NRK Meny
Normal

Internasjonal Syria-avgjørelse «innen timer»

Storbritannia vurderer militære angrep mot Syria, mens Danmark vurderer å gå utenom FN, etter at kjemiske våpen har blitt brukt i den syriske borgerkrigen. Russerne mener slike tiltak kan få katastrofale konsekvenser for hele Midtøsten.

Mulig gassangrep i Syria

Døde klargjøres for begravelse etter gassangrepet utenfor Damaskus i Syria 21. august.

Foto: Uncredited / Ap

Vi kan vente oss en avgjørelse om internasjonale tiltak mot Syria «innen timer».

Det sier ambassadøren for Den syriske nasjonalkoalisjonen til Paris, Monzer Makhous, til den arabiske tv-stasjonen al-Arabiya.

Flere vestlige land mener det er hevet over enhver tvil at Assad-regimet i Syria har benyttet kjemiske våpen mot opposisjonen og sivile.

BBC melder i formiddag at Storbritannia nå vurderer «proporsjonale militære tiltak» mot Syria.

Danmarks statsminister varsler i dag at landet vil gå utenom FNs sikkerhetsråd for å svare på gassangrepet i Syria (se lenger ned i saken).

USAs president Barack Obama har lenge holdt kjemiske angrep som en «rød linje» som ville bety amerikansk engasjement i borgerkrigen.

Tror på vestlig innblanding

En internasjonal aksjon nå er nært forestående, sa Monzer Makhous sent igår kveld.

– Tirsdag vil du høre en svært viktig tale, og de påfølgende tre til fire dagene vil bli fyllt med en utvikling som regionen og verden ikke har sett på flere år, sier Makhous til al-Arabiya.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

POL-AUD-AHMAD-JABRA-ASSNAT

Den syriske opposisjonens Paris-Ambassadør Monzer Makhous (t.h.) mener en internasjonal avgjørelse om Syria kommer innen få timer. Her med opposisjonsleder Ahmad Jarba og Frankrikes president Francois Hollande.

Foto: PIERRE ANDRIEU / Afp

Makhous mener disse tiltakene vil komme fra gruppen av land som kaller seg «Venner av Syria». Disse vil gjennomføre det han kaller deres «humanitære, moralske og politiske forpliktelser overfor Syria».

Internasjonale militære tiltak mot Syria vil være «omfattende» og bli støttet på bakken av Den frie syriske hæren, sier Makhous.

– Må holdes til ansvar

John Kerry

John Kerry mener gassangrepet i Syria må få konsekvenser.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

Igår sa USAs utenriksminister John Kerry at Syrias «brudd med internasjonale normer ikke kan skje uten konsekvenser».

– President Obama mener at de som bruker klodens mest avskyelige våpen mot verdens mest sårbare mennesker skal holdes til ansvar, sa Kerry.

Storbritannia vurderer i dag et angrep på Syria, ifølge Reuters.

– Enhver avgjørelse vil bli tatt under et strengt, internasjonalt rammeverk. Bruk av kjemiske våpen er totalt avskyelig og uakseptabelt, og det internasjonale samfunnet må svare på dette, sier en talsmann for statsminister David Cameron.

Danmark vurderer å gå utenom FN

Også Danmark vurderer nå å støtte tiltak mot Syria selv om dette ikke skulle bli vedtatt i FNs sikkherhetsråd, forteller statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Helle Thorning-Schmidt

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt vurderer å gå utenom FN.

Foto: GEORGES GOBET / Afp

– Det vi hører fra våre nærmeste allierte er at de overhodet ikke er i tvil om at det er benyttet kjemiske våpen og at det er Assad som har brukt dem mot egen befolkning, sier Thorning-Schmidt til dansk TV2.

