– Åpenbart forsøk på å undergrave etterforskningen mot Trump

Sparkingen av FBI-sjefen James Comey er et åpenbart forsøk på å undergrave etterforskningen av presidentens Russlands-forbindelser. Det sier journalist og USA-kjenner, Jan Arild Snoen.

Trump Comey James Comey

SPARKET: FBI-direktør James B. Comey er sparket og flere karakteriserer det som en politisk bombe.

Foto: Susan Walsh / AP

Det vekker sterke reaksjoner i USA at president Donald Trump i natt sparket FBI direktør James Comey som ledet etterforskningen av Trumps mistenkte bånd til Russland under valgkampen.

Les mer: Sparket FBI-sjef fikk vite om oppsigelsen på TV

– Jeg mener det er et åpenbart forsøk på å undergrave etterforskningen som foregår mot presidenten og hans valgkampanje. Derfor er det alvorlig, sier journalist og USA-kjenner, Jan Arild Snoen til NRK.

Jan Arild Snoen

KRITISK: Journalist og USA-ekspert, Jan Arild Snoen, er kritisk til at FBI-sjefen ble sparket.

Foto: NRK

Clintons e-poster

Trump har tatt beslutningen etter «en klar anbefaling» fra justisminister Jeff Sessions og visejustisminister Rod Rosenstein, sier presidentens talsmann Sean Spicer.

Det er tilsynelatende epostsaken som koster Comey jobben, for Rosenstein skriver til Sessions at han «ikke kan forsvare Comeys håndtering av serversaken».

US-INTELLIGENCE-POLITICS-FBI-COMEY

OPPSIGELSE: FBI-sjefen ble sparket av president Donald Trump.

Foto: MANDEL NGAN / AFP

– Det er jo litt overraskende, fordi Trump egentlig ikke har kritisert Comey for det han nå mener er så alvorlig at han måtte sparke ham, sier Snoen.

Han mener Trump ikke liker etterforskningen av valgkampanjen og at det er hovedårsaken til oppsigelsen:

– Den koblingen er ganske opplagt og at han vil ha bort en som er litt plagsom, sier Snoen.

Omstridt FBI-sjef

Charles Schumer, Demokratenes leder i Senatet, sier det var et stort feiltrinn av president Donald Trump å gi FBI-sjef James Comey sparken.

Selv om reaksjonene nå er sterke, har Comey vært en kontroversiell FBI-sjef. Hillary Clinton sa for litt over en uke siden at hun hadde vunnet presidentvalget i fjor, hvis ikke Russland og FBI hadde lagt hindringer i veien for henne.

Hun trakk blant annet fram FBI-sjef Comeys brev til Kongressen i oktober i fjor, der han skrev at FBI fortsatt etterforsket Clintons epost-praksis da hun var utenriksminister.

– Forventet avskjed

Anders Romarheim, USA-ekspert ved Institutt for forsvarsstudier spådde for kort tid siden i Dagbladet at Comey ikke ville bli sittende lenge som FBI-sjef. Han er enig i at avskjedigelsen er kontroversiell, på grunn av Russlands-etterforskningen, men sier det også var forventet:

Anders Romarheim snakker på et foredrag

FORVENTET: USA-ekspert Anders Romarheim mener det var forventet at FBI-sjefen måtte gå.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– På en måte er det naturlig at en FBI-direktør må gå av når tilliten er tynnslitt både hos den sittende administrasjonen og i opposisjonen, sier Romarheim til NRK.

Han mener Comeys rolle har vært viktig for avskjedigelsen:

– Han har gått utover den tradisjonelle rollen en sjef for en etterretningstjenesten skal ha. Han har blitt dratt inn i det politiske spillet, og det har kostet ham jobben, sier Romarheim.

Nixon og Watergate-skandalen

Trump Firings Glance Richard Nixon

WATERGATE: Sparkingen av FBI-sjef James B. Comey sammenlignes med Watergate-skandalen av kritikerne.

Foto: Henry Burroughs / AP

– Det er helt avgjørende at vi finner en ny leder for FBI som kan gjenopprette offentlighetens tillit til myndigheten, skriver Trump, i det som er en oppsigelse som sammenlignes med tidligere president Richard Nixons handlinger.

Les mer: Trumps avgjørelse sammenlignes med Nixon

Han sørget også for å sparke personen som etterforsket ham, selv om det ikke var så høyt opp i systemet som toppen av FBI.

– Det er alvorlig at en president ikke lar FBI som skal være politisk uavhengig gjøre jobben sin, men griper inn for å påvirke sånn jeg ser det. Det svekker skillet mellom statsmaktene i USA, sier Snoen.

Han legger til at det ligger innenfor presidentens fullmakt å fjerne FBI-sjefen, men at det ikke er vanlig.

I kveld skal Trump møte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Det hvite hus, under et døgn etter oppsigelsen av Comey.

Les mer: En politisk bombe fra Trump

SISTE NYTT

Siste nytt