NRK Meny
Normal

– Storbritannia vurderer angrep mot Syria

Storbritannia er i ferd med å lage en beredskapsplan for en militæraksjon mot Syria. Statsminister David Cameron kaller parlamentet sammen til et ekstraordinært møte torsdag for å ta stilling til en konkret aksjon.

David Cameron

David Cameron vil møte sitt nasjonale sikkerhetsråd i morgen for å diskutere situasjonen i Syria. Britene planlegger nå et mulig militært angrep.

Foto: ANDREW WINNING / Reuters

Espen Aas i London

Selv om mange parlamentsmedlemmer ber regjeringen tenke seg om, er det ingen tvil om at statsminister David Cameron er svært nær ved å gå til angrep mot Syria, sammen med andre land, uten FN i ryggen.

Utenriksminister William Hague har ved flere anledninger den siste uken sagt at Syrias bruk av kjemiske våpen er uakseptabel, og at diplomatiet har spilt fallitt.

I morgen samler Cameron sitt nasjonale sikkerhetsråd med ledere fra etterretning, militære og egen regjering for å diskutere mulige strategier og planer.

Tirsdag ettermiddag opplyser statsministeren til britiske medier at han ber det britiske parlamentet om å møte til et ekstraordinært møte om Syria på torsdag.

– Det vil bli stemt over et konkret forslag til en britisk reaksjon på bruken av kjemiske våpen i Syria, skriver David Cameron selv på sin twitter-konto.

Parlamentet er ifølge BBC ventet å diskutere hvordan Storbritannia skal reagere på bruken av kjemiske våpen i Syria, og ifølge Cameron selv vil regjeringen fremme et forslag.

David Cameron, Nick Clegg og William Hague

DIREKTE FRA 13.50: David Cameron orienterer om Storbritannias syn på situasjonen i Syria.

Ingen blankosjekk fra parlamentet

Både det britiske arbeiderpartiet, Labour, som er i opposisjon i parlamentet, og flere medlemmer i Camerons eget konservative parti, fastholder at statsministeren må gi en redegjørelse om planene og hva slags rettslig grunnlag en eventuell militæraksjon mot Syria har.

Cameron trenger ikke parlamentets støtte for å sette i gang en militær aksjon, men Underhuset stemte over militæraksjonene mot både Irak i 2003 og Libya i 2011.

David Cameron Samantha

David Cameron måtte avbryte ferien med kona Samantha for å håndtere den dramatiske utviklingen i Syria.

Foto: POOL / Reuters

Labours utenrikspolitiske talsmann, Douglas Alexander, sa i et intervju med BBC radio i morges at det er riktig å vurdere alle sider av saken, men at han ikke vil gi Cameron noen blankosjekk til å gjøre hva han vil.

Parlamentet åpner ikke sin høstsesjon før på mandag, men ifølge Downing Street vurderer altså statsministeren om at han skal kalle det sammen tidligere, kanskje allerede i dag.

Rakettangrep trolig første fase

Reaksjonene mot det som angivelig var et kjemisk angrep mot opposisjonen i Syria sist onsdag, har skapt skarpe reaksjoner blant mange politiske ledere.

Cameron diskuterte saken med USAs president Barack Obama i en 40 minutter lang telefonsamtale i helgen, og har også snakket med sine kolleger i Frankrike og Tyskland. De skal ha blitt enige om at tiden er inne til å svare Syrias president Assad på det de mener var et kjemisk angrep.

Dersom svaret er militært, skal det ifølge flere medier være snakk om et begrenset rakettangrep fra amerikanske krigsskip.

Russland stritter imot, Blair gir velsignelse

Ifølge Downing Street har David Cameron også ringt Russlands president Vladimir Putin for å si at det er liten tvil om at president Assad brukte kjemiske våpen i krigen, men fikk til svar at det fantes det ikke beviser for.

Russland har advart om at dersom det settes i gang militæraksjoner uten FN i ryggen er det «grove brudd på internasjonale lover».

Men, Storbritannias utenriksminister, William Hague, har allerede slått fast at det er mulig for Storbritannia og allierte å svare Syria uten å ha hele FN i ryggen.

Tidligere statsminister Tony Blair gir derimot sin fulle støtte. I avisen The Times skriver han i dag at det vil bli marerittlignende tilstander for Vesten i Midtøsten dersom man velger å utsette en militæraksjon.

Blair var en sterk pådriver av den kontroversielle invasjonen av Irak i 2003 da han var statsminister.

Visestatsminister Nick Clegg har avlyst en reise til Afghanistan for å delta på det nasjonale sikkerhetsrådsmøtet i morgen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt