NRK Meny
Normal

– Angrepet rettet mot opprørere

Massakren i den syriske landsbyen Tremseh var i stor grad rettet mot husene til opprørere og aktivister, mener FN. Samtidig klassifiserer Røde Kors nå konflikten i Syria som full borgerkrig.

SYRIA-CONFLICT-MASSACRE

Et stillbilde fra en Youtube-video som angivelig viser menn drept under massakren i Tremesh. FNs observatører mener nå angrepet var rettet mot husene til opprørere.

Foto: - / Afp

Observatører var inne i Tremseh fredag og lørdag for å forsøke å finne ut hva som skjedde.

Aktivister og landsbybeboere hevder at syriske styrker drepte rundt 200 mennesker i landsbyen i en massakre sist torsdag.

– Ulike våpentyper ble brukt, blant dem artilleri, bombekastere og håndvåpen, sier FNs talskvinne Sausan Ghosheh.

– Angrepet ser særlig ut til å ha vært rettet mot soldater som har skiftet side og sluttet seg til opprørerne og andre aktivister. Det var blodpøler, blodflekker og tomme patronhylser i rom i flere hus, sier hun ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Møter kriteriene for borgerkrig

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) er ifølge Genèvekonvensjonene talsmann og vokter for krigens folkerett. Det legges derfor stor vekt på ICRCs uttalelser når man skal bedømme om volden i et land har utviklet seg til en væpnet konflikt.

Den humanitære organisasjonen har tidligere klassifisert volden i Syria som en avgrenset borgerkrig mellom regimestyrker og væpnede opposisjonsgrupper i tre byer: Homs, Hama og Idlib.

Nå har kampene derimot spredt seg til andre områder i landet, og Røde Kors mener nå at volden møter deres kriterier for borgerkrig. De skal nå informere sidene i krigen om sine analyser og deres lovlige forpliktelser.

Artikkelen fortsetter under bildet

Røyk stiger opp etter eksplosjon i Damaskus

Den internasjonale Røde Kors-komiteen sier kampene i Syria har spredt seg utenfor de tre områdene Homs, Hama og Idlib, og sier at landet nå er i full borgerkrig. Her fra hovedstaden Damaskus.

Foto: HANDOUT / Reuters

– Det er en ikke-internasjonal væpnet konflikt i Syria. Ikke alle steder er berørt, men det er ikke bare begrenset til tre steder – det har også spredd seg til flere andre, sier ICRC-talsmann Hicham Hassan til Reuters.

At konflikten nå betegnes som borgerkrig innebærer at folk som befaler eller begår angrep mot sivile, inkludert drap, tortur eller voldtekt, eller som bruker uforholdsmessig makt mot sivile områder, kan bli siktet for krigsforbrytelser som følge av brudd på internasjonal humanitær rett.

For det meste av den 17 måneder lange konflikten, har Røde Kors vært eneste internasjonale organisasjon som har sendt bistandsarbeidere til Syria. De bringer mat, medisiner og annen assistanse på tvers av kampfrontene.

Plikt til å følge internasjonal humanitærrett

Alle sider av konflikten har plikt til å følge internasjonal humanitærrett, eller krigens folkerett under en borgerkrig. Dette inkluderer deler av de fire Genève-konvensjonene fra 1949.

Artikkelen fortsetter under bildet

SYRIA-POLITICS-UNREST-AID-ICRC

ICRC har i hovedsak vært den eneste internasjonale organisasjonen som har sendt bistandsarbeidere til Syria.

Foto: - / Afp

– Det som er viktig er at internasjonal humanitærrett gjelder uansett hvor i Syria kamper mellom regjeringstyrker og opprørere nå finner sted, sier Hassa.

Andrew Chapman, direktør for Geneva Academy of International Humanitarian Law and Human Rights, forteller at ICRCs klassifisering av konflikten er viktig.

– Det betyr at det er mer sannsynlig at vilkårlige angrep som forårsaker store sivile tap, sårede eller skader vil være en krigsforbrytelse og kan som sådan rettsforfølges, sier han.

Brudd på begge sider

Krigens regler setter grenser for hva som er lovlige mål, lovlige metoder og lovlige stridsmidler i væpnede konflikter, og gir blant annet beskyttelse for soldater og sivile.

Rapportene fra aktivister som hevdet at en massakre av 200 mennesker utført av regjeringsstyrker fant sted i Tremseh, skapte stor internasjonal sinne.

Samtidig sa Amnesty International sa på fredag at syriske opprørere også har begått rettighetsbrudd, men at disse ikke kunne sammenlignes med regimets utstrakte bruk av vold.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt