NRK Meny
Normal

- Trusselnivået er ikke økt

Nest etter Oslo sentrum, er flyplassene Norges mest utsatte terrormål, men noen økt beredskap blir det ikke.

Video 81135b18-a7e6-4885-a401-9cdc11b14d6e.jpg

Moss Lufthavn Rygge er en av småflyplassene i Norge.

Årsaken til at flyplassene er så utsatt, er at det ofte er mange mennesker samlet der.

Det er Politiets sikkerhetstjeneste som står bak vurderingene Dagsavisen presenterer.

Til tross for dette og til tross for at en selvmordsbomber sprengte seg selv midt i Stockholm sentrum lørdag kveld, økes ikke beredskapen ved de norske flyplassene.

– Vi forholder oss til luftfartstilsynet som gir føringer dersom det er nødvendig å iverksette tiltak, sier markedssjef ved Moss Lufthavn Rygge, Silje Thoresen.

LES OGSÅ:

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Rullebanen på Moss lufthavn Rygge

Hver dag kommer og går rundt 40 fly på Moss Lufthavn Rygge og hittil i år har flyplassen hatt over 1,3 millioner reisende.

Foto: Moss lufthavn Rygge

Følger trusselbildet nøye

– Når det gjelder lufthavnene i Norge, så er vi på et høyt nivå, noe vi har vært lenge. Men det er ikke faktorer i dagens trusselbilde som sier at trusselnivået skal heves. Dette bildet følges dog løpende fra dag til dag og fra time til time, sier Jørgen Ingebrigtsen, som er avdelingsdirektør for security ved Luftfartstilsynet.

Med over 1,3 millioner reisende i året er ledelsen ved Moss Lufthavn Rygge beredt til å skjerpe terrorberedskapen på kort varsel.

– De som reiser fra MLR skal alltid være trygge på at nødvendige sikkerhetstiltak er gjort, sier Thoresen.

LES OGSÅ:

Politiet jobber som normalt

Per Tore Fremstad

Per Tore Fremstad og politiet ved flyplassen har ikke fått varsler om at de jobber på et spesielt utsatt område.

Foto: NRK

Politiet på Rygge stanser ukentlig folk som ikke får komme inn i Norge. De regner ikke terrorfaren som større nå enn tidligere.

– Vi føler ikke at dette er noe spesielt utsatt område, og vi har heller ikke fått noen spesielle varsler om at det er det. Vi jobber som normalt, sier Per Tore Fremstad som er Lensmann ved Moss Lufthavn Rygge

– Det er operasjonssentralen som styrer alt. Vi varsler dem og de iverksetter tiltak. Da kommer politi utenfra som gjøre jobben. Politiet på Rygge bistår bare - det er Ikke vi som kommer først frem til målet, sier han.

Foreløpig slipper derfor reisende å bruke tid på ekstra lange køer og sikkerhetskontroller ut og inn av landet.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sarpsborg med tilskueroppgang

    Sarpsborg er det enste av topplagene i Eliteserien som har hatt en oppgang i antallet tilskuere fra i fjor. Det viser en oversikt VG presenter i dag. Så langt har det vært 411 flere tilskuere per kamp på Sarpsborg stadion i år. Både Rosenborg, Brann, Molde og Haugesund har hatt en nedgang.