NRK Meny
Normal

– Ble radikalisert – ble likevel flyttet til soning med IS-sympatisør

Kriminalomsorgen i Danmark ble flere ganger varslet om at Omar Abdel Hamid El-Hussein ble radikalisert i fengselet. Likevel ble han plassert i celle med en IS-sympatisør, viser rapport.

Omar Abdel Hamid El-Hussein

TERRORMISTENKT: Omar Abdel Hamid El-Hussein, mannen bak terrorangrepene i København, var kjent av politiet for flere kriminelle forhold. I en hemmelig rapport kommer det frem at fengselet han sonet den siste dommen i, rapporterte at han viste økende tegn til radikalisering. Bare den siste meldingen ble brakt videre til PET, ifølge dansk TV 2.

Foto: København politi/overvåkningskamera

Rapporten fra Rigsadvokaten i Danmark er unntatt offentlighet, men dansk TV 2 har fått tilgang til den.

Omar Abdel Hamid El-Hussain, 22-åringen dansk politi mener sto bak terrorangrepene på et debattmøte og en synagoge i den danske hovedstaden i februar, ble løslatt fra fengsel bare to uker før terrorangrepene. Han hadde da sonet en dom for grov knivstikking på en ung mann på et lokaltog i november 2013.

Advart tre ganger

«Omar utviser ekstreme islamistiske holdninger,» informerte fengselet Kriminalomsorgen om i en e-post i august 2014, ifølge dansk TV 2.

Den ble fulgt opp med en ny bekymringsmelding en måned senere:

«Hans ekstremisme skjerpes,» var beskjeden fra fengselet da.

Ingen av meldingene skal ha blitt videreformidlet til Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Det skjedde ifølge rapporten TV 2 viser til, først da Kriminalomsorgen ble varslet for tredje gang, 25. september 2014.

«Det sies at Omar skal ha uttalt seg om at han vil reise til Syria og kjempe der når han blir løslatt. Uttalelsene er ikke bekreftet,» skal ha vært den tredje meldingen.

Ble overflyttet

El-Hussein ble flyttet til et annet fengsel etter å ha overfalt en innsatt. Til tross for de gjentatte bekymringsmeldingene fra det første fengselet, skal han likevel ha delt fengselscelle med en sympatisør for ekstremistgruppen IS da han ble overflyttet, ifølge kanalen.

Det skjedde til tross for at det forelå bekymringsmeldinger også knyttet til El-Husseins nye cellekamerat, etter at han skal ha uttrykt støtte til IS.

– Fullstendig sinnsykt

– Sett i ettertid er det fullstendig sinnssykt at en som er radikalisert, blir satt i cellefellesskap med en annen, som også er radikalisert. Her er det noen som ikke har tenkt seg om, sier Kim Østerbye, leder i Fængselsforbundet, til TV 2.

Fra før er det kjent at PET i september i fjor var blitt varslet om at den voldsdømte 22-åringen var blitt radikalisert. PET opplyste da at de ikke hadde opplysninger som tydet på at han hadde tenkt å gjennomføre et angrep.

El-Hussein ble drept i en skuddveksling med politiet etter terrorangrepene i København.

Blomster ligger på bakken foran kulturhuset Krudttønden i København

TO DREPT: Omar Abdel Hamid El-Hussein skjøt og drepte først en filmregissør som var til stede ved et debattmøte på kulturhuset Krudttønden i København. Senere samme kveld, drepte El-Hussein en jødisk vakt utenfor synagogen i den danske hovedstaden.

Foto: Soren Bidstrup / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt