Urix forklarer

En politisk bombe fra Trump

​President Trump misbruker makta ved å sparke mannen som etterforsker ham, mener kritikere. Uansett hva en mener om den brå oppsigelsen av James Comey, har Trump detonert en politisk bombe i Washington.

USA-TRUMP/COMEY

SPARKET: Sparkngen avFBI-direktør James Comey, blit sett på som en politisk bombe i Washington.

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

James Comey er en ruvende skikkelse. Ikke bare er han 203 cm på strømpelesten, han har også spilt en svært aktiv rolle som FBI-direktør.

Ikke siden legendariske J.Edgar Hoover, som ledet det føderale etterforskningsorganet fra 1924-1972, har FBI hatt en så synlig sjef.

Comey har irritert mange, ikke minst demokrater, med sine offentlige utspill.

Ikke minst da han offentliggjorde at han hadde gjenåpnet etterforskningen av Hillary Clintons epostserver to uker før presidentvalget fjor.

Clinton har gitt ham en god del av skylda for at hun tapte.

Men selv ikke Clintons egen valgkampsjef Robby Mook, mener det president Trump gjorde i går kveld var rettmessig.

– Det skremmer vettet av meg, skriver Mook på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Som mange andre, også republikanere, spør han hvorfor oppsigelsen kom som lyn fra klar himmel akkurat nå.

Merkelig timing

James Comey skal selv ha fått nyheten om at han er uten jobb fra nyhetssendingen på en TV-skjerm i Los Angeles der han hadde møte med FBI-ansatte.

Om kort tid skulle Comey vitne i senatets høringer om Trump-kampanjens mulige samrøre med Russland. Oppsigelsen kommer også dagen etter at ny kompromitterende informasjon om Trumps sparkede sikkerhetsrådgiver Michael Flynn ble kjent.

Også republikanenes leder i etterretningskomiteen i senatet, Richard, Burr beskriver både begrunnelsen og oppsigelsestidspunktet som uheldig.

Laster Twitter-innhold

Skal sitte trygt

Sjefen for det føderale FBI blir utnevnt av presidenten for hele ti år.

Det lange åremålet skal være en forsikring mot politisk påvirkning.

Comey ble utnevnt av President Obama i 2013 og skulle altså egentlig sitte til 2023.

– Dere er stuck med meg i seks år til, sa han selvsikkert på et foredrag i Boston nylig.

De fleste har ment at Trump ikke kunne sparke Comey uansett hvor misfornøyd han var med ham etter at det ble kjent at FBI etterforsker presidentens egen kampanjestab.

Nixon-gufs

Det Trump-administrasjonen gjorde i går, får derfor mange til å tenke på Richard Nixons håndtering av Watergateskandalen.

Trump Firings Glance Richard Nixon

WATERGATE: Trumps sparking av FBI-direktør James Comey, får mange til tenke på Watergate-skandalen.

Foto: Henry Burroughs / AP

I den såkalte «lørdagskveld-massakren» i 1973 ba Nixon sin justisminsiter Elliot Richardson om å gi spesialetterforskeren Archibald Cox, som var utnevnt for å etterforske Watergate-anklagene, sparken.

Richardson nektet og Nixon sparket ham i stedet og fikk hans stedfortreder til å fjerne Cox. Ikke så lenge etter måtte Nixon gå av.

Andre, som the Washington Post, mener imidlertid at det Trump-administrasjonen gjorde i natt handler mer om administrasjonens stil enn om inspirasjon fra Nixon.

– Typisk Trump

Karl Rove, Sjefsstrateg i Det hvite hus Da George W. Bush var president, sier til Fox News at det som skjedde med Comey er nok et eksempel på Trump-administrasjonens impulsive måte å operere på.

Han sammenligninger oppsigelsen med innføringen av det første innreiseforbudet i februar. Også det skjedde svært brått og skapte kaos.

Den gang var kaoset på flyplasser. Nå er det kaos i den politiske heksegryta Washington.

I natt har det vært hektisk aktivitet i Det hvite hus. Kommentatorer her mener administrasjonen ikke var forberedt på at dette skulle skape så mye bråk, fordi den trodde demokratene ville være fornøyde med å bli kvitt Comey.

Trump-talskvinne Sara Huckabee Sanders sier til Fox News at Comey hadde mistet tillitt i begge partier, og at Hillary Clinton også ville ha gitt ham sparken om hun var president.

Besøk fra øst

Trump må nå utnevne en ny FBI-direktør.

Først må imidlertid kongressen sette i gang en uavhengig granskning av Trump-administrasjonens forhold til Russland, mener flere senatorer, ikke overraskende med John McCain i spissen.

Den siste bomben fra Trump får all oppmerksomhet i Washington nå.

Og den eksploderte bare timer før Russlands utenriksminister Sergej Lavrov kommer hit for å ha sitt første møte med Donald Trump i det ovale kontor.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt