Hopp til innhold

– Newtown-drapsmann ville overgå Breivik

Politiet mener massedrapsmannen Adam Lanza var inspirert av Anders Behring Breivik, melder den amerikanske tv-kanalen CBS.

Adam Lanza og Anders Behring Breivik

Adam Lanza (innfelt) skal ifølge flere kilder ha vært sterkt inspirert av den norske terroristen Anders Behring Breivik.

Foto: Montasje / NTB scanpix

Lanza drepte 20 barn og 6 voksne på en skole i Newtown i Connecticut i desember ifjor.

Avviser spekulasjoner

To kilder nær etterforskningen av skolemassakren sier til CBS at Lanza ønsket å overgå Anders Behring Breivik og hadde planer om å drepe flere mennesker enn den norske terroristen.

Lanza endte skytedramaet før han hadde planlagt. I motsetning til Brevik, som overga seg, tok Lanza sitt eget liv idet politiet nærmet seg. Rett før han tok livet sitt, skjøt Lanza flere skudd mot politiet på skolens parkeringsplass.

Breivik tok livet av 77 mennesker under angrepene mot Regjeringskvartalet i Oslo og AUFs sommerleir på Utøya 22. juli 2011.

Amerikanske myndigheter har ikke gått ut med hva som har ført dem til motivpåstanden, men etterforskere skal ifølge CBS ha funnet bevis på at Lanza var besatt av Breivik.

Paul Vance i delstatspolitiet i Connecticut vil ikke bekrefte opplysningene siden etterforskningen fortsatt pågår.

Opptatt av dataspill

Kildene CBS har snakket med sier Lanza også skal ha vært svært opptatt av dataspill og at han hadde et eget spillrom i familiens hus hvor han tilbrakte timer alene foran datamaskinen.

Han skal også ha vært med sin mor til en skytebane i nærmiljøet hvor de skal ha øvd på å skyte sammen.

De tre våpnene som ble brukt under skolemassakren var alle registrert på drapsmannens mor.

Strengere lover

Skolemassakren i Newtown er en av de verste i USAs historie, og tragedien har utløst en ny debatt om landets liberale våpenlover.

President Barack Obama har lagt fram flere nye forslag som skal begrense tilgangen på skytevåpen. Han vil forby mange typer halvautomatiske våpen og innføre grundigere sjekk av våpenkjøpernes bakgrunn.

Det kan imidlertid bli vanskelig å tiltakene vedtatt, siden mange av republikanerne i Kongressen er innbitte motstandere av strengere våpenlover.

Også våpenindustriens lobbygrupper og mange vanlige amerikanere på den politiske høyresiden er imot å stramme inn lovverket.

Som et alternativ til Obama tiltak har lobbygruppen National Rifle Association (NRA) foreslått å utplassere væpnede vakter ved alle USAs skoler for å unngå nye massakrer som den i Newtown.

Donald Trump holdt den første valgkamptalen etter at Kamala Harris ble Demokratenes presidentkandidat

Trump: – Kamala, du har sparken

Bilete av Kamala Harris med neongrønfarge og skrifta "brat".

Slik frir Harris til dei unge: – Dette er verktøy som mobiliserer veljarar

Biden: – Tid for å slippe til nye og yngre stemmer

SISTE NYTT

Siste nytt