke. De ble offentliggjort først mandag.

I brevet skal Aung San Suu Kyi ha oppfordret til «fredelig motstandskamp».

Hun fraråder likevel folk å ta til gatene, både av smittevernhensyn, og av frykt for hva det militære da kan gjøre.

Hun skriver også at brevet er hennes testamente.

Hun skal blant annet ha gjentatt et ønske fra et brev i 1989 - at barndomshjemmet hennes skal bli et museum for foreldrenes arbeids.

Su Thet Mon har har snakket med folk i landet om militærkuppet som skjedde natt til 1. februar 2021

Su Thet Mon har har snakket med folk i landet om militærkuppet som skjedde natt til 1. februar 2021

Uro i gatene

Sjefredaktør for Democratic Voice of Burma (DVB), Aye Chan Naing, forteller til NRK at folk i Myanmar har begynt å hamstre mat og ta ut penger fra bankene etter militærkuppet i landet.

– Jeg frykter at folk kan bli provosert og sinte, og protestere i gatene. Da vil militæret sende ut soldater for å slå ned på dette. I verste fall kan mennesker bli drept, sier Aye Chan.

Det er veisperringer og lange køer til minibanker og matbutikker etter militærkuppet i Myanmar. Men noen feirer også i gatene.

Det er veisperringer og lange køer til minibanker og matbutikker etter militærkuppet i Myanmar. Men noen feirer også i gatene.

Han øyeblikket i Norge, der han spent følger med på situasjonen i hjemlandet Myanmar.

Alle passasjerflyvinger i Myanmar er stanset etter militærkuppet, opplyser kontoret som har ansvar for samferdselen i landet.

Samtidig melder USAs ambassade i Myanmar at veien som leder til flyplassen i landets største by Yangon, er stengt.

4MPLcIXFYEE

KØ: Mennesker i lang kø utenfor en minibank i Yangon mandag. – Folk har begynt å hamstre mat og ta ut pengene sine som følge av den usikre situasjonen i Myanmar, forteller Aye Chan.

Foto: STRINGER / Reuters

Helseministeren går av

Landets helseminister, Myint Htwe, har sagt at han forlater embetet i kjølvannet av kuppet.

I et Facebook-innlegg ber han regjeringsfellene fortsette å jobbe for befolkningen, spesielt med hensyn til koronapandemien og vaksinasjon.

Det er usikkert om han trekker seg frivillig, eller ble tvunget til det, ifølge Reuters.

En sentral politiker i NLD, Win Htein, sier ifølge Reuters at kuppet ikke tar hensyn til landets framtid.

I en Facebook-video sier Win Htein, at det å gjøre kupp når det er nedgangstider og landet er rammet av en pandemi, viser at personlige ambisjoner settes foran landets.

Skjermdump fra Facebook-video

SKJERMDUMP: På Facebook sier Win Htein (NLD) at kuppet er hensynsløst med tanke på Myanmars framtid.

Flere er pågrepet

Myanmars sivile leder Aung San Suu Kyi, landets president Win Myint og flere regjeringsmedlemmer er pågrepet. Det samme er lokale ministre i en rekke delstater og flere aktivister.

– De har også stengt ned flesteparten av landets TV-kanaler, inkludert vår egen. Internett og telefonlinjene har vært av og på gjennom hele morgenen, sier Aye Chan.

I hovedstaden Nay Pyi Taw har sikkerhetsstyrker sperret av et område der medlemmer av parlamentet oppholder seg. Ingen får forlate området, ifølge Reuters.

Aye Chan Naing

FRYKTER VOLD: Aye Chan Naing sier han frykter at hæren nå vil slå hard ned på demonstranter og at det i verste fall vil ende opp at mennesker blir drept i hjemlandet.

Foto: Jonas Sætre / NRK

Fordømmer kuppet

Ifølge DVB er det uro blant befolkningen. Folk har begynt å hamstre mat og ta ut penger. Norges ambassade i Myanmar sier de følger utviklingen. Ambassaden holder til i Yangon, som er landers største by.

– Det er muligheter for sivil og politisk uro i Myanmar, og vi vil fortsette å overvåke situasjonen, heter det i en melding fra ambassaden.

Norske myndigheter og flere andre fordømmer kuppet i Myanmar.