– Dette legger selvsagt maksimalt press på FNs sikkerhetsråd, men jeg vil også si at dersom ikke FNs sikkerhetsråd vil reagere i den nåværende situasjon, så er vi nødt til å overveie alternative reaksjonsmønstre. Og jeg vil lytte nøye til hvordan våre allierte vurderer situasjonen, sier statsministeren i NATO-landet Danmark.

Tyrkias utenriksminister uttaler i dag at «forbrytelser mot menneskeheten ikke kan gjøres ustraffet», ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Syria avviser anklagene

Walid Muallem

Utenriksminister Walid Muallem avviser bruk av kjemiske våpen.

Foto: LOUAI BESHARA / Afp

Syrias utenriksminister sier på en pressekonferanse nå i ettermiddag at deres regjering kategorisk avviser all bruk av kjemiske våpen.

– Jeg utfordrer dem til å komme med et eneste bevis for bruk av kjemiske våpen av den syriske hæren, sier Walid Muallem.

Han hevdet også at et militært angrep mot Syria bare vil tjene Israels interesser og styrke al-Qaida og andre ekstremister i landet.

Inspektører fra FN gjennomfører nå dag nummer to i sin etterforskning av anklagene om det kjemiske angrepet.

Igår ble FN-inspektørerene beskutt under arbeidet. Muallem mener den syriske regjeringen har vært samarbeidsvillige overfor FN-inspektørene og ikke hindret dem i deres arbeid.

Angrep vil få «katastrofale konsekvenser»

Men Russland og Kina motsetter seg internasjonal innblanding i borgerkrigen i Syria. Begge land har vetorett i FNs sikkerhetsråd, og vil derfor kunne hindre et mandat fra Sikkerhetsrådet.

Lavrov

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov motsetter seg internasjonal innblanding i Syria.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

– Forsøk på å omgå Sikkerhetsrådet og enda engang skape kunstige og grunnløse unnskyldninger for militær intervensjon i regionen vil føre til mer lidelse i Syria og katastrofale konsekvenser for andre land i Midtøsten og Nord-Afrika, sier talsmann for det russiske utenriksdepartementet, Alexander Lukasjevitsj i dag, ifølge AFP.

Evakuerer russere fra Syria i dag

– Vi oppfordrer våre amerikanske partnere og alle medlemmer av verdenssamfunnet til å utvise klokskap og streng overholdelse av internasjonal lov, især de grunnleggende prinsippene i FN-charteret, sier Lukasjevitsj.

Mye tyder likevel på at Russland venter et snarlig angrep mot Syria. Ifølge BBC skal et russisk fly i dag transportere rundt 180 personer fra Russland og andre tidligere Sovjet-land ut av Syria.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Kjemisk angrep Syria

FN-inspektører intervjuer forsøker å få klarhet i hva som skjedde under gassangrepet i Syria.

Foto: - / Afp

USA avlyste møte med Russland

Tidligere i dag ble det klart at USA har avlyst et møte med Russland om Syria som skulle finne sted i Haag i Nederland i morgen. Dette skader muligheten for å finne en diplomatisk løsning på borgerkrigen, mener russerne.

– Vi beklager at våre partnere har bestemt seg for å avlyse det bilaterale møtet, skriver viseutenriksminister Gennady Gatilov på Twitter i dag.

Igår fordømte utenriksminister Sergej Lavrov det han omtalte som «internasjonalt hysteri» over de påståtte kjemiske angrepene i Syria.

Mener det minner om Irak-krigen

Flere russiske utenrikspolitikere mener Vestens krigshissing mot Syria minner mer og mer om tiden før invasjonen av Irak i 2003.

«Déjà vu», skriver Alexej Pusjkov, leder for utenrikskomiteen i den russiske dumaen, på Twitter.

– Det føles som om Bush, Cheney og Rumsfeld fremdeles sitter i Det hvite hus, og at Tony Blair fremdeles bor i Downing Street, sier Pusjkov.

– Ansiktene endrer seg, men det gjør ikke politikken, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt