– Disse skal til Mars

Den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa har nå valgt ut et nytt kull astronautkandidater. Blant dem er det mennesker som sannsynligvis vil sette sin fot på Mars.

New Astronauts

De tolv nye astronautkandidatene i Nasa ble presentert for publikum onsdag kveld. Blant dem er folk med spesialutdannelse for utforskningen av planetoverflater.

Foto: Robert Markowitz / AP

– Jeg er sikker på at noen av disse astronautkandidatene kommer til å bevege seg på overflaten av Mars, sier romfartsekspert Erik Tandberg.

Zena Cardman astronautkandidat, Nasa

Astronautkandidat Zena Cardman vil være omtrent femti år gammel når hun vandrer rundt på Mars, dersom planen følges og hun blir valgt ut.

Foto: Robert Markowitz / Nasa

Ferske astronauter har tittelen astronautkandidater i de to årene det tar å gå gjennom treningen i Nasa.

Planen Nasa nå arbeider med inkluderer bemannede ferder til overflaten av Mars i begynnelsen av 2040 tallet.

– Ingen av planene er helt konkrete, forklarer Tandberg.

– Jeg tror Nasa venter på marsjordre fra presidenten, med en gang han er ferdig med alt det andre han er opptatt av for tiden.

Jessica Watkins astronautkandidat, Nasa

En annen av 29-åringene er Jessica Watkins. Hun er geolog, og er allerede involvert i utforskningen av Mars gjennom sitt arbeid med roboten Curiosity.

Foto: Robert Markowitz / Nasa

Turen til Mars kan komme tidligere

Donald Trump har sagt klart fra at han ønsker fortgang i den bemannede utforskningen av Mars. Det kan bety at Nasa får noen spark i baken, men slik økonomien og teknologien er nå, er den nåværende planen regnet som realistisk.

Det betyr at de i kullet som nå 29 år gamle vil være i begynnelsen av 50-årene når det hele skal skje. Da vil de være gode kandidater til å lede en slik ekspedisjon.

Den nåværende sjefen ombord i Den internasjonale romstasjonen er den 57 år gamle Peggy Whitson.

Warren “Woody” Hoburg

Warren “Woody” Hoburg er den yngste av mennene i det nye kullet. 31-åringen har en doktorgrad i elektronikk, en standard utdannelse for astronauter.

Foto: Robert Markowitz / Nasa

Lete etter liv på Mars

En av 29-åringene i det ferske kullet er Zena Cardman. Hun er forsker, og har letingen etter liv under overflaten som sitt spesialfelt.

Dersom det finnes liv på planeten Mars, så regner forskerne med at det oppholder seg noen centimeter ned i bakken fordi selve overflaten er badet i stråling og nesten uten oksygen og vann.

Ett av hovedmålene til Nasa er å lete etter liv. Organisasjonen har allerede lagt ned betydelige midler i jakten, og har roboter på overflaten av Mars nå.

Månen også et mål

– De tenker på både Månen og Mars med dette uttaket, sier Erik Tandberg.

Kayla Barron

Kayla Barron er også 29 år gammel. Hun er ekspert på fremdriftssystemer i atomubåter. Neste generasjon romfartøy kan ha atomreaktorer som energikilde.

Foto: Robert Markowitz / Nasa

De amerikanske planene som har en litt mer konkret form nå, beskriver ferder til området rundt månen.

Altså ikke lande på månen, men blant mye annet bygging av en ny romstasjon som skal gå bane rundt vår nabo i rommet.

Aktiviteten skal være byggesteiner i fundamentet som kreves for å sende ekspedisjoner til Mars.

– Dette vil kandidatene i det nye kullet bli involvert i, mener Tandberg.

Samarbeid med russerne

Tandberg sier han med interesse har lagt merke til at russerne også er i ferd med å ansette et nytt kull med romfarere.

Bob Hines astronautkandidat, Nasa

42 år gamle Bob Hines er den eldste i det nye kullet. Med bred piloterfaring og en master i ingeniørfag vil han bli en verdifull deltager i ferdene rundt månen, men til Mars vil han neppe nå.

Foto: Robert Markowitz / Nasa

– Russerne beskriver den kommende aktiviteten til de utvalgte på samme måte som amerikanerne. Blant annet at det er disse som skal ta det neste store skrittet.

– Jeg tror det ligger an til at ferden til Mars blir et samarbeid mellom USA, Russland, Europa og kanskje Kina, sier Tandberg

SISTE NYTT

Siste nytt