Thailand Myanmar Protest

THAILAND: Myanmarere bosatt i Thailand protesterer mot militærkuppet foran Myanmars ambassade i Bangkok mandag.

Foto: Sakchai Lalit / AP

Ventet ikke kupp

Fra sine kolleger og kjente i hjemlandet får Aye Chan Naing rapporter om en kaotisk situasjon.

– Jeg hører nå fra kolleger at folk begynner å få panikk. De hamstrer mat og det er lange køer ved minibankene der folk prøver å ta ut penger. Det høres ut som om det er kaos i gatene. Spesielt i Yangon, sier redaktøren.

De siste dagene har det vært økt spenning mellom den sivile regjeringen og hæren. Hæren, som også er kjent som «Tatmadaw», påstår at valget i høst var preget av fusk, selv om det ikke er lagt frem noen bevis på det.

Likevel er Aye Chan Naing overrasket over at kuppet nå har funnet sted.

– Jeg ventet egentlig ikke dette. De siste dagene har det vært en del rykter, og noen signaler fra militæret. Men på lørdag roet de ned situasjonen og uttalte at ikke ønsket å ta makten. Folk har vært avslappet med tanke på et mulig kupp, så det kom litt ut av det blå, sier han.

z_o5t-eZs6Q

FEIRER: Tilhengere av hæren feirer i gatene i Yangon etter at det ble kjent at kuppet har funnet sted.

Foto: Thein Zaw / AP

– Vil feste sitt grep om makten

Han mener påstandene om valgfusk kun er et påskudd fra hæren i landet for å ta makten tilbake fra de folkevalgte.

– Det har ikke vært noe bevis for dette, og valgkommisjonen som har som ansvar for å kontrollere dette har ikke gått videre med gransking som følge av manglende bevis, sier Aye Chan.

– Hæren har mye makt fra før og vil ha enda mer. Det får de nå, og jeg tror de kommer til å endre grunnloven og feste sitt grep om makten i enda større grad. Da vil de sannsynligvis tillate et nytt valg, men opposisjonen vil være kneblet.

– I sjokk

Stein Tønneson ved Institutt for fredsforskning sier han er i sjokk over det som har skjedd. Han hadde aldri trodd at militæret ville våget å gjøre dette.

– Aung San Suu Kyi vant valget overlegent. Partiet til det militære fikk bare 33 seter ved valget og påstander om valgfusk er blitt tilbakevist, sier han.

Han er svært usikker på hva folk vil gjøre nå og sier han lurer på hvor lenge de militære kan holde det gående nå.

– Det er vanskelig å forestille seg at det kan komme noe godt ut av dette, sier Tønneson. Han sier det er vanskelig å forestille seg at de militære vil lykkes med dette nå.

Tønneson sier han nå ikke får kontakt med venner og kolleger i landet fordi internett og telefonnettet er nede.

Stein Tønneson

SJOKKERENDE: Stein Tønneson ved Institutt for fredsforskning trodde ikke militæret våget å gå til dette skrittet.

Foto: PRIO

Bondevik: – Suu Kyi måtte samarbeide med de militære

– Dette viser hvor skjørt og begrenset demokratiet i Myanmar har vært. Dette er forferdelig tragisk. Jeg føler det nesten som en sorg. Det må fordømmes på det sterkeste, sier Kjell Magne Bondevik til NRK.

Han er leder for Oslosenteret for fred og menneskerettigheter og har i mange år jobbet for mer frihet og demokrati i Myanmar.

Bondevik sier at har lagt merke til at Aung San Suu Kyi var forsiktig overfor de militæret.

Nobels fredspris 2017 til ICAN.

TRAGISK: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik sier til NRK at kuppet viser hvor skjørt og begrenset demokratiet i Myanmar har vært. – Dette er forferdelig tragisk.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Han sier hun flere ganger har bedt om tålmodighet når det gjelder demokratiseringsprosessen i landet.

– Vi visste jo at militæret egentlig satt med makten og nå har de brukt den, sier han.

Det som nå skjer er et tilbakeskritt etter flere år med fremgang, mener han.

– Det har vært forbedringer når det gjelder menneskerettigheter. Men ting har vært skjørt og hun var nødt til å samarbeide med de militære for at de ikke skulle overta makten.

Han mener de har gjennomført et kupp nå for å stanse en videre demokratiseringsprosess i landet.

SISTE NYTT

Siste nytt