Normal

Ban Ki-moon: – Våre inspektører har tatt prøver fra ofre

FNs generalsekretær Ban Ki-moon bekrefter mandag ettermiddag at spesialetterforskere i FN har vært på stedet der et angivelig gassangrep fant sted forrige onsdag.

FN-inspektører i Moadamiyet al-Sham

FN-inspektører skal være framme i Madamiyet al-Sham i Damaskus, der et kjemisk angrep skal ha funnet sted forrige onsdag. Bildet er tatt av syriske aktivister, og viser angivelig en FN-inspektør i samtale med et vitne fra forrige ukes angrep.

Foto: - / Afp

Ki-moon forteller under en videosamtale fra Seoul i Sør-Korea at våpeneksperter i FN har samlet inn prøver fra ofrene, og at de nå vil fortsette sin etterforskning.

Ban Ki-moon i Seoul

FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, sier i en videosamtale mandag ettermiddag at FNs våpeninspektører mandag har besøkt to sykehus i Damaskus hvor ofre for gassangrepet sist onsdag har fått behandling.

Foto: Truth LEEM / Afp

Generalsekretærens uttalelse kommer kort tid etter at syriske aktivister opplyste om det samme. FN-inspektørene var framme i Damaskus-forstaden Mouadamiya mandag, der et gassangrep skal ha funnet sted i forrige uke.

– Etterforskerne har besøkt to sykehus, de har snakket med vitner, overlevende og leger. De har også samlet inn prøver, forteller Ki-moon.

Passerte veisperring

Våpeninspektørene passerte en veisperring kontrollert av det syriske luftforsvarets etterretningstjeneste, og kjørte inn i den beleirede bydelen. En lege på stedet opplyser at FN-inspektørene har møtt sårede.

– Jeg er sammen med teamet nå, vi er i Rawda-moskeen og de skal møte de skadde. Våre leger og inspektørene skal snakke med pasientene og ta prøver fra ofrene nå, opplyser lege, Abu Karam, i byen Moudamiya til nyhetsbyrået AFP.

Denne bydelen er beleiret av styrker som er lojale mot president Bashar al-Assad, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

FN-inspektører i Moadamiyet al-Sham

FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, bekrefter mandag ettermiddag at FNs inspektører har møtt ofre for gassangrepet forrige onsdag, og at de har tatt prøver som nå skal etterforskes videre.

Foto: - / Afp

– Vil kunne analysere prøver

FN-talsmann Farhan Haq sa under en pressekonferanse mandag kveld at generalsekretær Ban Ki-moon har tro på at teamet med etterforskere vil kunne samle inn og analysere nok bevis for å etterforske forrige ukes antatte gassangrep, til tross for tiden som har gått.

Storbritannia kom med en uttalelse søndag at bevisene fra angrepet allerede kunne være ødelagt før FNs inspektører nådde stedet.

– Skjøt mot FN-inspektører

Tidligere i dag ble det meldt om snikskyttere som skal ha løsnet målrettede skudd mot våpeninspektørene i Damaskus.

Ingen ble såret i skytingen, men inspektørenes bil ble ødelagt. Syriske myndigheter var raskt ute med å legge skylden for angrepet på opprørerne.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømmer angrepet, og sier FN har sendt sine klager både til den syriske regjeringen og opposisjonen i Syria etter at FNs utsendte ble mål for snikskyttere.

Etterforskningen av det angivelige nervegassangrepet ble midlertidig innstilt på grunn av skytingen.

Granater ved hotell

FNs biler vender tilbake til hotellet i Damskus

FNs biler er avbildet på vei tilbake til hotellet i Damaskus etter å ha besøkt området som sist onsdag var utsatt for et gassangrep.

Foto: KHALED AL-HARIRI / Reuters

FN-teamet vendte tilbake til en av Assad-regimets kontrollposter etter hendelsen og kom seg i sikkerhet, ifølge FN-talsmann Martin Nesirky, som også gjorde det klart at inspektørene ville skaffe en ny bil og prøve på nytt.

Talsmannen ga ikke flere detaljer om åstedet for angrepet eller hvor det kom fra.

Nesirky understreket viktigheten av at alle sider i konflikten samarbeider, slik at etterforskningsgruppen kan gjøre sin jobb i sikkerhet.

To granater skal også mandag ha landet nær hotellet Four Seasons hvor inspektørene fra FN holder til.

Anklages for kjemisk angrep

Det syriske regimet til Assad anklages for å stå bak et angrep med kjemiske våpen onsdag i forrige uke, som skal ha tatt livet av 355 syrere og etterlatt minst 3.600 skadde.

LES: Anklager Assad for kjemisk massedrap: – Over 1300 drept

USA, Storbritannia og Frankrike har uttalt at de vil straffe bruk av kjemiske våpen.

President Bashar al-Assad har imidlertid selv gått ut og avvist at det er hans styrker som står bak angrepet.

LES: Leger uten grenser: – Høyst sannsynlig et nervegassangrep
LES OGSÅ: – Bevis for gassangrep kan være ødelagt
LES MER: - Syria vil samarbeide med FNs inspektører

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt