Brasil-VM: - FIFA vinner - folket taper

– De tråkker på oss! De bruker masse penger, og vi har ingenting», sier den 67 år gamle Solange Santos i favelaen Salgeiro. Hun er en av millioner som protesterer mot fotball-VM, foran starten på mesterskapet her i Brasil om halvannen uke.

Folket vil ikke ha VM i Brasil

UØNSKET: – Dette er ikke det fotball-VM vi har ønsket oss. Vi har en VM-arrangør som kommer til favelaen vår og legger hjem i ruiner, mener mange av de fattige som blir direkte rammet av VM-arrangementet.

Foto: NRK

Dype rynker og tunge øyelokk forteller om et langt liv i fattigdom. Solange Santos har bodd alle sine dager i Salgeiro, et fattigkvartal i bydelen Tijuca i Rio de Janeiro.

Jeg møter henne ved bydelens fotballbane – en liten gressmatte med et høyt nettinggjerde rundt.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Folket vil ikke ha fotball-VM i Brasil - Arnt Stefansen

SPENT: – Det er en stor dag i favelaen Salgeiro når fotballturneringen «Folkets VM» går av stabelen. I motsetning til FIFAs arrangement er den lokale turneringen noe folket ønsker.

Hele favelaen er på beina denne dagen, for i dag er det fotballturnering i Salgeiro, arrangert av organisasjonen «Folkets VM» – en protestbevegelse som bruker fotballen til å demonstrere mot det offisielle verdensmesterskapet. Solange Santos synes det er et flott tiltak:

– Det er veldig bra at de lager et slikt arrangement her. Vi føler oss så maktesløse. De som styrer dette landet spør oss ikke om noe. Vi må klare oss med smuler. Alt blir dyrere og vi må leve av almisser. Samtidig øser de ut penger til VM, sier den eldre kvinnen med en stemme som dirrer av forbitrelse.

– Ofrenes VM-turnering

«Copa popular» - «Folkets VM» – er et initiativ som har fått mye oppmerksomhet i mediene her i Brasil. Ideen er å gi en stemme til dem som opplever fotball-VM som et overgrep mot deres liv og hverdag, sier en av initiativtakerne, Eduardo Tacto:

– Du kan gjerne kalle det «ofrenes VM-turnering» – en støtte til dem som er direkte rammet av VM-arrangementet. Det kan være folk som mister inntekten sin fordi FIFAs sponsorer har enerett på alt salg i området rundt mesterskapsarenaene, eller mennesker som har fått rasert sine boligområder for at det skal bli plass til nye anlegg og ny infrastruktur, sier han.

Folket i Brasil vil ikke ha fotball-VM

DEMONSTRERER MOT VM: – Initiativet «Folkets VM» bruker fotballen til å demonstrere fredelig mot VM i Brasil.

Men «Folkets VM» støttes også av mange som ikke direkte rammet av arrangementet:

– Det er veldig mange mennesker her i landet som ønsker en annen type fotball-VM enn dette glatte, pengestyrte FIFA-arrangementet. Folk vil ha en fotballfest med mer folkelig deltakelse, mer lokal kultur, mer åpenhet og mindre korrupsjon, og ikke minst: De vil at pengene skal brukes på en måte som kommer folket til gode – også etter VM, sier initiativtakeren Eduardo Tacto.

Legger hjem i grus

En annen støttespiller for «Folkets VM» er Maria Socorro, en liten intens kvinne først i 50-årene. Hun kommer fra den fattige bydelen Indiana, noen kilometer fra Salgeiro. Der satte myndighetene i gang et prosjekt for å fjerne et stort slumområde for å gi plass til moderne boliger.
– Folk i favelaen ble tilbudt penger for å flytte, og noen familier tok imot tilbudet, sier Maria Socorro:
– De vil fjerne favelaen. Hvorfor skal man fjerne favelaen? Bruk heller penger på å gjøre det bedre her. Lag bedre boliger inne i favelaen. Hvorfor må man fjerne den? spør hun oppgitt.

Maria viser meg restene av et av husene som er revet. Et knust TV-apparat ligger igjen i et hjørne, og noen planker og en haug med armeringsjern er de eneste spor av levd liv på tomta.

Men flertallet i favelaen nektet å flytte, og satte i gang en protestaksjon. Og da saken havnet i mediene valgte myndighetene å utsette sine planer. Likevel er det stor bitterhet mot VM- og OL-arrangørene:

– Dette er ikke det VM jeg ønsket meg. Vi har en VM-arrangør som kommer til favelaen og legger hjem i ruiner. En arrangør som oppfører seg slik som her i Indiana kan ikke vente noen støtte til VM og OL, sier Maria Socorro i «Folkets VM».

- Protestene ødelegger

Folket vil ikke ha VM i Brasil - Eduardo Tacto

MOTSTANDER: – Det er veldig mange mennesker her i Brasil som ønsker en annen type fotball-VM enn dette glatte, pengestyrte FIFA-arrangementet, sier Eduardo Tacto i «Folkets VM».

Gateprotester og streiker har preget opptakten til verdensmesterskapet i fotball her i Brasil. Tusener av mennesker har gått ut i gatene og ropt slagordet «Não vai ter copa!» - «Det blir ikke noe VM», og det har vært omfattende streikeaksjoner fra bussjåfører, politifolk, lærere og flere andre grupper. Og kritikken hagler mot VM-arrangørene for ekstrem sløsing med penger og store forsinkelser.

Likevel mener svært mange brasilianere nå at nok er nok, og at mer uro og demonstrasjoner bare vil skade landet når et av verdens største idrettsarrangementer skal bringes i havn. Den 28 år gamle José Adenyudo, som selger fruktjuice og snacks fra en gatekiosk i det berømte turistområdet Copacabana, er bekymret for hva protestene kan føre til:

– Jeg frykter at det ikke kommer så mange utlendinger når de ser alle disse dårlige nyhetene fra Brasil. Det er gode grunner til å reagere mot pengebruken og korrupsjonen, og mot all uretten som skjer i dette landet. Men alt til sin tid, og dersom demonstrasjonene og streikene fortsetter, kan det gjøre store skader for landet, sier han.

– FIFA vinner, folket taper

Men aksjonistene i «Folkets VM» ser ingen grunn til at protestene og motstanden mot VM-arrangementet skal stanse.

– Hvis ikke myndighetene hører på oss nå, så blir vi i hvert fall ikke hørt når VM er over og alle TV-kameraene er slått av, sier Eduardo Tacto.

– Vi er ikke imot fotball-VM. Vi er imot den måten dette gjøres på – her i Rio og i de andre VM-byene. Det snakkes mye om ringvirkninger innen helse, skole og transport. Vi ser ingen slike effekter. Vi ser bare en enorm sløsing med penger, store forsinkelser og vi ser at de eneste vinnerne etter dette arrangementet blir FIFA og dets sponsorer, sier initiativtakeren til «Folkets VM» her i Rio de Janeiro.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt