– Et gufs fra Bush-tiden

Donald Trump varslet en tøffere linje mot Syria etter gassangrepet mot Khan Sheikhoun. USA-kommentator ser paralleller til tiden før Irak-invasjonen.

FILE PHOTO: Trump hosts a CEO town hall on the American business climate in Washington

VIL VISE STYRKE: Selv om Trump har lovt å sette «America first» har han også uttalt at USA skal være verdensledende, og «vinne igjen».

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

– Man skal selvfølgelig være forsiktig med å spå framtida, men når vi nå ser hva som skjer både i Syria og i Nord-Korea, så kan man trekke paralleller til forløpet til Irak-krigen, sier USA-kommentator, statsviter og rådgiver i Tankesmien Agenda Thor Steinhovden om Trumps seneste kommentarer.

Flere eksperter verden over deler hans mening om at flere relasjoner internasjonalt har blitt mer ustabile.

Ofre forteller hva de opplevde etter gassangrepet i småbyen Khan Sheikhoun i Idlib-provinsen i Syria.

VIDEO: Angrepet i Syria krysset mange grenser, sier Donald Trump.

Ny tone

– Når man dreper barn, krysser man mange linjer, sa president Donald Trump til pressen onsdag.

– Gassangrepet har endret mitt syn på Syria og Assad.

– Dette er en ny tone fra Trump, sa Steinhovden som en kommentar til Trumps uttalelser før angrepet mot en Syrisk flybase i natt.

Torsdag kveld norsk tid meldte nyhetsbyrået Reuters at Pentagon er i tett kontakt med Det hvite hus med planlegging av amerikanske angrep mot Assad-regimet i Syria, som følge av angrepet mot Khan Sheikhoun

Natt til fredag var angrepet et faktum.

Uttalt motstander

Gjennom valgkampen og i sine første måneder i Det hvite hus har presidenten vært tydelig på at USAs innenriksinteresser skal stå i fokus under hans presidentskap. Han har lovt å sette «America first».

Trump har lenge vært uttalt kritisk til at USA skal intervenere i Syria. I et CNN-intervju i 2015 spurte han retorisk «La IS og Syria krige, hvorfor skal vi bry oss?», og i 2013 delte han en lang tirade med Twitter-meldinger der han kritiserte tidligere president Barack Obama for å trekke en rød linje ved bruk av kjemisk krigføring i Syria.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Likevel avfyrte amerikanske marinefartøy 50–60 missiler mot en Syrisk flybase 02.45 norsk tid.

Gufs fra fortiden

Thor Steinhovden mener det går an å dra paralleller mellom de siste par ukenes hendelser og tiden i forkant av invasjonen av Irak i 2003.

– Det er som et gufs fra Bush-fortida.

U.S. President Trump and Jordan's King Abdullah hold a joint news conference after their meeting at the White House in Washington

NY RETNING: Donald Trump kan få en utfordring med å tilfredsstille kjernevelgerne sine om han vedtar å intervenere i Syria.

Foto: Yuri Gripas / Reuters

For få dager siden tok også USAs FN-ambassadør Nikki Haley et oppgjør i FN-rådet, og varslet at hvis FN «ikke er i stand til å utføre sin plikt, måtte land ta problemet i egne hender».

Steinhovden påpeker at selv om Trump har messet at amerikaners interesser skal settes først, har han et behov for å markere seg internasjonalt.

Thor Steinhovden, Arena

IKKE OVERRASKET: Thor Steinhovden sier han ikke er overrasket over den tøffe retorikken fra Trump, og mener vi kan se konturene av en tradisjonell republikansk president.

Foto: Åsa Maria Mikkelsen

– Han har jo også sagt at USA skal ruste opp forsvaret og være verdensledende.

Sjokkerende bilder

Militært ligger byen Khan Sheikhoun strategisk til, langs veien som leder til den regimekontrollerte byen Hama, og i et område der opprørere nylig innledet en kraftig offensiv mot Assads styrker.

Den norske militæreksperten Thomas Slensvik ved Forsvarets høgskole er blant dem som mener at angrepet kan ha vært et hevnangrep fra Assads side, en antakelse som flere andre eksperter deler.

– Disse våpnene er skremmende og forvirrende for innbyggerne som blir rammet, og de gjør det også klart for lokalbefolkningen og opprørerne at det ikke finnes noen internasjonal grense for hva regimet kan gjøre, og at motstand derfor ikke nytter, sier Faysal Itani ved Atlanterhavsrådets Rafik Hariri-senter i Midtøsten til NTB.

Han mistet tvillingbabyene, kona og flere andre familiemedlemmer i det som skal ha vært et gassangrep.

Likevel innebærer et kjemisk angrep en enorm risiko. Bildene av livløse barn som har dødd mens de har gispet etter luft, har sjokkert en hel verden.

Krigstrøtt USA

I så måte var gassangrepet tilsynelatende den utløsende faktoren for internasjonale forhold som stadig blir mer ustabile. Internasjonale medier som The Guardian og Washington Post peker på at det er økende usikkerhet og stabilitet både innad i Det hvite hus og i verden.

MIDEAST-CRISIS/SYRIA File photo of Syria's President Bashar al-Assad speaking during an interview with Russia's RIA new agency

FEILVURDERING: Hvis det stemmer at Assad-regimet står bak gassangrepet kan det ha vært katalysatoren som fører til en væpnet konflikt med USA.

Foto: SANA / Reuters

Steinhovden tror endringene vi ser nå kan prege hele Donald Trumps presidentperiode.

– At de nå kanskje skal inn med «boots on the ground» åpner en helt ny dimensjon i hans presidentembete.

Etter flere sterkt kritiserte militæraksjoner, i blant annet Irak, tror kommentatoren at en ny invasjon kan skape problemer for resten av Trumps periode i et krigstrøtt USA.

– Dessuten vil det nok skuffe mange av hans kjernevelgere. Han lovte «America first», og nå ser det ut til at han havner i to eksplosive konflikter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt