Hopp til innhold

– Avverget trolig offentlig henrettelse

Australias statsminister Tony Abbott sier det var et medlem av IS i Irak og Syria som trolig oppfordret sympatisører i Australia til å drepe en tilfeldig person.

Australian Federal Police (AFP)

Australian Federal Police (AFP) på vei inn i et bolighus i Guildford utenfor Sydney. I forbindelse med operasjonen ble det gjennomført flere husransakelser i Sydneys nordvestlige forsteder.

Foto: DAVID GRAY / Reuters

Tony Abbott

Australias statsminister Tony Abbott sier at politiet greide å avverge en alvorlig terrorhandling på åpen gate i Australia.

Foto: OLIVIA HARRIS / Reuters

– Aksjonen ble iverksatt etter at Australian Federal Police (AFP) hadde kommet over planer om å drepe tilfeldige personer på gata, sier Abbott til The Sydney Morning Herald

Planen gikk ut på å plukke opp en tilfeldig person, svøpe ham i et svart IS-flagg og halshogge ham for åpent kamera.

Abbott kommenterte planene etter at politiet tidligere på dagen hadde fortalt at de har pågrepet 15 personer og siktet en av dem i en storstilt antiterroraksjon.

Abbott sa videre at operasjonen ble utløst av at en høytstående australier i Den islamske staten (IS) i Midtøsten ga ordre til nettverket i Australia om å gjennomføre et såkalt demonstrasjonsdrap.

– Så dette var ikke bare en mistanke. Dette var planlagt, og det er derfor politiet besluttet å gå til aksjon, sa Abbott.

– Disse folkene hater oss ikke for hva vi gjør, men for hvem vi er og hvordan vi lever. Det er det som gjør oss til mål, sa han videre.

Mann pågrepet i Australia

Totalt 15 menn ble pågrepet under antiterroroperasjonen i Australia.

Foto: NSW Police Media

Før daggry

Aksjonen var rettet mot personer som er mistenkt for å stå i ledtog med IS i Syria og Irak, ifølge avisen The Australian.

De mistenkte har vært under overvåking i flere måneder.

En av de 15 arresterte, en 22 år gammel mann, er siktet for å ha vært med på å planlegge et terrorangrep som dommeren sa hadde til formål å «sjokkere, forferde og skremme» landets befolkning, skriver NTB.

Ifølge dokumenter som ble lagt fram i retten, hadde myndighetene snappet opp en telefonsamtale der planene ble drøftet.

I forbindelse med operasjonen ble det gjennomført en rekke husransakelser i Sydneys nordvestlige forsteder, der halvparten av Australias rundt 500.000 muslimer bor, og i Brisbane.

Siden Australia i november er vertskap for et toppmøte i G20 i Brisbane, er politiet spesielt oppmerksom på situasjonen der.

Australian Federal Police (AFP)

Australian Federal Police gjennomsøker et hus i Sydney hvor flere personer ble pågrepet.

Foto: SAEED KHAN / Afp

Beredskapen høynet

Operasjonen fant sted mindre enn en uke etter at australske myndigheter varslet at terrorberedskapen var høynet fra medium til høy for første gang på flere tiår.

Myndighetene begrunnet beredskapen med sannsynligheten for at krigere som hadde vært i Syria eller Irak, skulle utføre terrorangrep, selv om de understreket at det ikke forelå noen konkret trussel.

I forrige uke pågrep politiet også to personer i Brisbane som ble siktet for å rekruttere og sende jihadister til Syria.

Om lag 60 australiere antas å kjempe med de ytterliggående islamistene i IS i Irak og Syria. Om lag 100 andre antas å gi gruppen hjelp fra Australia. Minst 20 er kommet hjem etter å ha tatt del i kamper i Midtøsten.

SISTE NYTT

Siste nytt