Ble ikke varslet om El-Husseins radikalisering

Verken påtalemyndigheten eller København kommune ble varslet om at Omar El-Hussein var blitt radikalisert da han slapp ut av fengsel, selv om Kriminalomsorgen hadde fanget opp at han tenkte seg til Syria.

Omar Abdel Hamid El-Hussein

Den antatte gjerningsmannen bak terrorangrepene i København, Omar Abdel Hamid El-Hussein, fotografert på t-banen i København i forbindelse med en knivstikkingssak fra 2013.

Foto: SCANPIX DENMARK / Reuters

Det var heller ikke iverksatt noen spesielle tiltak da 22-åringen, som antas å ha stått bak terrorangrepene i København, ble løslatt, skriver avisa Berlingske.

Kriminalomsorgen var imidlertid ikke i tvil om at El-Hussein var blitt radikalisert mens han satt varetektsfengslet. Årsaken var blant annet at han pratet om å reise til Syria for å slutte seg til ekstremistgruppen IS.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) ble derfor varslet om saken av Kriminalomsorgen.

I løpet av de siste to og et halvt årene har Kriminalomsorgen varslet PET om til sammen 39 radikaliserte personer i danske fengsler, ifølge Berlingske.

Hva PET gjorde med opplysningene de mottok, er foreløpig ikke kjent.

I går gikk den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorps ut og advarte om at fengsler er rugekasser for radikalisring. Kort tid etter varslet den norske justisministeren Anders Anundsen strakstiltak mot radikalisering i norske fengler.

– Det er en stor bekymring for oss, sier justisminister Anders Anundsen til NRK etter at det ble kjent at El-Hussein slapp ut av fengsel for bare drøyt to uker siden etter en alvorlig voldsdom.

Ønsket fortsatt fengsling

El-Hussein var dømt til to års fengsel for grov vold, men han ble løslatt 30. januar i påvente av ankesaken som var berammet til august.

Påtalemyndigheten hadde argumentert mot løslatelsen. Begrunnelsen var at 22-åringen, som var nær ved å bli drapsmann da han knivstakk en ung mann i 2013, kunne begå nye voldshandlinger.

– Vi mente at det var grunn til å frykte lignende kriminalitet, og derfor ønsket vi at han fortsatt skulle sitte fengslet, sier statsadvokat Lise Lotte Nilas.

Hun bekrefter at påtalemyndigheten ikke ble varslet om at El-Hussein var blitt radikalisert. Hadde de blitt informert, ville det imidlertid ikke nødvendigvis hindret løslatelsen – siden regelverket i utgangspunktet ikke åpner for varetektsfengsling som følge av radikalisering.

Et mindre antall personer har i stedet uttrykt sympati med den drepte antatte terroristen. En Facebook-siden som hyller El-Hussein, fikk i løpet av noen timer 20 «likes», ifølge avisa Jyllands-Posten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt