Demonstranter nekter å gi seg: – Dette er allerede en borgerkrig

Det blodigste døgnet i nyere tid i Ukraina har ikke knekt opprøret mot president Viktor Janukovitsj i hovedstaden Kiev. – Dette er den verste volden siden 1991, sier demonstranter til NRK.

Regjeringskritiske demonstranter i Kiev

KJEMPER VIDERE: Regjeringskritiske demonstranter kaster steiner under sammenstøt med opprørspoliti på Maidanplassen i Kiev, og nekter å flytte seg.

Foto: Efrem Lukatsky / Ap

Victor Andrusiv (30) sto på en barrikade på Maidan-plassen i går kveld og i natt, og står der fortsatt når NRK ringer onsdag.

– Politiet trodde de skulle lykkes med å få demonstrantene vekk i løpet av et par timer i går kveld. Men vi organiserte branner ved barrikadene, og det stanset politiet, sier Andrusiv til NRK.

Victor Andrusiv

– Politiet vil bare ha oss vekk fra Maidanplassen. De dreper folk, sier demonstranten Victor Andrusiv til NRK.

Foto: Privat

Sammenstøtene mellom demonstranter og politi fortsetter onsdag. Minst 26 mennesker ble drept og over tusen skal være skadd etter sammenstøt mellom politi og demonstranter i sentrum av Kiev tirsdag kveld og natt til onsdag.

Selv kaster han også stein mot politiet, som i går brukte vannkanoner og en stridsvogn i et forsøk på å bryte opp barrikaden.

LES OGSÅ: Janukovitsj sparkar sjefen for hæren

LES OGSÅ: Norsk ambassadør i Kiev fryktar meir valdsbruk i natt

Så mann bli drept

Målet med politiets inngripen er slett ikke å arrestere demonstranter, skal vi tro ham.

– Politiet vil bare ha oss vekk fra Maidanplassen. De dreper folk. I de fleste tilfellene har folk blitt drept av granater, men folk har også blitt drept fra skyting, forteller han.

Andrusiv sier at han så en mann bli drept ved siden av seg i går kveld, da mannen ble truffet av en type sjokkgranat.

Selv vil han ikke kalle seg en kriger, men en doktorgradsstudent i statsvitenskap som også har vært nestleder i partiet «Democratic Alliance».

Demonstrantene han kjenner i Kiev er fra middelklassen, som forskere og folk med egne bedrifter. Det er ikke ekstremister, men vanlige folk som har funnet ut at de må kjempe.

(Saken fortsetter under bildet)

Opposisjonens hovedkvarter i brann 19. febr.

I BRANN: Opposisjonens hovedkvarter i sentrum av Kiev sto i brann også onsdag.

Foto: VASILY FEDOSENKO / Reuters

– Janukovitsj har blitt gal

30-åringen har en leilighet i Kiev, men har bodd på Maidan-plassen i lange perioder siden den siste protestbølgen tok til i november.

Han og hans kampfeller slett vil ikke høre på president Janukovitsj' oppfordringer om å forlate Maidan-plassen.

– Selvfølgelig ikke. Hva vil skje i neste omgang da? I dag drepte han folk, i morgen vil han arrestere alle sammen. Han har blitt helt gal, så det er ikke mulig. Folk vil fortsette å bo på Maidan-plassen, selv om de setter inn militære styrker. Det er bare gjennom å drepe mye folk de vil kunne få oss til å forlate plassen.

Midt under intervjuet lander en granat like ved der Andrusiv står, slik at drønnet høres gjennom telefonen. Det påvirker ham ikke nevneverdig.

– Vi blir her på Maidan-plassen, og kommer ikke til å dra herfra, fastslår han.

(Saken fortsetter under bildet)

Flyfoto av sentrum av Kiev.

FULLPAKKET: Flyfoto av Maidanplassen i Kiev onsdag ettermiddag. Stedet er fremdeles fullpakket av demonstranter.

Foto: HO / Afp

Demonstranter som ham har ett klart mål: Janukovitsj må gå av.

– Vi kan gi ham noen garantier, som at han ikke skal henrettes og andre ting. Men akkurat nå er det ikke mulig å snakke med ham om noe, mener Andrusiv.

Janukovitsj hevder han har gjort alt han kan for å unngå maktbruk, og fastholder at det er opposisjonens feil at konflikten har blitt voldelig.

Sjefen for det ukrainske sikkerhetspolitiet SBU sier onsdag ettermiddag at de har startet en landsomfattende antiterroraksjon.

– Kan ikke la frykten ta overhånd

Volodomyr Viatrovitsj, demonstrant i Kiev

GIR SEG IKKE: – Jeg har demonstrert her siden november og kommer ikke til å gi meg. Det vi gjør nå er viktig for å få et ordentlig demokrati i Ukraina, sier demonstranten Volodomyr Viatrovitsj på telefon til NRK.

Foto: Privat

– Jeg har demonstrert her siden november og kommer ikke til å gi meg. Det vi gjør nå er viktig for å få et ordentlig demokrati i Ukraina, sier en annen demonstrant, Volodomyr Viatrovitsj, på telefon til NRK.

Volden og eskaleringen av situasjonen i Kiev setter sine spor i folk:

– Jeg har sett flere traumatiserte mennesker i løpet av det siste døgnet, forteller Viatrovitsj.

– Mange er redde nå, men vi kan ikke la frykten ta overhånd, fastslår han.

– Det blir krig

Foreløpig har ikke demonstrantene ved barrikadene manglet forsyninger som mat, vann og medisiner, ifølge Andrusiv.

– Folk kommer med det vi ber dem om. Mange gir oss steiner, mat og vann. Hele Ukraina reiser seg nå for å hjelpe Maidan, sier han.

Demonstrantene føler styrke, ikke minst fordi de har klart å holde politiet tilbake de siste timene, mener 30-åringen. Nå tror han politiet forbereder nye angrep.

– Det blir faktisk borgerkrig. Vi kan ikke gjøre noe mot granater. Jeg ser ikke noe annet vi kan gjøre enn å skaffe oss våpen og kjempe mot politiet.

(Saken fortsetter under bildet)

Førstehjelp i katedralen i Kiev 19. februar

HJELP: Skadde får førstehjelp i katedralen i Kiev 19. februar.

Foto: STRINGER / Reuters

– Allerede borgerkrig

– Dette kan allerede kalles en borgerkrig, sier daglig leder av presseorganisasjonen Institute of Mass Information i Ukraina, Oksana Romaniuk, på telefon til NRK.

Hun har betraktet utviklingen på Maidan-plassen fra kontoret sitt i Kiev, hvor de arbeider med å beskytte journalister. Mannen hennes var på Maidanplassen onsdag kveld, og hun er sjokkert over utviklingen i hjemlandet.

Oksana Romaniuk

– Dette kan allerede kalles en borgerkrig, sier daglig leder av presseorganisasjonen Institute of Mass Information i Ukraina, Oksana Romaniuk, på telefon til NRK.

Foto: Privat

– Situasjonen er nå svært spent. Dette var den verste volden jeg har sett i Ukraina siden landet ble uavhengig i 1991. Det var også den verste volden siden demonstrasjonene begynte i november, forteller 33-åringen.

Hun forteller at politiet de siste dagene har begynt å skyte med både konvensjonell ammunisjon og granater mot fredelige og ubevæpnede demonstranter.

Ifølge Romaniuk bruker politiet innleide provokatører til å lage bråk i folk i sentrum. I neste omgang brukte de «bråket» som påskudd til å angripe demonstranter og til å begynne å spre menneskemengdene på Maidan-plassen tirsdag kveld.

– Må gå av

Hun ser få muligheter til å få til at situasjonen i Ukraina nå kan få en fredelig løsning. Det ser ikke lyst ut for å få til forhandlinger eller samtaler mellom presidenten og opposisjonen, og det er ingen tegn til at Janukovitsj skal stanse volden og trekke tilbake politistyrkene, mener Romaniuk.

– Den eneste måten å løse situasjonen på er at Janukovitsj og hans regjering går av. Det er fordi folk er så opprørt over politiets skyting og vold, sier hun.

– Vi forstår at presidenten ikke kommer til å inngå noe kompromiss. Han vil ikke høre på hele landet. Han er rede til å bryte loven og til å bruke alle tilgjengelige midler: Politi, håndvåpen, provokatører, hva som helst for å straffe folk, mener Romaniuk.

Hun forteller at politiet i Kiev også går også etter leger og journalister blant demonstrantene. Siden i går har én journalist blitt drept og rundt 30 skadd.

(Saken fortsetter under videoen)

- Jeg er klar for å kjempe i fronten, men siden jeg er kvinne får jeg ikke lov, sier en kvinnelig demonstrant i Kiev.

VIDEO: Demonstrantene har ingen planer om å gi seg.

Sanksjoner

Romaniuk har ingen forhåpninger om at Janukovtisj skal være ærlig og redelig med demonstrantene. Hun viser til at den siste tidens store misnøye med presidenten startet da han ikke undertegnet samarbeidsavtalen med EU som han hadde lovt å gå med på.

– Han lurte både EU og det ukrainske folket, og det er derfor demonstrasjonene startet. Den generelle strategien hans er å drive med villedning, mener Romaniuk.

Torsdag ble EU-landene enige om å innføre sanksjoner mot Ukraina, ifølge Polens viseutenriksminister.

Vladimir Putins talsmann gjentok onsdag at Russland ikke vil gripe inn i situasjonen i Ukraina.

SISTE NYTT

Siste nytt