Hopp til innhold

– Én million offentlig ansatte straffet for korrupsjon i Kina

Kinesiske myndigheter sier de har straffet mer enn én million tjenestemenn i løpet av de siste tre årene, skriver BBC.

China Politics

ANTI-KORRUPSJON: President Xi Jinping tok over makten i 2012. Siden har han ledet en antikorrupsjonskampanje som kritikerne mener han bruker for å knuse sine politiske rivaler i kommunistpartiet.

Foto: Andy Wong / Ap

Kinas president Xi Jinping slår hardt ned på bestikkelser, maktmisbruk og annen korrupsjon i antikorrupsjonskampanjen han har ledet siden 2012.

Han har lovet at ingen skal føle seg trygge, og ifølge myndighetene holder han sitt ord. For nye tall viser at Kina skal ha straffet over én million tjenestemenn de siste tre årene. Det skal være alt fra tjenestemenn på grasrotnivå til folk i topposisjoner.

Tallene ble lagt fram i forbindelse med at ledere i det kinesiske kommunistpartiet startert et lukket plenumsmøte i Beijing, skriver BBC.

– Kampanjen feiler

Kritikere mener derimot at han knuser politiske rivaler i partiet, og nye analyser tyder på at kampanjen foreløpig gjør kommunistpartiet mer skade enn nytte.

Analyser Financial Times har gjort viser at det er liten sjanse for at tjenestemenn blir straffet for korrupsjon. I tillegg ødelegger kampanjen innbyggerne sitt inntrykk av kommunistpartiet.

– Jeg ser ingen politisk vilje til å straffe korrupte tjenestemenn på grasrotnivå, sier jussprofessor ved Universitetet i Hong Kong, Fu Hualing, til Financial Times.

Forskning gjort ved universitetet Guangzhou’s Sun Yat-sen viser at jo flere korrupsjonssaker som blir rapportert lokalt, jo flere innbyggere i samme område mener at regjeringen er mer korrupt enn de lokale myndighetene, skriver avisen.

– Hvis lokale myndigheter oversvømmes av korrupsjon, vil innbyggerne gradvis legge skylda på nasjonale myndigheter, fordi de opplever at det er deres manglende ledelse som har ført til problemene, skriver Ni Xing og Li Zhen i forskningsrapporten.

SISTE NYTT

Siste nytt