Bevæpnede lærere i Texas beredt til å skyte

Ingen vet hvem av lærerne som bærer våpen. På Harrold barne- og ungdomsskole skal ikke inntrengere med våpen få fritt spillerom.

Ingen vet hvem av lærerne som bærer våpen. På Harrold barne- og ungdomsskole skal ikke inntrengere med våpen få fritt spillerom.

Video: Harrold barne- og ungdomsskole i Texas har vært bevæpnet de siste seks årene etter skytetragedien på Virginia Tech-universitetet.

Jon Gelius, USA

Foreldrene i det vesle tettstedet Harrold, knappe tre timers kjøring fra Dallas i Texas, var aldri i tvil:

Deres barne- og ungdomsskole burde sikres bedre etter skolemassakrer andre steder i USA. Skoleledelsen fikk massiv støtte da bevæpning av personalet ble lagt frem som ett av tiltakene.

– Trengte beskyttelse

– Vi følte skolen vår trengte bedre beskyttelse etter skytetragedien på Virginia Tech-universitetet. Å la elevene gjemme seg under skolepultene og låse klasseromdøren var ingen sikring.

– En sikkerhetsvakt patruljerende rundt på skoleområdet mente vi heller ikke var godt nok, forteller skoleinspektør David Thweatt til NRK.

Skoleinspektør David Thweatt.

Skoleinspektør David Thweatt har full oversikt over skolen fra sitt kontor via TV-monitorer.

Foto: Jon Gelius / NRK

Virginia Tech-massakren i Blacksburg i delstaten Virginia i april 2007 er en av de blodigste skyteepisoder i USA. En student gikk fra klasserom til klasserom og drepte 27 studenter og fem lærere, før han tok sitt eget liv. Ingen klarte å stoppe massedrapsmannen.

I delstaten Texas er man vant til å forsvare seg selv. Ledelsen ved Harrold barne- og ungdomsskole bestemte seg for å kjøpe inn våpen etter skolemassakren i Virginia.

TV-overvåkning

Til sammen 107 elever i alderen fem til sytten år går på Harrold, hvor man har innført bevæpning for skolepersonalet for å kunne forsvare seg mot inntrengere om nødvendig.

Fra kontoret har skoleinspektøren full oversikt via et utall TV-kameraer som er plassert rundt om i skolebygget.

Skolen viser aldri frem sine våpen. I klasserommene vet ingen hvem som bærer våpen eller har tilgang til våpen fra dag til dag.

Skolen har en egen gruppe blant sine 25 ansatte som er gitt opplæring og skytetrening for å kunne forsvare sine elever. Hvor mange de er eller hvem de er, vet verken elever eller kolleger.

– Det er viktig at en inntrenger ikke vet hvor i skolebygget eller hvem han vil møte motstand fra. Derfor er det bare sikkerhetsgruppen som vet hvem som er bevæpnet. Overraskelsesmoment er nødvendig, mener skoleinspektøren.

(Artikkelen forsetter under bildet.)

Harrold barne- og ungdsomsskole i Texas.

Skolen ligger ubeskyttet til, like ved de store motorveiene som går gjennom delstaten. Det er en halvtime til nærmeste sheriffkontor.

Foto: Jon Gelius / NRK

Var aldri i tvil

CaRae har to barn på skolen i dag. Neste år er det sistemanns tur til å starte. Hun og mannen var aldri i tvil om at skolen burde beskyttes med våpen.

– Vi er bare en liten landsens skole. Vi har ikke råd til sikkerhetsvakter året rundt. Så dette var vårt beste alternativ. Gi lærerne skikkelig opplæring og la dem bære våpen selv for å kunne forsvare våre barn, sier hun til NRK.

CaRaen Reinisch har barn ved Harrold barne- og ungdomsskole.

Trebarnsmor CaRae Reinisch var aldri i tvil om skolen burde beskyttes med våpen.

Foto: Jon Gelius / NRK

Hennes egne barn vet om at skolen har innført bevæpning.

– Vi har vært åpne og ærlige med våre barn om dette. Men det virker ikke som om det opptar dem noe særlig. De går ikke rundt og lurer på om den eller den læreren bærer våpen. Skolehverdagen preges ikke av bevæpningen. Skoletimene er som for alle andre amerikanske elever.

Like ved motorvei

Trebarnsmoren understreker det er en halv time å kjøre til nærmeste sheriff og lokale redningsetat. Skolen ligger bare et steinkast fra en av de mest trafikkerte motorveiene gjennom delstaten.

Texas er en delstat med liberal våpenlovgivning. Her ute på prærien er det nærmest blitt en del av deres kultur å eie våpen.

Derfor skapte det nesten ingen debatt da Harrold barne- og ungdomsskole bevæpnet seg.

– Du vet aldri hvem som tar av fra motorveien rett ved skolen. Det finnes mange gale mennesker i denne verden. Vi trenger å beskytte oss.

– Jeg støttet derfor helhjertet opp om bevæpningen. Dette er folk som har fått mye trening og som nå er blitt svært våpenkyndige, sier Mike Blakely til NRK.

I over 50 år har han hatt et forhold til den vesle skolen. Han studerte her selv og tok eksamen så langt tilbake som i 1964. Siden har han hatt barn på skolen. I dag er yngstesønnen på 14 år siste elev fra familien.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Mike Blakely er tidligere elev ved Harrold.

Mike Blakely var selv elev ved Harrold og peker på bildet av seg selv på skoleveggen. I dag har han en 14 år gammel sønn på skolen.

Foto: Jon Gelius / NRK

– Gode sikkerhetsrutiner

– All skoleskytingen som skjer her i USA har gjort meg utrygg. Jeg har stor tiltro til at skoleledelsen vår gjør det beste. Skolen har fått på plass gode sikkerhetsrutiner og jeg føler meg i dag absolutt mer trygg som foreldre, sier Mike Blakely.

Etter den siste tragiske skoleskytingen i desember på Sandy Hook barneskole i Newtown i Connecticut, har flere skoler rundt om i USA kontaktet skolen i Texas for å høre mer om deres bevæpning og sikkerhetsrutiner.

I Newtown tok en 20 år gammel mann først livet av sin egen mor hjemme før han fortsatte til barneskolen hvor han skjøt og drepte 20 barn, alle seks og sju år gamle, samt seks voksne.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Skolebuss fra Harrold barne- og ungdomsskole.

Harrold har sine egne skolebusser av velkjent gul amerikansk varemerke.

Foto: Jon Gelius / NRK

– Trengte ikke stenge skolen

– Mange amerikanske skoler stengte den dagen Newtown-massakren skjedde av frykt for at andre skulle kopiere dette. Vår skole trengte ikke å stenge denne dagen fordi vi har en sikkerhetsplan som fungerer og som vil beskytte våre elever, sier skoleinspektør David Thweatt.

– Så du føler du driver en trygg skole?

– Ja, i hvert fall når det kommer til det at en eventuell bevæpnet angriper skulle komme hit. Da burde vi være forberedt, mener skoleinspektøren.

Skolen har gjennomført øvelser med gisselaksjon og skyting uten at elevene var til stede.

Og i Harrold håper alle at det blir med øvelser.

SISTE NYTT

Siste nytt

Ny tribunekollaps – to døde

To mistet livet og 132 ble skadd da en tribune kollapset i en synagoge ved Jerusalem, melder AP. Synagogen skal ha vært under oppussing.